“ELAZIĞ İÇİN ÖNEMLİ BİR PROJE OLACAK”

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü İbrahim Sertaç Yılmaz, gün geçtikçe vatandaşların kurumlarına olan ilgisinin artığını kaydederek, kadın girişimcilerin 10 puan avantajlı olduklarını söyleyerek “ Kurumun bilinirliği arttığından dolayı insanlar sağ olsun insanlar çok fazla teveccüh gösteriyorlar. Ama buna da projelerin sırlanmasında bir takım sıralama kriterleri getiriyor.  Bize başvuru sahibi kadın girişimci olduğu zaman her zaman diğer projelerden 10 adım puan önde başlıyor. Yatırım da yatırım miktarının düşük olması yani daha çok para ile daha çok yatırımı destekleme amacından dolayı. Böyle olunca sizin projeleriniz önde oluyor. Böyle bir sıralama kriteri oluyor. Proje çok güzel hazırlanmış bir proje olabilir. Elazığ için önemli bir proje olacak. Ama sıralama da projenin bizim açımızdan hiçbir değeri kalmıyor” diye kaydetti.

“BU DÖNEM YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRECEK GELİŞMELER OLDU”

Yılmaz, projenin il koordinatörü tarafından onay almasının bir anlam ifade etmediğini belirterek, inceleme aşaması hakkında bilgiler vererek“  Çok fazla proje geldiği zaman projelerde bir sıralama kriterine göre sıralama yapılıyor. Bu projenin geçmesi anlamına yada her şey hazır sadece imzalar atılacak anlamına gelmiyor. 42 ilden gelen projeler orada bir havuzda toplanıyor sıfır puana kadar bir sıralama kriterinde yapılıyor. Ayrılan bütçeye göre sıralama yapılıyor. Ayrılan bütçelerde çok yüksek rakamlar. Çok müthiş rakamlar. Bu listede olan projeler ile bir sözleşme imzalıyoruz. Bahsettiğim bu ikinci çağrıda sözleşme imzaladık. Bu rakam Türkiye’de bizi birinci sıraya yerleştirdi. Hemen ardından 2. Çağrıya çıkıldı. Burada da et işlemek kırmızı et işlemek, süt ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması. Burada da çok ciddi potansiyelimiz var. Ama şimdiye kadar bu potansiyeli kullanamıyoruz. Bu dönem yüzümüzü güldürecek gelişmeler oldu” ifadelerini kullandı.

“BÖLGEDE TEK ÜLKEDE 3.”

Su ürünleri işlenmesi alanında yüz güldüren projeler aldıklarını ifade eden Kurum Koordinatörü Yılmaz, Keban’da bölgeyi temsil edecek kerevit ve su ürünleri işlenmesi merkezi kurulacağını söyleyerek “ İlimizin potansiyeli olmasına rağmen hiç proje almamıştık. Bu dönem topla 50 milyon yatırım ile iki tane proje aldık. Bunun inşallah yatırımlar tamamlandığı zaman 25 milyonunu hibe olarak ödeyeceğiz. Özellik ile aldığımız bizi sevindiren bir projeydi. Bölgede tek ve ülkede 3. Kerevit işleme yerini kurduk ”dedi.

Üçüncü çağrı döneminde 72 proje aldıklarını bu projelerin toplam 90 Milyon tutarında olduğunu bunların 46 Milyonunun hibe olarak aktarılacağını kaydederek “ Üçüncü çağrıda da 72 tane proje aldık. Toplam tutarı 90 milyon lira ve bunun 46 milyon lirasını hibe olarak ödeyeceğiz. Şuan da bu projelerin incelenmesi var. Bunları 2019 yatırımları olarak faaliyete başlayacaklar. 2019 tamamlanacak bu paraların ödemesini yapacağız” diye aktardı.

“AĞIN PROJESİ EN ÖNEMLİ PROJE”

Kanatlı hayvan sektörüne ciddi teveccüh olduğunu anımsatan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü İbrahim Sertaç, bundan sonra bu sektöre daha fazla destek vermek istemediklerini belirterek, Ağın’da hayata geçecek olan projeyi anlatarak “ İlimizde kanatlı sektörüne teveccüh vardı. Şimdiye kadar biz 120 tesise destek verdik. Ama artık biz daha fazla destek vermek istemiyoruz. İlimizin ihtiyaçlarını cevap verebilecek ilimizin potansiyellerini değerlendirebilecek projelere destek vermek istiyoruz. Şimdiye kadar bütün ilçelerimizde proje vardı ama ağın ilçelerimizde yoktu. Bu dönem de Ağın’dan özellik ile ağın leblebisi ile ilgili proje yapmak çok istedik. Bize çok yardımcı oldu. Gerçek üretici sanal üretici değil. Gerçek üreticileri bulduk planımız anlattım verdiğimiz desteği anlattık. İkna da oldular bu dönem proje Ağın leblebimiz ile ilgili proje sundular. Sayın valimizde ağın leblebisi tescil süresince çok ilgili kendisine yakından takip ediyor bu projeyi. Yatırım tutarı olarak az bütçeli bir proje ama diğer üreticilere örnek olması için çok önem verdiğimiz bir proje. Hatta diğer projeler bir tarafa diğer projeler bir tarafa” diye söyledi.