6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketi sonrası özellikle depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta ciddi bir yıkım yaşanmıştı.

Tarihi kaynaklara bakıldığında ise şehrin 'Karamaraş' olarak anılan bölümünün tarihi oldukça dikkat çekiyor. Öyle ki yöresel ağızda 'Garamaraş' olarak telaffuz edilen, merkeze çok yakın olan bu semtte bir ay önce yaşanan depremlerin yol açtığı yıkım en az 1114 yılındaki kadar büyük. Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş’ın deprem geçmişi ve bugün yaşananların 'kara' yüzüyle ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı.

900 yıl sonra tekrar yıkılan Karamaraşın sırrı Prof. Dr. Pampal: 3 fay hattı da burada kesişiyor

KAHRAMANMARAŞ’TA KİMSE KALMAMIŞTI

Bölgede geçmişte yaşanan depremlere kayıtlara geçen veriler ışığında hatırlatan Prof. Dr. Süleyman Pampal, özellikle 1114 yılında meydana gelen büyük depremin, aynı faylar üzerinde 6 Şubat’ta olduğu gibi bir yıkıma yol açtığını belirtti. Tarihçi Urfalı Matteos tarafından kaydedilen bilgileri aktaran Prof. Dr. Pampal, 1114’te yaşanan depremin batıda Kozan (Sis) Adana, Tarsus'a, güneyde Hatay'a, doğuda Kilis, Antep, Urfa ve Diyarbakır'a, kuzeyde Adıyaman, Malatya, Elazığ ve Bingöl'e kadar uzanan çok geniş bir alanda çok yıkıcı bir etkiye sahip olduğunu hatırlattı.

Kahramanmaraş'ın tamamen yıkıldığı, yandığı, hiç kimsenin kalmadığı bilgisi de keza tarihçi Urfalı Matteos tarafından tarihe not düşüldü. Kayıtlarda o depremin de benzer şekilde gece saatlerinde olduğu, çevre arazide büyük heyelanlar meydana geldiği bilgisi yer aldı. Ayrıca felaket sonrası insanların hayattan tamamıyla ümitlerini kestikleri ve yaşananları 'kıyamet' olarak yorumladıkları da yine dikkat çeken diğer bilgiler arasında.

'3 FAY HATTININ KESİŞME NOKTASINDA'

Kahramanmaraş’ın deprem bölgesi olmasını birçok fayın kesişim noktasında olmasıyla açıklayan Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş ve çevresinin 'Türkiye’nin en tehlikeli deprem bölgesi' olarak nitelendirilebileceğinin altını çizerek şunları ekledi:

Elazığ’da ‘Kadın ve Genç İstihdamın Desteklenmesi’ Konferansı Elazığ’da ‘Kadın ve Genç İstihdamın Desteklenmesi’ Konferansı

"1513 ve 1544 yıllarında Kahramanmaraş ve Elbistan üst merkezli yıkıcı depremler olmuş ve bugün yaşanan durumun benzeri hasar ve kayıplar ortaya çıkmıştır. Bölge Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Fayı ve Sürgü-Çardak Faylarının kesişme noktasında, Arap, Afrika ve Anadolu Levhaları'nın çarpışma hattı üzerinde bulunmaktadır. Jeolojik, tarihsel ve güncel deprem aktiviteleri incelendiği zaman Türkiye'nin en tehlikeli deprem bölgesi olarak nitelendirilebilir."

KAYNAK: Milliyet