Ahde Vefa Derneği düzenlemiş olduğu sohbet programını Milli Şairimizi Mehmet Akif Ersoy’a ayırdı.

Ahde Vefa Derneği Başkanı Burhanettin Özdoğan yaptığı konuşmada, “Bugünkü sohbet konumuz Mehmet Akif Ersoy’un 81. yıldönümü, hayatı ve yaşamı. Konuşmacı olarak Yardımcı Doçent Doktor Hayrettin Ayaz hocamız sizlerle sohbet edecektir. Ahde Vefa Derneğine geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Sohbet programına katılan Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Ayaz, Mehmet Akif Ersoy’un hayatından kesitler sundu.

“DEDESİ, BABASINI İYİ BİR MÜDERRİS OLSUN DİYE İSTANBUL’A GÖNDERİYOR”

Ayaz konuşmasına “Şairimiz 20 Aralık 1873 yılında İstanbul’un Karagümrük semtine bağlı Sarıgüzel mahallesinde doğdu” diyerek başladı ve şöyle devam etti: “Babası küçük yaşta tahsil için bugünkü Kosova sınırları içerisindeki İpek kazasının Şusise köyünden İstanbul’a gelmiş. Aslında dedesi orada bir cami imamıdır. Dedesi, Akif’in babası Tahir Efendiyi müderris yapmak için bütün gayretini sarf ediyor ve onu İstanbul’a gönderiyor. O devrin en önde gelen medresesi Fatih’teki medresedir. Oraya devam ediyor. Bu zatın enteresan bir yönü daha var. Tahir Arapçada temiz manasına geliyor. O kadar itinalı, o kadar temiz ve nezahet sahibi bir kimse ki ona bir de Türkçede temiz sıfatı ilave edilmiş. İki defa temiz manasına gelmiş oluyor.”

“BİR AHLAK VE MÜCADELE ADAMI OLARAK HEP YÜCELTİLMİŞTİR”

Vefatının 81. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen programda Doç. Dr. Ayaz, Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinden de bahsederek, “Şiiri ve sanat anlayışı konusunda farklı düşüncede olanlar fikirlerini zaman zaman tartışma mevzusu yapanlar olsa da onun bir şahsiyet abidesi, bir ahlak ve mücadele adamı, bir dost ve arkadaş canlısı, samimi ve mahviyetkar bir vatanperver olarak şahsiyeti ve büyüklüğü münakaşaları dışında tutularak hep yüceltilmiştir. Eseri Safahat kimileri için pür şiir kimileri için de fikir ve ahlak kitabı olarak telaki edilmiştir. 10 yıllardır kitaplıkların Kur’an meallerinden sonra en çok paylaştığı ortak eserin Safahat olduğunu söylemek sanırım mübalağa olmayacaktır” dedi.