AK Parti Elazığ Milletvekili MKYK Üyesi ve Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı Metin Bulut Kanal Fırat Televizyonu’nda yayınlanan ve Elif Doğan’ın hazırlayıp sunduğu “Moderatör” programında Elazığ gündemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Metin Bulut’un açıklamalarının satır başları şu şekilde;

"Bakılması isteyen herkesin evine binasına gideceğiz. Orta hasardan ağır hasara dönüşmüşse ağır hasar yani yeniden hak sahipliği başlatacağız. İtiraz süreci bitmişti hak sahipliğiyle alakalı ama bu deprem yeniden binaların değerlendirilmesinin önünü açtı. Vatandaşımız geçmişte hasar tespitiyle alaklı 2 defa hak tanınmıştı. Hak sahipliği kesinleşmişti. Eğer ağır hasarsa ağır hasar, orta hasarsa orta shasar hak sahipliği kesinleşmişti.

"İHTİYAÇ DUYARSAK BAKANLIKTAN TAKVİYE EKİPLER İSTEYECEĞİZ"

Şimdi vatandaşımız için kolaylaştıracağız. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün önünde kuyruklar oluşsun istemiyoruz. Bir telefonla ulaşabilecekler. Yerine gidip hasar tespiti yapıldıktan sonra binaların durumunu yeniden değerlendirilmiş olacaklar. İsteyen herkesin evine bakılacak. Bütün şehri yeniden tarayacağız derseniz 200 bin bağımsız bölüm çok büyük bir iş. Bunu büyük depremde yaptık. Benim evimde hasar oluştu diyen herkese bakacağız. İlk etapta sadece talep eden herkesin evine gideceğiz. Bazı illerde 5.3’lük depremler çok sık oluyor. O yüzden her depremde bütün illi taramak zor. 24 Ocak’ta bu taramayı yapmak için bin kişilik bir ekip kurmuştuk. İhtiyaç duyarsak bakanlıktan yeniden takviye ekipler isteyeceğiz. Bu konudaki çalışmaları başlattık.

"BİR DAHA BAKILMASI İSTENİLEN HERKESİN EVİNE GİRECEĞİZ"

Sadece orta hasarla ilintili bir şey değil. Hafif hasarla da alakalı. Bazı vatandaşımız da orta hasarlarda 2 tane talep var. Bir kısmı evinde hiçbir şey olmadığını iddia eden, benim evimde çizik dahil yok benim evimi neden orta hasr yaptınız diyen bir kesim bir de benim orta hasar değil ben üçlendirme dahil yapsam bu bina adam olmaz diyen bir kesim var. Hemen heme yüzde 50 yüzde 50. Bende mesajlar var. Bir kısım vatandşalarımızın talebi de  öyle. Demek ki hiçbir şeyi ortada komyamk lazımmış. Biz sadece oraya bakacağız dersek hak yemiş oluruz. Bir daha bakılması istenilen herkesin evine gideceğiz.

KONUTLAR NE ZAMAN TESLİM EDİLECEK?

Her mahallede yapı yapılmadı. Konut üretimi yoksa mahalleden ayrılmak durumunda kalacaklar. Ama eğer mahallesinde konut inşa etmişsek Mustafapaşa gibi, Rüstempaşa gibi, Abdullahpaşa gibi bu mahalledekiler yerlerinden alacak. Sadece Mustafpaşa Mahallesi’nde yapmış olduğumuz konut hak sahibinden az. 400 tane konut civarında. O nu da kura çekimi sonucu mahallelerinde çıkmazsa Zafran düşünüyoruz. Çıkmayan vatandaşlarımıza Zafran’da konut sunmayı düşünüyoruz. Konteynır kentte kalanlar keşke hepsi bir bölgenin hak sahibi olsaydı. Onların hepsini biten bir bölgeye denklase etseydik. Abudullaşppaşa’da evi yıkılıp konteynır kente giden de oldu, Ulukent’te de, bir başka yerde de. Böyle oldukça bittikçe vereceksiniz. Biz teklif ettik. Konteynır kentteki vatandaşlarımıza Bızmişen’de 780 tane konut kurası çekilecek. Onun dışında konteynır kentte kalan hak sahibi vatandaşlar da gidebilecekler.

İki türlü konut üretiyoruz. Bunlardan bir tanesi kendi mahallesinde ürettiğimiz konutlar. Kendi mahallesinde ürettiğimiz konutları kesinlikle kendi mahallesinde yaşayan vatandaşlara vereceğiz. Onun dışında Mustafapaşa’yı Mustafapaşa’ya, Abdullahpaşa’yı Abdullahpaşa’ya vereceğiz.

KONUTLAR NEREDEN VERİLECEK

Üretilmiş konutların 3’ünün de kurasına katılabilir. Gidecek ben sadece Çatalçeşme’den almak istiyorum derse Çatalçeşme’nin kurasına katılacak. Ben Yemişlik’ten almak istiyorum derse başvuru yapacak. Konutlar bittikçe biz noter huzurunda kura çekeceğiz ve hak sahibi olan her vatandaşımız rezerv alan dediğimiz toplu konut ürettiğimiz kuralara katılma hakkına sahip olacak.

Mustafapaşa’da yapılmış olan proje örnek projeydi. Özellikle Türkiye’de mimari açıdan ödül almış ve vatandaşla çizdirilmiş özel projelerden bir tanesiydi. Sadece bize koridorunun dar olduğu yönünde bir talep iletildi. Ben gittim gezdim. Binanın içindeki koridorla alakalı söylenen bir şey. Bilemiyorum. Tabi birisine göre dar olan birisine göre geniş olabiliyor. Birisine göre uyan birisine göre uyamayabiliyor. Bazen hatalar da olabiliyor. Vatandaşların ihtiyaçlarını gideriyor mu gideremiyor mu bakmak lazım.

Bu konuda başarılı bir mimara çizdirilmiş, lavabo yaparken lavabonun ölçüsü var. Bir koridor yaparken koridorda hesaplamanız gereken bazı şeyler var. Eşyanın taşınabilmesi gibi, tahliye gibi. Bunlar düşünülerek yapılmıştı. Bölgedeki kültür yaşam tarzı bunu daha farklı bir noktada istetebilir insanımız. Orada ki muhakkak standarta uygundur. Belki de bizim yaşadığımız bölge standartın üstünde bir şey görmeye alışmıştır. Ondan dolayı sıkıntı olabilir.

TBMM’DE KURULAN DEPREM KOMİSYONU

Komisyon araştırma komisyonu. Elbette gelecek oradaki arkadaşlarımızla konuştuk. Komisyon faaliyetine başlasın, otursun. Onunla ilgili bir de spekülasyon yapıldı. Komisyonla ilgili tüm milletvekilleri komisyona katılabiliyor. O komisyonu üyesiymiş gibi talepte bulunabiliyorsunuz. Onunla ilgili Elazığ’ın bir yaşanmışlığı var. İnşallah komisyonu Elazığ’a getireceğiz. Komisyon çalışmaya başlamadı. Her toplantısına her milletvekili gidiyor. Tecrübeli illerin milletvekillerinden yaşanmışlıklarından deneyim almak için komisyona herkes gidebiliyor

BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNİN TAŞINMASI

Hem sayın belediye başkanımızın hem de milletvekili arkadaşlarımızın bir hayalli var. Şehre yeni akciğerler oluşturmak. Sayın Ulaştırma Bakanımız Elazığ’a geldiğinde biz bakanımıza dedik ki sizden bir şey istiyoruz bunu istiyoruz. O da olumlu kanaat bildirdi. Hemen çalışmaları başlattık. Bugünde yine belediye başkanımızla birlikte gittik. Bu konuyu bölge müdürüyle konuştuk. Olgunlaştı. Çünkü ayın 2’sinde bakanımız Elazığ’a gelecek, oradan Malatya Elazığ arasındaki Kömürhan arasındaki köprünün açılışını yapacak. Geldiğinde burada yapmış olduğumuz çalışmalardan bahsedelim, gelişmeleri aktaralım diye bugün ön bir toplantı taptık.

AĞIR HASARLI BİNALARIN YIKIMI

Ağır hasarlı olup yıkılmayan bina sayısı çok az kaldı. Özellikle vilayetin karşısında birkaç bina var. Yukarıya doğru olanlar yıkıldı. Şu anda yüzde 90’ın üstündeyiz diyebiliyorum. Abdullahpaşa’ya gittiğinizde oradaki binalar kentsel dönüşüm kapsamında olduğu için, vatandaşın kendisinin yapacağı binalar olduğu için o görüntü sanki bizim yıkacağımız binalar gibi algılanıyor. Onlar bizimle alakalı değil.

KONUTLAR NEYE GÖRE TESLİM EDİLECEK

Zemin ve bodrum 2+1’leri kuraya dahil etmeyeceğiz. Vatandaşımıza 2+1 zemin kat çıktığında çok büyük hayal kırıklığı oluyor. Ama onun dışında şuna 2+1 şuna 3+1 bunun içinden çıkamadık. Burada hem akla farklı şeyler gelirdi. Hem de işin içinden çıkılamazdı. Herkes kaderine razı olsun. Zaten aradaki fark 10-15 metre arasında oluyor. Onu da noter huzurunda Çarşamba günü Gümüşkavak ve Aksaray konutlarını çekeceğiz. Bunlar kendi mahallelerinde yapılan konutlar olduğu için mesela Aksaray’da yapılan konutlara başkası giremeyecek. Oradaki hak sahibine ancak yetiyor. Gümüşkavak’ta yapılan rakamlardan yanılabilirim 183 konut üretiyoruz orada 43 hak sahibi var. Kalan konuta da kim girmek isterse yine hak sahiplerinden ikinci bir kura yoluna girmiş olacağız

DASK BAŞVURULARI

DASK’la alakalı sürekli hemen hemen her gün bir DASK görüşmesi yapıyoruz. Neredeyse DASK’ın her çalışanıyla samimi olduk. 18 bin 596 tane ihbar alınmış. Burada sonuçlanan dosya adedi 18 bin 32 tane dosyası bunun sonuçlanmış, 530 tane dosya şu anda sonuçlanmamış. Bu 18 bin 32 dosyadan ödenen sonuçlanmış dosya sayısı 15 bin 357 yani bu 18 bin dosyanın da 15 357 tanesine ödeme yapmışız. Ödeme tutarı 193 milyon 865. Böyle bir ödeme yapılmış. 200 milyona yakın ödeme yapılmış. Şu anda davalık olan ‘ben bu ödeneği almam kabul etmiyorum’ diyen bir kısmı da haklı olan biliyorum 40 tane dosya var. Bunun dışında parasını almış ‘ben bunu yeterli bulmuyorum’ diyen ki bu vatandaşımızın en doğal hakkıdır ben bu sayıyı bilmiyorum bunu mahkemelerden çıkarmak lazım. Sonuç bu. Bize ulaşan herkesin işini biz çözmeye çalışıyoruz. Çok büyük bir sıkıntı kalmıyor. Toplam 500 dosya kaldı. Ki bunun tamamı da müşteki değil"