AK Parti’den Maden Rezervleriyle İlgili Ortak Açıklama

AK Parti İl Yönetimi Elazığ’ın Maden İlçesi’nde bulunan maden rezervleri ile ilgili açıklama yaptı.

AK Parti’den Maden Rezervleriyle İlgili Ortak Açıklama

AK Parti Elazığ milletvekilleri, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, Maden İlçesi’nde bulunan maden rezervleri ile ilgili olarak ortak bir açıklama yaptı.

Ortak açıklamada AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Milletvekilleri Sermin Balık, Zülfü Demirbağ, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve İl Başkanı Şerafettin Yıldırım yer aldı.. 

BULUT: İNSANLARIN GİREBİLECEĞİ BİR İHALE

AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, “Elazığ’ın gündemini oldukça işgal eden haklı olarak işgal eden bir konu var. Maden’de bulunan yeni bakır ve kobalt kaynakları. Detayda boğulup esası ıskalamamak lazım. Biz Maden’de bulunan bu kaynaktan dolayı çok mutluyuz, çok sevinçliyiz. Allah’ın izniyle bulunmuş olan bu kaynaktan hem Maden’imiz istifade edecektir hem Elazığ’ımız bundan faydalanacaktır hem de ülkenin de gerçekten ekonomisine katkı sağlayabilecek düzeyde büyük bir Maden ortaya çıkacaktır. Süreç başından beri bütün milletvekili arkadaşlarımızla, belediye başkanımızla, il başkanımızla hepimizin yakın takibinde olan bir süreç. Önce ilçe başkanımız bu konuda çok ciddi gayret ve çabası olmuştu. O getirmişti konuyla alakalı bilgiyi. Maden’de yapılacak olan bu ihaleyle alakalı pek çok spekülasyon yapılmaya çalışıldı. Bunlarla alakalı bizlerde kamuoyunu hem bilgilendirmek hem aydınlatmak hem de akılda kalan soru işaretlerini giderme adına milletvekili arkadaşlarımızla birlikte böyle bir basın açıklaması yapmayı uygun gördük. Bir defa kamuoyunun şunu bilmesini istiyoruz; ki ihale açık, net, şeffaf bir şekilde sadece Türkiye’de değil belki de dışarıdan da insanların girebileceği bir ihale. Çünkü çok büyük bir hakikatten kaynak gerektiren bir ihale. Açık ve şeffaf bir şekilde yapılacak” ifadelerini kullandı.

BULUT: HİÇ KİMSENİN AKLINDA EN UFAK BİR SORU İŞARETİ KALMASIN

Milletvekili Bulut, “Bununla alakalı hiç kimsenin aklında en ufak bir soru işareti kalmasın. Tabi ki gönül ister ki burada çıkmış olan bir kaynağı yine Elazığ’da oluşan bir oluşum alsın veya Elazığlı iş insanları alsın. Bununla alakalı Elazığ’da siyaset yapan iş adamları olarak bizimde önceliğimiz elbette ki bu yöndedir. Ama bizim asıl önceliğimiz orada ihalesi yapılacak olan madenlerin ilçeye olan katkısı, ile olan katkısı, ülkeye olan katkısı… bununla alakalı biz bütün milletvekili arkadaşlarımla birlikte bakanlığımızla konuştuk. İhalenin şeffaf bir şekilde yapılabilmesi adına ilk başta konulmuş olan sürenin yetersiz olduğunu, bunun uzatılmasının rekabette herkesin elini güçlendireceği ve Elazığlı firmaların da bu ihaleye girebilmesiyle alakalı yeterli zamanın tanınacağıyla alakalı talebimizi ilettik sayın bakanımıza. Sayın bakanımız çok büyük bir olgunlukla bunu kabul etti. İkinci şartımız; tesis şartlı olmasıydı. Yani biz orada çıkartılan Maden kaynaklarından ilçenin de geçmişte olduğu gibi müstefi olmasını, istifade etmesini, faydalanmasını arzu ediyoruz. O yüzden tesis şartlı olmasıyla alakalı talebimizi ilettik. Yine bu talebimizde sayın bakanımız tarafından yine makul karşılandı. Ben budan dolayı da kendilerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

BULUT: ÇOK KISA ZAMAN İÇERİSİNDE İNŞALLAH İŞLETİLMEYE BAŞLANILACAK

Milletvekili Metin Bulut, “Orada istihdam oluşturacak ciddi bir istihdam oluşacak. İstihdamın yüzde 60’ının da yine Elazığlılar tarafından, Elazığlılar’ın istihdam edilmesi yönünde bir karar alınmasıyla alakalı bir talebimizi ilettik. Bu da kabul edildi. Böyle olunca siyaseten de hepimiz gerçekten siyaseten de bundan mutlu olduk. Allah nasip ederse ihalesi 4 Nisan’da öyle tahmin ediyorum yapılacak olan bu kaynak, bu rezerv öyle tahmin ediyorum ki çok kısa zaman içerisinde inşallah işletilmeye başlanılacak. Ama çok kolay bir işletme değil. Onu ifade etmek istiyorum. Çünkü yerin 600 metre derinliklerine kadar inilecek ve orada bakır ve kobalt madenleri çıkartılacak. Bunlar işlenip gönderilecek. Bu biraz zaman alabilecektir ama biraz zaman da alsa Allah nasip ederse ilimizde, ilçemizde bundan fevkalade faydalanacaktır diye düşünüyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Tabi bu kendiliğinden ortaya çıkmadı. Kıymetli arkadaşlar; o yüzden detayda kaybolup esası ıskalamamak derken ki amacım, kastım oydu. Mevlana öyle der; aramayanlar bulamazlar. Biz bunu arayıp da bulduk. Çok ciddi bir mücadele sonucunda bulduk. Yoksa kendiliğinden toprağın üstüne çıkan bir maden kaynağı değil. Maden yatağı değildi. MTA’da çalışan arkadaşlarımızın hakikatten çok ciddi katkısı ve emeği oldu. Ben huzurunuzda kendilerine de çok teşekkür ediyorum. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

BALIK: GELİNEN DURUMU ANLATMAK İÇİN BİR ARADAYIZ

AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık, “Hakikaten uzun zamandan beri gündemi meşgul eden bir konumuz var biliyorsunuz. Maden İlçe’mizde çıkan, çok zengin olan maden kaynağımız. Bununla ilgili çeşitli spekülasyonlar çıkması sebebiyle bizde iktidar milletvekilleri olarak bir açıklama yaparak, gelinen durumu anlatmak için bir aradayız. Özellikle teşkilatımızın en baştan beri talepleri doğrultusunda Maden teşkilatımızın ilk günden beri talepleri doğrultusunda bazı şeyler belirdi. Ki çok uzun bir süreç. MTA’nın yıllara sare bir çalışması var orada. Orada bulunan hepimizin katkılarıyla, hepimizin destekleriyle çalışmalarıyla orada bulunan büyük bir maden var. Maden’le birlikte bir süreç var elbette ki bir ihale süreci var bu Maden’le ilgili. Bu konuda çeşitli spekülasyonlar olması üzerine biz de arkadaşlarımızla sayın bakanımızla bizzat görüştük. İhale sürecinin bu tip ihalelerde 15-20 gün ile sınırlı kalmasına rağmen sayın bakanımız bizim ihale sürecinin uzatılmasıyla ilgili talebimizi bu yereldeki şirketlerin bir araya gelip bir konsültasyon oluşturup birlikte ihaleye girmeleri, bir rekabet oluşabilmesi için de bakanımız bu isteğimizi makul ve mantıklı karşılayarak zaten ihale süreci uzatıldı” diye konuştu.

BALIK: EN BÜYÜK AMACIMIZ ELAZIĞ’A BU MADENİN BİR KAZANIM SAĞLAMASI’ AMA DAHA ÖNEMLİSİ MADEN İLÇEMİZİ ESKİ PARLAK GÜNLERİNE KAVUŞTURMAK

Milletvekili Balık, “Elbette ki biz yerel siyasetçiler olarak gönlümüzün istediği Elazığlı yerel firmaların alması. Ancak şöyle de bir gerçeklik var ki bu ihale tamamen şeffaf, basına açık belki Türkiye’de ya da dünyada bütün büyük firmaların katılabileceği çok büyük bir ihale. Ancak bizi siyasiler olarak şu kısmı ilgilendiriyor. Bundan Maden ne kadar faydalanacak, Elazığ’a ne kadar katkısı olacak ve Türkiye ekonomisi bundan ne kazanacak? Bunları düşündüğümüzde tabi ki ihaleye bazı şartlar ekleme talebimiz oldu. Sayın bakanımızla da bu konuda görüştüğümüzde en önemli katkılardan biri şüphesiz ki bu flatasyon işleme tesisi yapılması şartı ihaleye konulacak. Bununla birlikte yine yereldeki özellikle insanların çalışabilmesi için yerelde çok ciddi bir istihdam sağlanabilmesi için belki biraz haksız rekabet gibi olacak ancak biz vatandaşlarımızın burada çalışabilmesini sağlamak için burada yüzde 60 yerelden çalışma şartı konulacak. Bununla birlikte yine ihale sürecinin tamamen şeffaf olması sağlanacak ve bildiğiniz üzere Elazığ’da ya da Türkiye’nin, dünyanın her yerinde bu şartları sağlayabilecek bütün firmalara bu açık bir ihale olacak. Ben şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Ancak şu sürecin bizim için en önemli katkısı şu olacak; belki de en önemli haylimiz bu olacak ‘bizim en büyük amacımız Elazığ’a bu madenin bir kazanım sağlaması’ ama daha önemlisi Maden ilçemizi eski parlak günlerine kavuşturmak. İnşallah bu ihalelerle birlikte, yapılan süreçlerle birlikte alacak firmanın çalışmalarıyla birlikte gerçekten ülke ekonomisine büyük kazanımlarla birlikte şehrimize de ilçemize de çok büyü kazanımlar olacağını düşünüyoruz. Bizim için en önemlisi bu ihalenin şeffaf, tarafsız yapılacağını, bütün kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Bu tamamen ihaleye giren şirketler arasında bir süreç yaşanacak ve inşallah bundan Türkiye, Elazığ ve Maden kazanacak” şeklinde konuştu.

DEMİRBAĞ: BU KONUDA CUMHURBAŞKANIMIZIN DA TALİMATI BU YÖNDE

AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, “20 günlük bir süre verilmişti. Yapılan görüşmeler neticesinde 30 gün daha eklendi, bu 50 güne çıkarıldı. İnşallah Nisan ayının dördü itibariyle ihale yapılacak. Tabi bu süre içerisinde gerek sürenin uzatılması ve gerekse ihalede yerli firmaların hazırlık yapmasına zaman tanımak açısından bir süre uzatımı istenmişti. Bu da makul karşılandı. Daha önce belki de hiç uygulanmayan bir şey uygulandı, 50 güne çıkarıldı. 4 Nisan itibariyle bu ihale açık ihale şekline yapılacak. Davetli değil. Davetli olmuş olsaydı bir nevi anlaşmalı, belli bir firmaya işaret etmek suretiyle yapılan bir ihale anlamını taşıyacaktı. Ama çık ihale yapılacak, en son görüştüğümüzde bakan beyin ifadesi ‘belki canlı yayında da bunu verebiliriz’ diye. Bir endişeye mahal bırakmamak için. Dolayısıyla bu konuda Cumhurbaşkanımızın da talimatı bu yönde. Açık ihale yapılacak ve 2 milyar sabit tesis şartı bırakıldı. Bir nevi teminat. İhaleye girecek olan firmalar bunu arttıracak. Takriben 7-8 milyarı bulma ihtimali var benim edindiğim intibağ. 7-8 milyarı da bulabilir bu rakam” diye ifade etti.

DEMİRBAĞ: MADEN SAHASI GENİŞLETİLEBİLİR

Milletvekili Demirbağ Buradaki şu ana kadar MTA’nın yapmış olduğu sondajlar neticesinde şu ana kadar bulunan 5 milyarlık bu 10 milyarı bulabilir hatta daha geniş çerçevede değerlendirildiğinde 15 milyara kadar çıkabilir. Ama şu anda tespit edilen rezerv 5 milyar civarında su speküle ediliyor. Siyaset malzemesi edildiği için bunu ifade etmek istedim. 7-8 milyara çıkar dediğim yanlış anlaşılmasın ihalenin sabit tesis masrafı. İhale şartnamesine konulan. Buna ilgili firmalar girecek. Şu anda 7-8‘i bulur diyorlar. Dışarıdan var, yurt dışından var, ilimizden var, konsosyum güçlü bir iki holdingde var. Bunları da dikkate almak kaydıyla ülke genelinde ve yurt dışından belki 10’u da bulabilir bu ihaleye girecek firma sayısı. Tabi iş burada kalmayacak. Bunu alacak firma güçlü bir firma olursa ki bizim amacımız bu; yapılacak ihale neticesinde alacak firma güçlü bir firma. Etraftaki saha sahipleriyle, ruhsat sahiplerini de zamanla bu kapsam içerisine bu kendi aralarındaki bir şey ama almak suretiyle bu maden sahasını daha genişletme imkanı bulacak. Bu suretle belki 20-30 yıl geçmişte Maden ilçemizdeki işletmenin faal durumu dikkate alınacak şekilde o ölçekte belki onunda üzerinde bir canlılık gelecek, bir heyecan gelecek, ekonomiye ciddi anlamda katma değer sağlayacak. Bizim tabi ki önceliğimiz, arzumuz yerli bir firmanın, Elazığlı bir firmanın alması. Bütün kazanımların da Elazığ’a dönüşmesi. Ama nihayetinde açık bir ihale yapılacak. Bu ihalede şartları sağlayan, en uygun teklifi veren firma ihaleyi almış olacak. Bizler için önceliğimiz Elazığ’ımızın, Maden’imizin, ülkemizin en kısa sürede kazanımıdır. Ekonomiye ciddi bir kaynak sağlanmasıdır. Bunun içinde üzerimize ne düşüyorsa arkadaşlarımızla birlikte yapmaya çalışıyoruz. Elazığ’ımız için Allah hayırlı uğurlu etsin. Burada önceliğimiz sabit bir tesis, flatasyon tesisinin kurulması. Elbette çok daha büyük masraf gerektiren tesis de bizim de takibimizde olacak ama önceliğimiz bir defa flatasyon tesisinin kurulması. Burada 5’e 7 gibi deta karayolu gibi tüneller açıklarak maden ocaklarına ulaşılacak. Dolayısıyla ciddi bir çalışma gerektiriyor. İnşallah en kısa sürede bu işletmeyi açmak suretiyle Maden’imizi, Elazığ’ımızın, ülkemizin istifadesine sunulur” ifadelerine yer verdi.

YILDIRIM: AK PARTİ İKTİDARININ BU KAYNAKLARA BAKTIĞININ ÇOK ÖNEMLİ BİR GÖSTERGESİDİR

AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, “Haklı olarak önemine binaen son günlerin gündem maddelerinden biri olan Maden’deki maden rezervlerinin ihalesiyle ilgili. Çeşitli konuşmalar, çeşitli spekülasyonlar, çeşitli iddialarla birlikte bugüne kadar geldik. Biz siyasiler olarak her zaman şeffaflığın, adilliğin ve adaletin yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Burada bazen özü kaçıran bir takım yaklaşımlarla da karşılaşabiliyoruz. Ne demektir? Öncelikle Maden’lerin bulunup işlenmesi yeni bir olay değil. Ancak AK Parti iktidarında bu madenlerin bulunup işlenmesi geçmiş yıllarda hiçbir şekilde kıyas kabul edilmeyen şeffaf ve adil bir şekilde gün yüzüne çıkarılıp işletilmesi konusunda çok ciddi bir irade konulmuştur. Biraz geçmişten atıfta bulunmak gerekirse 1930’larda, 1940’larda bulunmuş petrol kuyularının üzerine beton dökülerek o yıllardaki o ciddi rezervler tekrar bugün yeniden işletilmeye açılmış olması şu andaki mevcut AK Parti iktidarının bu kaynaklara baktığının çok önemli bir göstergesidir. Bugün o üzerine beton dökülmüş petrol kuyularının günlük üretim varili 3 bin varildir. Yaklaşık maddi değeri de 250 milyardır. Böyle yaklaşan bir iktidarız ve onların siyasi temsilcileriyiz. Elbette ki yerel dinamikler çok önemli. Yerel dinamiklerden kastımız bu şehrin insanlarının bu ihaleye girip bunu almaları en büyük arzumuzdur. Gönül tercihlerimizle reel sonuçlar arasında mutlaka fark olabilir. Bu bizim irademiz dışında gerçekleşecek bir şeydir. Bugüne kadar bizler siyasiler hiçbir zaman adrese teslim ihale ve benzeri işlerin içinde olmadık ve olmayacağız. Bunun da takipçisiyiz. Dolayısıyla sadece zihin karıştırmak anlamında hiçbir şekilde muhatabı ne biz siyasiler ne de iktidarımızdır. Bunun önemini de birkez daha burgulamamız gerekir. Önceliğimiz o ilçemize, şehrimize, ülkemize katma değeri konusundaki yaklaşımlarımız çok daha önemli.  İstihdam başlı başına çok önemsediğimiz bir konudur. Dolayısıyla bu önemli altlıkları göz ardı etmeden konuya bakarsak biraz konu yalın kalır ya da sapma gösterir. Bundan sonraki sürecinde bundan önce olduğu gibi ciddi anlamda yakinen siyasiler olarak takibini yapmaya devam edeceğimizi söylüyorum. Hepinize hayırlı günler diliyorum” diye ifade etti.

ŞERİFOĞULLARI: ÜLKEMİZE KATMA DEĞER OLARAK AKTARILMASI NOKTASINDAKİ BU ŞEFFAF VE ADİL BİR ŞEKİLDE YAPILACAK İHALE SÜRECİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIMIZI DEFATEN VURGULADIK

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları da, “Herkesin malumu olduğu üzere uzun zamandır üzerinde çalışıldığı MTA tarafından Maden ilçemizde maden rezervleri ile alakalı artık sonuna geldik. Malumunuz 4 Nisan’da ihale süreci yapılacak. Daha önce MTA tarafından bulunup MAPEK tarafından ihale tarihinin açıklanmasıyla birlikte şehrimizdeki dedikoduların önüne geçebilme adına çok kıymetli milletvekillerimiz ve il başkanımızın gayretleriyle ihale tarihini 4 Nisan’a ertelenmesiyle birlikte bu dedikoduların önüne geçildi ve bundan sonraki süreçte hem milletvekillerimizin, hem il başkanımızın ifade etmiş olduğu gibi şeffaf, adil bir şekilde ihale sürecinin tamamlanacağı ve bu süreçte de bizlerin, siyasetin herhangi bir tarafa yerelde ve genelde herhangi bir şirkete bu ihalenin peşkeş çekilmesi noktasında herhangi bir taraf olmayacağımızı ve bunun da önüne geçilmesi noktasında da bu siyasetin çok ciddi manada bir irade ortaya koyduğunu bütün kamu oyunun bilmesini istiyoruz. Bizim arzumuz Maden ilçemizde çıkan bu maden rezervlerinin yerel dinamikler tarafından işletilmesi ve ilimizin bu işletilen rezervlerden çok daha fazla istifade etmesi noktasında herkesin ortak biz düşüncesi var ama ifade edilen açık şeffaf adil bir şekilde yapılacak ihale sürecinde alacak firmanın bundan sonraki süreçte Maden ilçemize, ilimize ve ülkemize katkılarının konuşulmasının gerektiğini biz buradan ifade etmek istiyoruz. Bizler AK Parti mensupları olarak 2002 yılından itibaren yapılan bütün iş ve işlemlerde ilimize aktarılacak kaynakların doğru bir şekilde aktarılması ve aktarılacak kaynakların da ilimize katma değerlerinin çok fazla olması noktasında bugüne kadar gelmiş olan bütün siyasetçilerimizle aynı iradeyi oraya koyuştur. Bugün de bu ekip maden rezervleri ile alakalı orada çıkacak rezervlerin ilimize aktarılacak kaynakların ülkemize katma değer olarak aktarılması noktasındaki bu şeffaf ve adil bir şekilde yapılacak ihale sürecinin takipçisi olacağımızı defaten vurguladık. Bundan sonraki süreçte de inşallah 4 Nisan’da şeffaf bir şekilde yapılacak ihale sürecinin takipçisi olacağımızı ve aynı zamanda da milletvekillerimizin takibi sonucunda buradaki işletme tesislerinin şartnameye yerleştirilmesi, konulması noktasında da çok ciddi ve kıymetli bir adım atılmıştır. Ben burada hem milletvekillerimize hem il başkanımıza teşekkür ediyorum. Ve yapılacak ihalenin de ilimize, ülkemize, Maden ilçemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Anlaşılan şı
Anlaşılan şı - 2 yıl Önce

Diyorlar ki bu ihaleyi belirlenen birileri alacak, Elazığ oluşumu alamıyacak çünkü önceden belli ihale sahibi. Biz bişey yapamıyoruz. Bi vekiliz ama sözünüzü geçireniyoruz. İstifada edemeyiz çünkü ozaman nsıl kazanç sağlayacağız ,önemli olan bizim kazancımız ve mevkiimiz. Yanii eyy Elazığlılar bizi seçmeyeydi bi mi dedik seçin bizi.....geçmiş ılsun bir barda savuk su için

Harputlu
Harputlu - 2 yıl Önce

Allahtan gürsel erol var hasta haliyle pesine dustude olay aciga cikti sizin yaptiginiz tek guzel sey bir sey yapiliyor ama icerigi anlattiginiz gibi degil edebiyat ornegin deprem konutlari sizmi yaptiniz millet bu yastan sonra kiraci durumuna dustu parasiyla yaptirdi gursel erol babanizin hayrinami yaptiniz dediginde zorunuza gitti bir paket biskuvi alamiyor millet bunun hesabini bizmi verecez bir toptanciya engel olamiyorsaniz o makamlari terkedin gerci az kaldi ahh o secim bir gelse

Gakgo
Gakgo - 2 yıl Önce

Boş boş konuşupta milletle dalga geçmeyin artık sizde biliyorsunuz ihale çoktan beşli çeteye gitti sizden hiçbirşey olmaz şunun şurasında seçimlere birşey kalmadı seçimlerde görüşmek üzere

NK
NK - 2 yıl Önce

Elazığın kazancı önemli değil demek istiyorlar. Toki ihalelerinde metin bey ihaleyi alanlar Elazığ lı olmasa da gelen işçiler lokantadan yemek yiyecek, traş olacak şehrimize para gelecek demişti. Bunda da aynı olacak.

S.yıldırım
S.yıldırım - 2 yıl Önce

Yamyam vekillerimiz ve yancıları tamamen cukka peşindeler, Bu işten nasıl nemalanırım derdindeler. Akbabalar gibi çöktüler. Zerre kadar Elazığ umurlarında değil. Herkes 5li çete alacak demiş ama hiçbirinin bu işe cürmü yetmez. Kuvvetle muhtemel görünürde Cengiz ihaleyi alacak ama arka plandaki işi yönetecek yapacak firma yabancı olacak.

Ercan
Ercan - 2 yıl Önce

Sandık zamanını bekliyoruz.

Ahmet çavuş
Ahmet çavuş - 2 yıl Önce

İhaleyi alan kişi belli olduktan sonra konuşuruz bakalım o zaman şeffaf bir ihale yapıldı diyebilecekmisiniz mesala beşli çete alırsa ne diyabilecekmisiniz inşAllah şeffaf bir ihale olur kazanan maden ve Elazığ olur

Sahipsiz Elazığ
Sahipsiz Elazığ - 2 yıl Önce

Ortak açıklama yaparken sayın vekilimiz gürsel Erol beyide yanınıza alınki inandırıcı olsun ne demişler atalarımız birlikten kuvvet doğar ama sizinkisi tam tersi inandırıcı değil bizde kaymağını yiyelim misali olmuş Allah yedirmez size inşAllah


SIRADAKİ HABER

banner137