Akaryakıta Büyük Zam Yolda!

Suudi Arabistan'ın Temmuz ayına yönelik petrol satış fiyatını yükseltmesi nedeniyle varil fiyatlarının rekor kırması ve haftaya yükselişle başlayan döviz kurlarının TL karşısında yılın en yüksek seviyesini görmesi nedeniyle benzine 1 lira 20, motorine de 1 lira 40 kuruş zam yapılacak.

Akaryakıta Büyük Zam Yolda!

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'ın Temmuz ayına yönelik petrol satış fiyatını 4,40 dolardan 6,50 dolara yükseltmesinin ardından gün içinde Brent petrolü varil fiyatı 121,95 dolara çıkarak rekor kırdı. Öte yandan, dolar yeni haftaya yükselişle başlayarak 16,61’i aştı. Euro ise, 17,95’i geçerek TL karşısında yılın en yüksek seviyesini gördü.

Artan döviz kuru ve petrol fiyatlarının artması nedeniyle akaryakıta da yeni bir zam geldi. Bu gece yarısından sonra geçerli olmak üzere motorine 1 lira 40 kuruş, çarşamba gece yarısından sonra geçerli olmak üzere benzine 1 lira 20 kuruş zam gelecek.

ABD PETROLÜ CUMA GÜNÜ YÜZDE 1,7 YÜKSELMİŞTİ

US Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemlerin varil fiyatı üç ayın zirvesi olan 120.99 doları gördükten sonra yüzde 0,8 artıda 119,8 dolardan işlem gördü. ABD petrolü Cuma günü yüzde 1,7 yükselmişti.

DÜNYADA PETROL ENDİŞESİ FİYATLARI ARTIRIYOR

Dünyada petrol talebini karşılamaya yetecek kadar üretim olmayacağı endişeleri fiyatları artırmaya devam ediyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, geçen hafta üretimlerini temmuz ve ağustosta 648 bin varil artıracağını açıkladı. Uzmanlar, üretimdeki artışın Rus petrolüne uygulanan ambargonun yaratacağı açığı kapatmakta etkili olamayacağını öngörüyor.

DESTEK BÖLGESİ OLARAK İZLENEBİLECEĞİ İFADE EDİLDİ

Brent petrolde teknik olarak 120,63 ile 120,87 dolar aralığının direnç, 120,39 ile 120,15 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

Pazartesi günü Citibank ve Barclays, 2022 ve 2023 için fiyat tahminlerini yükselterek, Rusya'nın üretim ve ihracatının 2022 sonuna kadar yaklaşık 1-1,5 milyon varil/gün düşmesini beklediklerini söyledi. Reuters'a konuşan bazı uzmanlar ise doğacak açığı kapatabilmek için İtalyan Eni ve İspanyol Repsol'ün önümüzdeki aydan itibaren Avrupa'ya az miktarda Venezuela petrolü sevk etmeye başlayabileceğini ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2022, 21:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137