Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Akbulut, enfeksiyon hatalıklarıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

“ENFEKSİYONUN 3 AYAĞI VAR”

Enfeksiyon hastalıklarının farklı şekillerle ortaya çıktığını belirten Akbulut, enfeksiyonun 3 şekilde bulaşabileceğine dikkat çekti.

Akbulut yaptığı konuşmada, “Enfeksiyonun 3 ayağı var. Birisi enfeksiyonu yapan mikroorganizma. Yani enfeksiyonu yapan mikroplar. İkincisi bu enfeksiyonun alınması. Başak bir canlıyla olduğu gibi direk de alınabilir. Bir diğeri de konağın kendisi. Yani o mikrobu barındıran kişi. Bu üçlü arasında bir değiş tokuş şeklinde döner. Mikropları biz vücudumuza aldığımız zaman onlar çoğalır. Çoğalınca bizim bağışıklık sistemimiz bunun burada olmaması gerektiğini bilerek ona müdahale eder. Ona müdahale edince de biz hastalanırız” dedi.

AKBULUT, MİKROPUN OLDUĞU YERDE GÖRÜLEN BELİRTİLERİ ŞÖYLE SIRALADI

“Mikrop neredeyse orada belirtiler çıkıyor” diyen Akbulut, belirtilerden ise şöyle bahsetti: “Diyelim ki ayağınız iltihaplandı, orası şişiyor, kızarıyor. Diyelim akciğerlerinize mikrop gitti, o zaman ateşiniz çıkıyor, öksürüğünüz oluyor, nefes darlığınız oluyor, göğsünüz ağrıyor. Ya da idrar yolunda mikrop geldi, o zaman orada iltihap olduğu için ağrı, şişlik, kızarıklık oluyor. Öyle olunca hasta sık sık tuvalete gitmek zorunda kalıyor. Ya da idrarını yaparken yanma, sızı oluyor.”

ANTİBİYOTİK KULLANIRKEN NEYE DİKKAT ETMELİYİZ? YARARLARI VE ZARARLARI NELERDİR?

Enfeksiyon deyince herkesin aklına antibiyotik kullanımı geliyor. Akbulut da antibiyotikin nasıl kullanılması gerektiğini şöyle anlattı: “Uygun antibiyotiği uygun şekilde uygun zamanda kullanmaz isek o zaman mikroplarda direnç gelişiyor. Mikroplar aslında bizim için çok gereklidir. Mikropsuz yaşam olmaz. Mars’ta mikrop arıyorlar ki acaba burada yaşam olur mu diye. Vücudumuzdan tamamen mikropları atamayız. Atarsak biz de yaşamımızı sürdüremeyiz.”  

DÖVMESİ OLANLAR, HIZMA VEYA PİERCİNG KULLANANLAR DİKKAT!

Dövmesi olanlar, hızma veya piercing kullananların enfeksiyon kapma riskinin daha yüksek olduğunu söyleyen Akbulut, “Dövmeler derinin orta tabakasına, kanlanan tabakasına yapılır. Deri çok güzel koruyucu bir bariyerdir. Ama siz onu dövbme yaparak ya da piercing takarak bariyeri deliyorsunuz. Oradan içeri de mikroplar giriyor. Hızma gördüğümde çıkarttırıyorum. Oradan benim 3, 4 tane ciddi vakam oldu. Bunlardan uzak durmaya çalışmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.