Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nin Eylül 2020’de “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” kapsamında Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden 43’ünün geri dönmemesi konuşulurken, bir anda konuya Elazığ’da dahil oldu.

Elazığ’dan da Arıcak İlçesi’nden 49 kişi,  Baskil İlçesi’nden 55 kişi, Akçakiraz Beldesi’nden de 48 kişi Almanya’ya gitti.

Almanya’ya gidip dönmeyenlerle ilgili basına düşen haberlerin ardından konuya İçişleri Bakanlığı el attı ve Malatya’da konuyla ilgili soruşturma başlattı, görevden uzaklaştırmalar oldu.

Konuyla ilgili Belediye Başkanlarından da birbir açıklamalar gündeme düşmeye başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan bir isimde Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat oldu.

AKMURAT: 90 KİŞİLİK EĞİTİM VE ÇEVRE TEMALI BİR PROJE HAZIRLADIK

Başkan Akmurat, “ Türkiye’nin ve ilimiz kamuoyunu meşgul eden meselede Elâzığ’ımızda alternatif açılım derneği yöneticileri, şahsıma başvuruda bulundular. İşte Almanya’da Mikail Sönmez adında bir iş adamının kendilerine dernek üyelerine ve yöneticilerine Almanya’ya davet ettiklerini ancak bir proje hazırlamamız gerektiğini ve bu proje neticesinde de bir belediyenin ona ön ayak olması gerektiğini söyledi. Bizde altyapısına yasasına baktık 90 kişilik eğitim ve çevre temalı bir proje hazırladık” diye kaydetti.

Başkan Akmurat, Elazığ’da alternatif açılım derneği yöneticilerinin kendisine başvuruda bulunduğunu belirterek, kendilerini de bu projeye olumlu bakmasıyla projenin hayata geçtiğini söyledi.

90 kişilik projeden 35’inin pandemi dolayısı ile Almanya’ya gitmediğini belirten Başkan Akmurat, 2020 yılının 10’uncu ayında 55 kişinin Almanya’ya gittiğini kaydetti.

AKMURAT: 55 KİŞİ BU PROJEYE DAHİL OLDU

Başkan Akmurat, “90 kişilik projeden 35’i pandemi olduğu için çekinmiş olmalılar ve gelmediler. 55 kişi bu projeye dahil oldu pasaportları çıkarıldı. 2020’nin onuncu ayının 8’inde Almanya’ya giriş yaptılar” dedi.

Baskil Belediye Başkanı Akmurat, belediyeleri aracılığı ile Almanya’ya giden 55 kişinin on günlük gezisinin ardından memleketlerine dönüş yaptığını ifade etti. 

Konunun gündeme gelmesi ile birlikte terör örgütü elemanlarının bu yolla yurt dışına çıkarıldığı yönünde de iddialar ortaya atıldı. Bu konuya da açıklık getiren Başkan Akmurat, pasaport alan insanların güvenlik soruşturmasından geçtiğini, iddiaların aslını olmadığını söyledi.

Başkan Akmurat, proje kapsamında belediyenin de hiçbir gelir elde etmediğinin de altını çizdi.

BAŞKAN AKMURAT: PROJEDE HERHANGİ BİR KAMU ZARARI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

Başkan Akmurat, “zaten proje 11 günlük bir proje oradaki vatandaşlarımız 11 günlüğüne Almanya’ya gitmişler ve dönmüşler. Buradaki temel amaç bu üyelerine bu dernek yöneticilerine ve üyelerini burada kültürel eğitimsel ve çevresel sosyo-ekonomi, kültürel manada bir gezi tertip edilmesi ve bu gezinin sonucunda Türkiye’ye dönülmesi. Zaten 11 günlük bir geziyle sınırlı bu. Burada belediyemizin hiçbir gideri olmamıştır. Kamu zararı söz konusu değildir ve en önemlisi ne belediyenin ne şahsımın bunun altını çizerek ifade etmek istiyorum kimsenin burada menfaati söz konusu değildir” diye kaydetti.

Video: