Elazığ’da 2007 yılından bu yana doğal gaz dağıtım hizmeti sunan Türkiye’nin en büyük özel doğal gaz dağıtım şirketi Aksa Doğalgaz, özellikle deprem sonrası yenileme ve yoğun altyapı çalışmaları nedeniyle doğal gaz hattına verilecek hasarlara karşı uyararak ilgili tüm kuruluşları daha dikkatli olmaya çağırdı.

Daha önce de bu konuyla ilgili pek çok uyarı ve bilgilendirme yapan şirket, doğal gaz hatlarının bulunduğu sokaklarda yapılacak tüm çalışmalarda mutlaka dağıtım şirketine haber verilmesi gerektiğini tekrar hatırlattı.

Şirket, İzinsiz yapılan kazı çalışmaları sonucunda, boru hatlarının zarar görebileceğini, can ve mal güvenliği tehlikesinin oluşabileceğini ve gaz kesintilerinin yaşanabileceğini belirtti. Hat hasarlarının sadece kazı çalışmaları öncesi dağıtım şirketinin bilgilendirilmesiyle neredeyse tamamen engellenebileceğinin altını çizen Aksa Doğalgaz ayrıca, şüpheli bir durumda vatandaşların Alo 187 Doğal Gaz Acil Hattı’nı arayarak doğal gaz dağıtım şirketine bilgi verebileceklerini de belirtti.

KORKMAZ: İZİNSİZ KAZILAR, CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİ RİSKE ATACAK KAZALARA YOL AÇABİLİR

Doğal gaz hattı bulunan bir yerdeki herhangi bir kazı çalışmasının, doğal gaz dağıtımını gerçekleştiren şirketin bilgisi dâhilinde yapılması gerektiğine dikkat çeken Aksa Elâzığ Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Şirket Müdürü Resul Korkmaz, “Hizmet bölgemiz içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan altyapı çalışmaları kapsamındaki kazı çalışmalarının, başta can ve mal güvenliğini sağlamak ve herhangi bir hasara sebebiyet verilmemesi adına, doğal gaz dağıtım şirketimize mutlaka bilgisi verilmelidir. Biz, yakın dönemde yaşadığımız ve bir çalışanımızı ve ailesini de kaybettiğimiz Elâzığ depreminde veya bir başka faaliyet bölgemiz olan Van’daki depremde bile hatlarımız kaynaklı bir hasar ve buna bağlı herhangi bir can veya mal kaybı yaşamadık. Deprem’de bile Elazığ’ı gazsız bırakmadık, hatlarımız depremin yıkıcı etkisine dayanacak kadar sağlam inşa edilmiş durumda. Ancak izinsiz kazılar, ne yazık ki depremde bile yaşamadığımız, can ve mal güvenliğini riske atacak sorunlara ve kazalara yol açabiliyor. Doğal haz hattı bulunan sokaklarda yapılacak kazı ve inşaat çalışmaları öncesinde dağıtım şirketine mutlaka haber verilmesi gerektiği konusunda ilgili tüm kurum ve kuruluşlara gerekli uyarı ve hatırlatmaları yaptık. Olası tehlikeler ve durumun hassasiyetine binaen Enerji Bakanlığımız başta olmak üzere EPDK, Valilik ve Belediyelerimize de gerekli bilgilendirmelerde bulunduk. Bu konuda Elâzığ halkını da izinsiz kazılar konusunda bizlere destek olmaya, altyapı ve kazı çalışması yapan tüm kurum ve kuruluşları ise daha sorumlu davranmaya davet ediyoruz. Yapılan tüm uyarılara rağmen, özellikle deprem sonrası izinsiz yıkılan ağır hasarlı binalar ve kentsel dönüşüm nedeni ile yıkılan binalar başta olmak üzere, altyapı kuruluşlarının yaptığı izinsiz kazı çalışmaları nedeniyle ne yazık ki boru hatlarımız zarar görebiliyor. Bu hasarlar önemli bir güvenlik tehdidi oluşturabiliyor ve en az zarar verildiğinde dahi belirli bir süre gaz kesintisine yol açabiliyor ve bu durum abonelerimizi mağdur ediyor. Doğal gaz hattı bulunan sokaklarda izinsiz kazı yapmak yasak olduğu için duyarlı vatandaşlarımız da şüpheli bir durumla karşılaştıklarında Alo 187 Doğal Gaz Acil Hattı’nı arayarak ihbarda bulunabilir” dedi. Korkmaz, geçtiğimiz günlerde Elazığ’ın Sürsürü mahallesi Bizmişen mevkiinde benzer bir olay yaşandığını, herhangi bir can kaybının yaşanmadığını ancak hat hasarına yönelik onarım çalışmalarının yürütülmesi için gaz arzının kesilmek durumunda kaldığını örnek verdi. Söz konusu olayda abonelerini SMS ile bilgilendirdiklerini belirten Korkmaz, gerekli onarım çalışmalarını hızlıca tamamladıklarını ve gaz arzını tekrar sağladıklarını belirtti. Korkmaz, abonelerine göstermiş oldukları anlayış sebebiyle teşekkür etti.