Emlakçılar Oda Başkanı Hakan Albayrak, değerlendirmelerde bulundu.

ALBAYRAK: KOMPLE ELAZIĞ’A MAL ETTİLER

Emlakçılar Oda Başkanı Hakan Albayrak, “Elazığ’da bir iki kişi fiyatları yükseltti. Ama bunu komple Elazığ’a mal ettiler. Bunu Elazığ’a mal etmememiz lazım. Her işte kendini bilmez vardır. Ama mesela ben bir yerde gördüm. Bir adam kira parası olarak bin lira istiyordu, deprem dolayısıyla 900’e 800’ vereyim dedi. Bunu yapan hemşehrilerimizde var. Ama ne oldu piyasada bazı basın mensupları dışarıdan geldi ve Elazığ’da fiyatlar bin 500’e bin 800’e çıktı dediler. Bu her yerde olacak” diye kaydetti.

ALBAYRAK: ŞU İMARI AÇIN

Elazığ’daki yapılaşmaya dikkat çeken Başkan Albayrak, “Sürsürü Mahallesine deprem bölgesi diyorlardı. Sürsürü Mahallesine 8 kat verdi giden belediye başkanı. Bunlar olmayacak şeyler. Bunu her zaman biliyoruz. Mesela o gün 5.1 oldu, 4.6 oldu, daha da oluyor. Elazığ’ın imarı 5 kattır. Yapın 5 katı insanlar kendini rahatta hissetsin. Biz yer yapacaktık. Ortağımla konuştum dedi ben 8 katlı bina yapmam. Artık bu saatten sonra 8’inci katta oturmam ki başkasına satayım. İmarı yaymıyorlar. Biz bunu her zaman söylüyoruz. Şu imarı açın. Bir yere 10 kat vereceğine 5 kat ver imara aç. Bide yüksek kesimlere, dağ etekleri olur. Çevre yolları neden olmuyor mesela. 10 kat yapmak nedir mesela. Hoş bir şey değil” dedi.

ALBAYRAK: ORTA HASAR DİYE BİR ŞEY YOK

Depremin ardından konutlardaki hasar tanımlamasında orta hasar kavramına belirten Emlakçılar Odası Başkanı Albayrak, “Orta hasar diye bir şey yok. Onlara diyorlar ki güçlendirme yapın. Güçlendirmede bir ev yıkılma seviyesine geliyor. İçi boşaltılıyor. Ne gerek var? Madem yapıyorsun komple yık. O vatandaş o evde oturacaksa bilsin ki güvenli” ifadelerini kullandı.

ALBAYRAK: BİZ İSTİYORUZ Kİ YEREL ESNAFIMIZA SAHİP ÇIKSINLAR

Başkan Albayrak, “Biz bundan sonraki süreci söylentilere bakarak konuşuyoruz. Herkes farklı bir şey söylüyor. Biz istiyoruz ki biz insanları aydınlatalım, haberimiz olsun. Öğrenmek istiyoruz bazı şeyleri. Belki bizde girmek istiyoruz. 400 – 500 daire de belki biz yapabiliriz. biz istiyoruz ki Elazığlı müteahhitlerimiz yapsın burada olan esnafımızdan alınsın. Biz bunu istiyoruz. Burada çelik kapı kullanılacak biz istiyoruz ki Elazığlı esnafımızdan alsın, parkesini. Zaten esnafımızın durumu kötü. Ben eskiden burada oturuyordum. Burada 200-300 tane esnaf vardı ama artık bu adam hiçbir şey yok. Ben üzüldüm. Bir tufandı Allah’tan geldi ama biz istiyoruz ki yerel esnafımıza sahip çıksınlar. Yerel esnafımız mağdur. Ne yapsınlar? Örnek veriyorum binanın her şeyini yerel esnaftan alsınlar. Bunu başka bir firmaya verince adam dışarıdan getirecek” açıklamalarını kaydetti.