Almanya’da avukatlık yapan Mahmut Erdem, Almanya’nın Türkiye’deki yayın organlarından Deutsche Welle (DW) Türkçe’den Nevşin Mengü’nün, merkezinde Yeşilyurt Belediyesi’nin olduğu ve Elazığ’dan da bazı belediyelerin gönderdiği “İnsan kaçakçılığı” soruşturmalarına konu olacağı belirtilen Gri Pasaport Skandalı’na ilişkin sorularını cevaplandırdı.

“MÜVEKKİLİM, GRİ PASAPORT YÖNTEMİ’Nİ ELAZIĞ’DAKİ KAHVEHANELERDE KONUŞULURKEN ÖĞRENMİŞ”

Skandalın patlamasından sonra, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın açıkladığı 45 kişilik listede yer alan şahıslardan birinin hukuki yardım almak amacıyla kendisine başvurduğunu belirten Avukat Mahmut Erdem, müvekkilinin Elazığlı bir genç olduğunu, Elazığ’daki kahvehanelerde yaygın biçimde konuşulan Gri Pasaportla yurt dışına çıkma yöntemini kahvehanelerdeki sohbetlerde öğrendiğini söyledi.

Fısıltıyla yayılan bu yönteme başvurmaya karar verdikten sonra müvekkilinin bu işi organize eden birkaç kişiyle tanıştırıldığını belirten Avukat Mahmut Erdem, adını vermediği müvekkilinin, gri pasaport alma sürecine dair kendisine anlattıklarına dayanarak şunları söyledi;

“6 BİN ERUOYA ANLAŞTIK. ‘PASAPORTUNUZ HAZIR; LÜTFEN GELEBİLİR MİSİNİZ YEŞİLYURT BELEDİYESİ’NE’ DEDİLER”

”Ailesi zaten Hamburg’da yaşıyor. Genç bir arkadaş, 20-25 yaşlarında.  Bu yaşta normal yollarla Almanya’ya gelemeyeceğini biliyor. Türkiye’de uzun süre iş aramış, ama iş bulamamış. Böyle bir yol olduğunu öğrenince bu yolu denemiş. ‘Ve ben de Eylül ayında (2020) yurt dışına çıkmadan üç – dört hafta önce bir – iki kişiyle tanıştım; tanıştırıldım daha doğrusu’ diyor. ‘Bu kişilerle konuştuk, nasıl olacağını… Gri pasaportla, diplomatik pasaportla yurt dışına çıkacağımı söylediler. Fiyat konusunda anlaştık. 6 bin Euroya anlaştık. Bu kişilere Nüfus cüzdanımın fotokopisini verdim, telefon numaramı verdim ve beni bir listeye yazdılar’ diyor. ‘Aşağı –yukarı 4 hafta sonra bir telefon geldi bana, İşte, ‘pasaportunuz hazır; lütfen gelebilir misiniz Yeşilyurt Belediyesi’ne’ dediler. Ben de Elazığ’dan kalkıp Yeşilyurt’a gittim, Yeşilyurt’ta da pasaportumu aldım. Pasaportumu alırken, bana, nasıl gideceğimi, otobüsün nerede kalkacağını anlattılar. Dediler, ‘önce İstanbul’a gideceğiz ve İstanbul’da korona testi yaptırmak gerekiyor yurt dışına çıkmak için…’ Otobüs Malatya – Yeşilyurt’tan kalktı,  otobüsün içi doluydu. Farklı farklı insanlar vardı, farklı yörelerden insanlar vardı; çoğunu tanımıyordum. İstanbul’a vardık. İstanbul’da bir gün konakladık ve testlerimiz yapıldı. Oradan başka bir otobüsle Almanya’ya geldik’ diyor. ‘Bu yolla geldim’ diyor”.

“SADECE PRAG’DA SORUN YAŞAMIŞLAR”

Avukat Mahmut Erdem, Gazeteci Nevşin Mengü’nün, “Peki, yolculuk sırasında neler yaşanmış, kontrollerde bir sorun olmamış mı?” şeklindeki sorusuna da, müvekkilinin ağzından şunları anlattı:

“Türkiye’den çıktıktan sonra Bulgaristan’da pasaportlarımız kontrol edildi, biz otobüsten dışarıya hiç çıkmadık, otobüsün ön tarafında oturan bir kişi pasaportlarımızı toplayıp, götürdü ve sonrasında bize geçiş verdiler. Tek sıkıntımız Çekya’da, Prag’da oldu. Polis durdurdu. İndirdi hepimizi, gri pasaportlar üzerimizdeydi onları gösterdik. Teker teker yüzlerimize baktılar, pasaportla karşılaştırdılar bizi. On onbeş dakika sonra otobüse binerek yolumuza devam ettik. Almanya’ya geldikten sonra da gideceğimiz yerlere göre farklı şehirlerde indik. Benim babam Hamburg’da yaşıyordu. Yakın bir yerde indim, trenle babamın bulunduğu yere gittim ve babamla buluştum”.

HANNOVER SAVCILIĞI İDDİANAME HAZIRLADI AMA HENÜZ AÇILMIŞ BİR DAVA YOK

Avukat Mahmut Erdem, Almanya’da yargının skandalla ilgili yaptığı bir işlem olup olmadığı hakkındaki bir soruya cevap olarak, “Hannover Savcılığı olayla ilgili bir iddianame hazırladığını ve mahkeme sunduğunu açıkladı. Ama henüz mahkeme tarafından açılmış bir dava yok. Yani Alman Yargısı araştırma ve inceleme aşamasında” dedi.

Avukat Mahmut Erdem, Alman medyasının son bir haftadan bu yana en önemli gündem maddesinin de gri pasaport olayı olduğunu söyledi.(malatyahaber.com)