Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden canlı olarak yayınlanan programda KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, aralarında Elazığ’dan Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın da olduğu gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Müzakereler kapsamında Türkiye ile istişare halinde olduklarını ve iletişimin hiç koparılmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Türkiye ile ta başından beri yakın diyalog ve istişareler halinde yürütüyoruz. Sayın Çavuşoğlu’nun açıklaması basına yansıdı. Sayın Çavuşoğlu diyor ki “Cenevre’de Cumhurbaşkanıyla olan görüşlerimiz çabamız bire bir örtüştü” diyor. Dolayısıyla Türkiye ile yakın diyalog ve istişare içerisinde olduğumuz her fırsatta söylüyorum. Bu yakın ilişki gereklidir. Türkiye tarihsel bağlarımız olan bir ülke. Türkiye’nin güvencesinin devam etmesi kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.

“GÜVENCENİN TÜRKİYE TARAFINDAN SAĞLANMASI ŞART”

Gelinen süreçte Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin Türkiye’den güvence istediğini KKTC halkının bunun dışında bir uzlaşma kabul etmeyeceğini belirten Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Türkiye ile bu yakın diyalog bize gerekli. Biz olayın içerisindeyiz yaşıyoruz. Ama Türkiye’de garantör. Bizim çok yakın ilişki içerisinde olduğumuz, tarihsel kültürel bağlarımız olan bir Ülke. Türkiye’nin güvencesinin devam etmesi bir kaçınılmaz. Türk askeri belki bugünkü sayısı ile kalmayacak onu Türkiye’de söylüyor. Mutabakat sağlanacak bir sayıya ine bilir bu. Şimdi bunlar konuşuluyor zaten. Eğer Rum Tarafı ve Yunanistan sıfır asker, sıfır garanti noktasında durursa uzlaşma sağlanamaz. Akıl yolu ile bir çıkış yolu bulmak mümkündür. Bir taraf kaygı duyuyor ve Türkiye’den güvence istiyor. Başka türlü Kıbrıs Türk Tarafında referandumdan geçmez. Bunun çerçevesini çizebiliriz. Kıbrıs’ta bir miktar askerin olması ve güvencenin Türkiye tarafından sağlanması şarttır. 1960’taki durumun 2017’ye adaptasyonu söz konusudur.” dedi.

“RUMLARIN GÖSTERDİĞİ HARİTA KABUL EDİLEMEZ””

Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın gösterilen haritalarla ilgili sorusuna cevap veren Cumhurbaşkanı Akıncı, “Meclis kürsülerinden birtakım haritalar gösteriliyor. Böyle bir şey yok. Böyle bir harita söz konusu bile değil. Bizim harita olarak ortaya koyduğumuz harita Rauf Denktaş tarafından ortaya konulan haritadadır. Ve Denktaş’ın ortaya koyduğu orandır. Bazı gazetelerde yayımlanan haritaların gerçekle hiçbir ilgisi yoktur.  Özellikle Kıbrıs konusunun Türkiye’de partiler üstü bir konu olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

Bizim Kıbrıs’ta sağlamaya çalıştığımız Türk Rum dengesini korumaktır. Buraya girişlerde Kuzey Kıbrıs’a nasıl giriliyorsa tüm Kıbrıs’a da aynı şekilde girilmesi noktasında çalışmaktayız. Bu konuyu çözmek için var gücümüzle çalışacağız. Bunu muhataplarımızda konuşuyoruz. Avrupa Birliği’nden anlayış görüyoruz. Görüşmelerde harita konusu sunuldu. Ancak bu harita beşli konferansın toplana bilmesi için sunuldu. Sunulan harita bizim açımızdan Amman haritasında gösterildiğinden daha iyidir. Meclis kürsüsünde gösterilen harita gibi değildir. Çok açık söylüyorum Rumların gösterdiği harita kabul edilemez. Netice itibariyle şunun altını çizmekte fayda var. Bu yüzde 29’la başladınız yüzde Betgaranti 25’e düştünüz diye. Hayır böyle bir şey olmayacak. Ortak nokta zaten yüzde 28. Her hangi bir spekülasyona fırsat vermek adına bu haritayı kasaya kilitledik. Çünkü diğer noktalarda anlaşmayı bekledik. Harita olayı yani toprak olayı geldiğimiz son noktada anlaşmak zorundaydık. Bu sorunun sulh yoluyla çözülmesi gerekiyor. Yarım asırdır Kıbrıs konuşuluyor. Bir çözüme bağlanmazsa da konuşulmaya devam edecek. Bu anlaşma yıllardır gasp edilen haklarımızın geri alınmasıdır. İlk defa Kıbrıs Türkü uluslararası konferansta eşit temsiliyetde yer aldı” ifadelerini kullandı.

“BU SUDAN TÜM ADA YARARLANSIN İSTİYORUZ”

Güney Kıbrıs’ın Doğalgaz Aramaları ve Kıbrıs’a gönderilen su ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, “O gaz Rumların Doğalgazı değil ki o gazda bizimde hakkımız var. Mevcut iki gazı birleştirip Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya göndermek her iki ülkenin de faydasına olur. Türkiye’den buraya su geldi. Şimdi bu su gelecekte tüm adaya da dağıtıla bilinir. Eğer bir çözüme vara bilirsek bölgede gerginlikler yerine iş birliğine varacağız. Doğalgaz olayı güneyden Türkiye üzerinden Avrupa’ya verilmesi verimliği korumayı amaçlıyor. Bu sorunu Rumların çözmesi gerekiyor. Ya gerginlik ya iş birliği. Bunu söyleyince tehdit diye algılıyorlar ama öyle değil. Bu bir barış suyu olsun denildi. Bu su gerçekten yıllarca konuşuldu. Ama yapılamadı. Burada gerçekten Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan’ın Sayın Veysel Eroğlu’nun ciddi katkıları var. Kolay bir proje değildi. Bu su hemen hemen bütün belediyelere ulaştı. Bu hazineden bütün ada faydalansın barış bize bunu getirecek. Türk Yunan ilişkilerinin daha da gelişeceğini öngörüyorum” dedi.

“MÜLKİYET SORUNU DA ÇÖZÜLECEK”

Kıbrıs’taki Mülkiyet sorununa değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu anlaşma ile mülkiyet sorunu da çözülecek. Mülkiyet sorununu çözmek için ciddi paralar ödedik. 6 binden fazla başvuru var. Netice itibariyle bu ciddi sorunda aşılmış olacak. 10 milyar Euro civarında bir tazminat beklentisi var. AB buna katkı olacağı vaadi veriyor. Bu vaat ne kadar gerçekleşir bilmiyorum. Kıbrıs’ta bir çözüm isteniyorsa herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor” ifadelerini kullandı.  

“SİYASİ EŞİTLİK ÇOK ÖNEMLİ”

Olmazsa olmazlarını aktaran KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Bir anlaşmanın olabilmesi için içerisinde barındıracağı olaylar önemlidir. Dönüşümlü başkanlık olmadığı takdirde ben böyle bir anlaşmayı referanduma sokmayacağımı söyledim. Siyasi eşitlik çok önemlidir. Kuzey Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk halkı çoğunlukta olmalı. Bütün bunlar çözümün bir ana parametreleridir. Türkiye’nin güvencesi, siyasi eşitlik, iki kesimlilik ana parametreleridir.

“BUNLARA KIBRIS’TA YER YOKTUR”

15 Temmuz Darbe süreciyle de ilgili konuşan ve Kıbrıs’ta hiçbir terör örgütü üyesine yer vermeyeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “o gece de bir otel de konaklayacaktık ailemle birlikte. Ama sonra Cumhurbaşkanlığı sarayına geldik. Cumhurbaşkanına ulaşmak mümkün olmadı. Sayın Dışişleri Bakanına ulaştık. İlk andan itibaren hiç tereddüt etmedik. Biz halkın seçip görev verdiği insanların yanındayız. Sivil yönetim böyle darbelerle alaşağı edilemez. Yöneticiyle ilgili hesaplaşmayı bir tek halk yapabilir. Onunda yeri sandıktır. O konuda zerre kadar tereddüt etmedik. FETÖ ile ilgili olay yaptığım araştırmaya göre 11 kişi gözaltına alındı burada. Bizim hükümetimiz zaten terör örgütü olarak ilan etmişti hemen. Hangi terör olursa olsun bunlara Kıbrıs’ta yer yoktur. Bunda zerre kadar tereddüt olamaz” dedi.

“81 BİN ÖĞRENCİMİZ VAR”

Eğitime ciddi yatırım yaptıklarının altını çizen Akıncı, “81 bin öğrencimiz var. Yüzden fazla ülkeden öğrenciyi ağırlıyoruz. Kaliteyi artırmak için çalışıyoruz. Gelecekte turizmle birlikte bu sektör çok önemli olacak. Bu yıl da Türkiye’den iyi sayıda öğrenci kontenjanlara yerleşti. Öğrencilerin bizim için bir diğer iyi yanı bizim elçimiz oluyorlar gittikleri ülkelerde” dedi.