TRT Haber’le birlikte 50 Anadolu kanalından ortak canlı yayınlanan “Anadolu’da Referandum” programının konuğu Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan oldu.  Bakan Lütfi Elvan, Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan Moderatörlüğünü yaptığı programda televizyonumuz Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın da olduğu gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Cazibe merkeziyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Bakan Lütfi Elvan, “Batıda bir ilimizde ne varsa doğu da olsun güney doğuda olsun dedik ve oldukça kapsamlı bir cazibe merkezi programı hazırladık” dedi.

KANAL E KANAL FIRAT Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık

Özellik ile Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinin kalkınması için 23 bölge cazibe merkezi ilan edildi bunların içerisinde Elazığ’da var baktığımız zaman çok sayıda müracaatın olduğunu görüyorum bölgede büyük bir heyecan oluştu son zamanlarda yatırım konusunda belki de hükümetin son zamanlarda verdiği en büyük teşviklerden bir tanesi bu oldu ama şimdi yeteri kadar müracaat  ne oldu bunların ilk etapta ki süreci nasıl işleyecek nasıl değerlendirecek her müracaat eden alacak mı almayacak mı bunu çok merak ediyorlar ve ‘’ ne zaman kazma vurulacak ‘’ diyebiliriz dedi.

  Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Cazibe merkezi programına girmeden önce biliyorsunuz doğu ve güney doğu Anadolu bölgelerine biz ciddi teşvikler verdik. 2012 ve 2013 dönemlerinde buraya vermiş olduğumuz teşviklerin ciddi katlar olduğunu gördük nacak gerçek anlamda bir sanayileşmenin istenilen düzeyde katma değer ürünlerin üretimini sağlayacak bir yatırımın olmadığını gördük . Her ne kadar organize sanayi bölgelerimiz hemen hemen dolu birkaç ilimiz dışında organize sanayi bölgelerimize yer yok ama biz şunu arz ettik dedik ki doğu ile batı arsında kuzey ile güney arasında hiçbir fark kalmasın. Bölgesel gelişmişlik diye bir kavramı artık kullanmıyoruz. Batıda bir ilimizde ne varsa doğu da olsun güney doğuda olsun dedik ve oldukça kapsamlı bir cazibe merkezi programı hazırladık . Bu projeye açıkçası biz bu kadar ilgi beklemiyorduk şuanda yatırım yapmak isteyen yatırımcıların sayısı sanarsam 1500 e yaklaştı. 85 milyarlık bir yatırım ön görülüyor üç yüz elli binin üzerinde bir istihdam görülüyor şu anda kalkınma bankamız bu projeleri teker teker değerlendiriyor’’ biz atıl bir tesis yaratmak istemiyoruz’’ gerçekten bir yatırma destek verecek isek o yatırımın mutlak ayakta kalması işletilebilir olmasını arzu ediyoruz. O nedenle diyelim ki talep edilen konuda atıl kapasite söz konusu ise buna destek vermeyeceğiz. Ürünlerin üretimine yönelik yatırımlarına daha fazla öncelik vereceğiz dedi.  Kümeleşmeye öncelik vereceğiz bazı kriterlerimiz var ihracat ve ithalata öncelik vereceğiz. Bir değerlendirme yapıyoruz 16 nisan referandumundan sonra destekleme sahabet vereceğiz . 16 nisan refandurumu nedeniyle açıkçası sahadayız  dolaysıyla 16 nisanda sonra hem ekonomik koordinasyon kurumuyla bir değerlendirme yapacağız bu değerlendirme sonrasında bankamızdan bir brifing alıp mayıs ayında desteklemeye başlarız diye düşünüyorum dedi .

Zeki Akbıyık bütçede bir sıkıntı olur mu mesela verilen bütçeyi aştı şu anda bütçe konusunda bir problem yaşanır mı dedi.

Bakan Elvan Elbette bizim şu anda tahsis etmiş olduğumuz ödeneğin üzerinde bir talep söz konusu ama biz güçlüyüz. Vatandaşlarımız merak etmesin bir gerekirse kaynağı da  buluruz dedi.