Amacı, Elazığ’ın yöresel tüm ürünlerinin tanıtılması olan ve Ankara’da düzenlenen “Elazığ Yöresel Ürünler ve Lezzet Günleri” başladı.

Ankara Elazığ Dernekler Federasyonu tarafından organize edilen Elazığ Yöresel Ürünler ve Lezzet Günleri, Emek Kapalı Semt Pazarı’nda Ankaralıları ağırlamaya başladı.

ANELFED tarafından düzenlenen yöresel ürünler ve lezzet günleri açılışına; AK Parti Elazığ Milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balık, Zülfü Demirbağ, CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Sağlık Eski Bakanı Halil Şıvgın, Merkez Valisi Cahit Kıraç, ELİKAD Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Eski milletvekilleri ve belediye başkanları Ankara’da yaşayan Elazığlı bürokrat ve siyasetçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ÇAKIRBEY: ELAZIĞ’IN BİRLİĞİNİ GÖSTERMEKTE

Festivalin açılış konuşmasını yapan ANELFED Başkanı Prof. Dr. Haşim Çakırbey, “Elazığlıların hedeflemesi gereken tek bir konu vardır. Birlik ve beraberlik. Enaniyeti bir tarafa bırakıp, ayırıcılığı, kini, nefreti bir tarafa bırakıp bizim birlikte birlikte birleşmemiz lazım. Elazığ’ın köyden kente kadar kültürü birbirine benzeyen insanların sosyal hayatta da birlik davranma gibi bir mecburiyetleri vardır. Bizim muhakkak birliğin karşısında ayrılığı ve bölücülüğü koymamamız lazım. Birliğin karşısına enaniyeti koymamamız lazım. İşte şu gördüğümüz tablo aslında Elazığ’ın birliğini göstermekte. Türkiye’mizin de milletimizin de istediği budur” dedi.

ŞERİFOĞULLARI: ELAZIĞ BELEDİYESİ OLARAK BÜYÜK GAYRET VE MÜCADELE İÇİNDEYİZ

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, “6 gün boyunca sürecek olan bu festival ümit ediyoruz ki Ankara’da çok konuşulacak. Elâzığ’ın yöresel ürünlerinin Ankara’da ciddi manada ses getireceğine inanıyoruz. Bir ilin gelişimi noktasında kültürel faaliyetlerin önemi çok büyük. Bizlerde bu kültürel faaliyetlere katkı sunmak için Elazığ Belediyesi olarak büyük gayret ve mücadele içindeyiz. İlimiz 4 bin yıllık tarihe sahip ve 13 medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehir. Aynı zamanda kültürü ile sanatı ile musikisi ile çok önemli bir yere sahip. Misafirperver insanları ile milliyetçi insanları ile Türkiye’nin en önemli illerinden bir tanesi. Tek amacımız Elâzığ’ımızı en iyi yerlere getirebilmek, müreffeh bir şehir haline getirebilmek, bir adım ötesine getirmek için bu uyumu ilimizde yakaladık. Bu uyum sadece Elazığ’da olması yetmiyor” diye kaydetti.

EROL: ELAZIĞ’IN AYRICA ÖZELLİKLERİ VAR

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Bu tür etkinliklerin bir kentin kültürünü, geleneğinin yayınlaştırılması ve Elazığ dışında yaşayan Elazığlıları özlem duyduğu ürünleri, kültürü, anları yaşaması ile ilgili çok anlamlı. Bunu profesyonel yapmamız lazım. Bunu önceden planlamamız lazım. Bunu yalnızca Ankara’da değil, İstanbul’da İzmir’de, Mersin’de, Adana’da, Bursa’da büyükşehirlerde, Elazığlıların yaşadığı her yerde yapmak vardır. Her ilin kendine göre özellikleri vardır ama Elazığ’ın ayrıca özellikleri var. Sayın başkanımızın bahsettiği gibi 4 bin yıllık bir kültürden gelmesi. Bu kültür yalnızca sanatsal bir kültür değil. Aynı zamanda tarihi bir kültür, geleneksel bir kültür, yaşam kültürünün oluşması. Bölgede devletine, vatanına, milletine düşkünlüğü olan bir kent olması Elazığ’ı ayrıcalıklarla ifade eden bir kent” ifadelerine yer verdi.

DEMİRBAĞ: ÜRÜNLERİMİZE SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM

AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, “Elazığ’da Bağ Bozumu ve Orcik Festivali vardı. Yurt dışı Suriye operasyonu dolayısı ile bunu iptal ettik. Bu yıl fuar ve benzeri büyük organizasyonlarda olmadı. Dolayısıyla Elazığ Yöresel Ürünler Günleri daha büyük önem kazandı. Elazığ’ımızın tanıtılması gereken Elazığ’a has birçok ürünü var. Kayısı Malatya’nındır ama o havzada Baskil’de var. Kayısı üretiminin %30’u Baskil’e aitti. Aynı şekilde tulum peyniri Erzincan olarak anılır ama Şavak bölgesinin tulum peyniridir, Elâzığ’a aittir, bilinmesi gerekir. Bunlara sahip çıkmak lazım, ürünlerimize sahip çıkmamız lazım” açıklamalarını kaydetti.

BALIK: TANITIMINI ÇOK İYİ YAPTIĞI İÇİN YASEMİN HOCAMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM

AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık, “Elazığ deyince akla ilk gelen şeylerden biri hepinizin bildiği gibi 8 köşeli şapkamız. Bunun tanıtımını çok iyi yaptığı için ayrıca Yasemin hocama çok teşekkür ediyorum. Bu şapka neydi? Her kenarını ayrı bir Elazığlının ayrı bir özelliğini taşıdığı mertliğini, dürüstlüğünü, vatanseverliğini taşıdığı biz yıllarca bununla tanındık. Ancak şimdi 6. Bölge Teşviklerinden tanınmamızdan dolayı artık bir yatırım kenti, yatırım şehri. Bununla birlikte ebetteki kadim tarihi ile önemli bir şehir, önemli bir tarih şehri ve şimdi çok iyi biliyoruz ki yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın gastronomideki önemli şehirlerinden biri. Ben özelliklede Şahin başkanıma ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Elâzığ gastronomisinin bir kısmını da olsa buraya taşıdıkları için, Ankara’da Elazığ’ı hem Elâzığ’a gelme imkanı olmayanlara tanıttıkları için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

BULUT: ÇOK KIYMETLİ FAALİYETLERİN ALTINA İMZA ATIYOR

AK Parti MKYK Üyesi, Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, “Bir şehri, bir ili özellikle Elâzığ’ı Elazığ dışlında yaşatmayı çok anlamlı ve çok saygın bulduğumu ifade etmek istiyorum. Bu konuda derneğimiz ve federasyonumuz son dönemde çok kıymetli faaliyetlerin altına imza atıyor. Bizde buna şahitlik ediyoruz. Bir kısmına katılma şansını ve imkanını buldum. Orada hakikatten bu faaliyetlerin ne kadar önemli olduğunu bir fiil yaşadım ve hissettim. Bir şehir sadece o şehrin maddi kaynaklarından maddi zenginliklerinden oluşmaz. Sayın başkanımız maddi kaynaklarını, yeraltı zenginliklerini su üstüne çıkarmaya çalışıyor, bununla ilgili gayreti ve çabası var. Bir şehrin maddi kaynakları kadar manevi kaynakları da aynı şekilde önemlidir. Sanatı, kültürü, musikisi bir şehri geleceğe taşıyacak olan şeylerdir” diye kaydetti.