Amacı, arabuluculuk uygulamalarının etkili şekilde uygulanmasıyla hukuk uyuşmazlıklarının çözümü için gerekli olan maliyet ve sürenin azaltılmasını sağlayarak adaletin etkinliğinin geliştirilmesi olan ve Türk Hukuk Sisteminde yeni bir alan olan arabuluculuk sistemi ile ilgili eğitim semineri verildi.

Adalet Bakanlığı ve İngiltere Büyükelçiliği ile Türkiye’de adalete erişimi arabuluculuk mekanizmalarıyla güçlendirme projesi ile düzenlenen eğitim seminerine Elazığ’daki arabulucular katıldı.

“AVUKATLARIMIZI, ARABULUCULARIMIZI BİLGİLENDİRİYORUZ”

Arabulucuların pratik uygulamalarını geliştirmesi yönünde eğitim verdiklerini söyleyen Proje koordinatörü Avukat Aşiyan Süleymanoğlu ”Bu kapsamda arabuluculara özellikle pratik uygulamalarının geliştirilmesi yönünde kapasite geliştirilmesi üzerine eğitimler veriyoruz bir günlük çalışmalar bunlar. Aynı zamanda bunlar mevcut bir yasal değişiklik söz konusu ve bir ocak itibariyle yürürlüğe giren dava şartı olan arabulucuk konusunda da bahsediyoruz ve mevcut yasayla değişiklikle ilgili avukatlarımızı, arabulucularımızı bilgilendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Bağımsız arabulucular Dernek Başkanı Dursun Yassıkaya da, arabuluculuk sisteminin avukatlık mesleğine çığır açtığını belirterek arabuluculuk sistemi ile ilgili bilgi verdi.

“3 HAFTA İÇERİSİNDE SONUÇLANMAK ZORUNDA ”

Tarafların sulh olabilecekleri her türlü alanda arabulucu marifetiyle süreci sonlandırabileceklerini, gizlilik esaslı yani süreç içerisinde konuşulan sunulan hiçbir şeyin tarafların rızası olmadığı sürece dışarıda paylaşılmasının mümkün olmadığını ifade eden Dursun Yassıkaya “Açılacak bir mahkemede delil olması mümkün değil. Dolayısıyla bu süreç tamamen gizli ekonomik bir süreç. Arabulucuk ücretini eğer taraflar isterlerse bir taraf ödeyebilir ama anlaşamadıkları takdirde iki taraf ta eşit olarak ödemek zorunda. Arabulucuk süreci mahkemelerin artık ıstıraba dönüştüğü sürecini kısalttı. 3 hafta içerisinde sonuçlanmak zorunda. En fazla bir hafta uzatılabiliyor dolayısıyla kamuya gidip te şunu söyleyebilir; neden ben arabulucuya gideyim para vereyim kendim anlaşacaksam diye. Tarafların kendi aralarında anlaşmaları her zaman dava konusu olabilir. Ama arabulucu huzurunda imzalanan tutanak anlaşma metni mahkeme ilanı niteliğini kazanmış bir belge oluyor. Ve bu konuda bir daha dava açamıyorsunuz” diyerek avukatları bilgilendirdi.