Asrın İş Adamları Derneği binasında ekonomik savaş ve haksız kazanç elde eden esnaflara alınacak tedbirler hakkında toplantı gerçekleşti.

Toplantıda Elazığ Ticaret İl Müdürü Bilal Öztürk, Elazığ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Yavuztürk, Tuhafiyeciler Odası Başkanı Mithat Ulaş, Asın İş Adamları Derneği Başkanı Yakup Baş ve ASRİAD üyesi iş adamları neler yapabilecekleri konusunda istişarede bulundular.

ÖZTÜRK: HALKI SOYANLARI AFFETMEK İSTEMİYORUZ

Elazığ Ticaret İl Müdürü Bilal Öztürk, “Ülkenin durumu malum. Bir ekonomik savaş söz konusu. Burada da Yakup Başkan şahsında ASRİAD ailesinin bu şahsiyetli duruşunu kurumum ve şahsım adına tebrik ediyorum. Nasıl ki marifet irtibata tabii ise ASRİAD üyeleri de bu zor dönemde zam yapmayarak şahsiyetli bir duruş sergileyerek bizleri ziyadesiyle memnun etti. Bizim beklentimiz odur ki Elazığ’daki bütün esnaflarımız da aynı duruşu sergilesin. Biz yine bu konuda ümitliyiz. İnşallah Elazığ’daki diğer esnaflarımıza da, diğer derneklerimize de bu örnek olur. Biz bugün arkadaşlarımızla bu mevcut olan ekonomik savaştan nasıl kurtuluruz? Esnafların ne yapması gerekiyor onunlar ilgili istişare yapacağız. Bizim Ticaret Müdürlüğü hem esnafların bağlı olduğu bir müdürlük, aynı zamanda tüketici hakem heyetinin bağlı olduğu bir müdürlük. Dolayısıyla hem tüketici hem üretici hem de niayi satıcının bağlı olduğu bir müdürlük bağlı olduğu nedeniyle de olayın tamamen içindeyiz. Hatta biz tabi ki bu konuyla ilgili ekiplerimizi oluşturduk. Bu konuda siz esnaflarımızdan da ASRİAD üyelerinden de destek bekliyoruz. Bizim buradaki amacımız esnafımızı tedirgin etmek veya esnafımıza ceza kesmek değil. Kimler yapıyorsa bu malumunuz haksız kazanç, aldatıcı reklam kapsamına alındı. Türkiye’de serbest ekonomi serbest piyasa ekonomisi uygulanmasına rağmen bu fırsatı ganimete çevirmek isteyen bir takım esnaflar, yani inşallah Elazığ’da yoktur. Biz denetliyoruz, raporluyoruz ama inşallah yoktur. Daha doğrusu zammı direk yapan yoktur. Olabilir esnafımıza gelen ürün zamlı gelmiştir ama o zammı kim yapmışsa biz onlara ulaşacağız. Bu konuda gerekli cezaları da vereceğiz. Bundan emin olun. Burada biz kesinlikle ve kesinlikle esnafımızı tedirgin etmek istemiyoruz, ceza kesmek istemiyoruz. Ama haksızlık yapan, halkı soyanları da affetmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

YAVUZTÜRK: SANAYİCİMİZE GEREKEN DESTEĞİ VERECEĞİZ BU NOKTADA

Elazığ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Yavuztürk ise, “Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ve yereldeki kuruluşu olan İl Müdürlüğü olarak Sanayicimize olan desteğimize devam edeceğiz. Bu süreçte tabi esnafımızın hassasiyeti, bu duyarlılığı bizi sevindiriyor. Ayrıca ASRİAD Başkanımızın ve başkanlığının duyarlılığı da bu noktada biz kendilerini kutluyoruz, tebrik ediyoruz. Desteklerinin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu sürecin gelip geçeceğini düşünüyoruz. Bu süreçte esnafımız olarak sanayicimiz olarak herkesin elinden geleni yapması gerektiğini düşünüyoruz. Biz de İl Müdürlüğümüz olarak sanayicimize gereken desteği vereceğiz bu noktada. Zaten bakanlığımızın politikaları, bakanımızın geçen günlerde açıkladığı destekleyici politikalar bu süreçte devam edecektir. İnşallah bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatacağız. Türkiye eskisi gibi yoluna devam edecek diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

ULAŞ: ÜLKENİN GERÇEK SAHİPLERİ ESNAFLARDIR

Tuhafiyeciler Odası Başkanı Mithat Ulaş da, “Sancılı bir süreçten geçtiğimiz için bu bağlamda doların yükselişi ile beraber bazı esnaflarımızın kamuoyunda halkımızı rahatsız edecek şekilde ülkemizin de ekonomisini etkileyecekleri şekilde bazı olumsuz hadiseleri gerçekleştirdikleri için bizde bugün hep beraber bu bağlamda yapabileceğimiz çalışmaları, etkinlikleri paydaş bir şekilde paylaşmak istedik. Ben de tabi özellikle ülkenin lokomotifi her daim ifade etmişizdir; esnaf olduğu, bununla beraber üreticisi ve perakende satış yapan küçük esnafların olduğunu bilinmesini isterim. Tabi bununla beraber ülkemizin kalkınmasında, büyümesinde etkin rol oynaya esnaflarımızı gerçekten her daim desteklenmesi lazım. Bununla beraber ancak ahilik kültürüne yakışacak bir şekilde de esnaflarımızın kendilerini ve diğer esnaf kardeşlerimizin temsili yetini sağlamaları lazım. Bizler konuşmalarımızda kıymetli büyüklerimizin, Müdürlerimizin ve Başkanımızın ifadesinde gerçekten ben kendilerine şahsım ve odam adına da çok teşekkür ederim. Bizlere yakışması gereken olguları ifade ettiler. Ben de bugün özellikle ve özellikle ilimizde Sayın Ticaret İl Müdürümüz ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürümüzün beraber koordineli bir şekilde ilimizdeki esnaflarımızın etkilenmesi hususunda olsun. Bununla beraber önemli kitle olan vatandaşlarımızın daha çok zarar görmelerini ve bunlarla beraber zarar veren esnaflarımızı bu zarar boyutlarını ortadan kaldırmak ve çözüme kavuşturmak anlamında bilgilerini paylaştılar. Bizler de oda a-olarak şunu ifade etmek istiyoruz. Diyorum ki bu ülkenin gerçek sahipleri esnaflardır. Lokomotifi esnaflardır ancak içimizde bazı yanlış görüşlü insanların esnaflarımızın varlığına da bizlerde müsaade etmeyeceğiz” dedi.

BAŞ: SÖYLEMDEN ÖTE EYLEMLERİ HAYATA GEÇİRECEĞİMİZİN TEMİNATINI VERİYORUZ

Asın İş Adamları Derneği Başkanı Yakup Baş, “Bugün ASRİAD Elazığ Şubemizin yine bir etkinliğinde hep beraberiz. Biz yaklaşık bundan 2 ay önce maalesef ekonomimizde olan olumsuzluklara karşılık bir karar almıştık. ASRİAD Elazığ Şubesinin üyeleri maliyetlerin ve gelirlerin yükselmesine rağmen biz kendi aramızda aldığımız karar itibariyle zam yapacaksak da minimum seviyede tüketicimizi etkilemeyecek bir şekilde veya üreticiysek de ham maddesi yerli malı olan ürünlerimizde elimizden geldiği kadar bu süre içerisinde zam yapmamaya karar vermiştik. Yaklaşık iki buçuk aylık bir süre içerisinde bizim 5 firmamız girdilerin çok yüksek olmasına rağmen hiç zam yapmadılar. Yine bu süreçte eski fiyatlarından satış yapacaklarını temin ettiler. Bilim Sanayi İl Müdürümüz Mustafa Bey’in katılımı, değerli Müdürümüz Bilal Öztürk Bey’in katılımıyla biz faturalarımızı inceledik ve yaklaşık iki buçuk aydır ürünlerimize zam yapılmadığı görüldü. Bu süreci biz devam ettirmek istiyoruz. Bu bizim kendi içerimizde yaptığımız bir kampanyadır. Evet ülkemizin belki içinde bulunduğu ortam pek hoş değildir ama bunu münferit dernekler olarak, şahıs firmalar olarak KOBİ’ler olarak absürde edecek eylemlerde bulunmamız gerekiyor. ASRİAD Elazığ şubesi olarak da biz bu tür söylemden öte eylemleri hayata geçireceğimizin teminatını veriyoruz. Ekonomimizin üzerindeki ağırlığı kaldıracak tasarruf tedbirlerini alacak her türlü eylemin arkasında olduğumuzu, hükümetimizin ve ekonomik tedbirlerin arkasında olduğumuzu buradan bildiriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Toplantının ardından Asrın İş adamları Derneği tarafından iki buçuk aylık süreçte zam yapmayan üye ve esnaflara plaket takdimi gerçekleşti.