Ay ve Deprem Arasında Bir İlişki Var Mı?

Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, yer içindeki fiziksel olaylar ve yer dışındaki doğal olayların bir etkileşim içinde bulunduğunu, ancak bunun depremle ilişkisinin bilinemediğini söyledi.

Ay ve Deprem Arasında Bir İlişki Var Mı?

Rus araştırmacıların Ay’ın hareketlerinin depremlere neden olabileceği yönündeki açıklamalarını değerlendiren Ercan, Türk araştırmacıları 50 yıldır bu iddiayı söylediklerini belirtti. Ercan Ay ile Dünya arasındaki çekişmenin depremlere neden olup olmadığını bütün dünyanın arştırdığını ifade etti.

Rus bilim adamlarının “Ay’ın hareketleri ile deprem arasında ilişki belirledikleri” yolundaki açıklamalarını değerlendiren Prof. Dr. Ercan, uzaydaki kozmik dengeye işaret ederek, “Yer, güneş ve diğer gezegenler arasında, uzaysal bir denge söz konusudur. Bir yıldızın patlamasıyla bu denge bozulabiliyor. Bunu Newton Yasası’na göre de açıklayabiliriz” dedi.

Prof. Dr. Ercan, yer ile güneş arasındaki mıknatıslanmada 27 günde bir büyük artışlar meydana geldiğini belirterek, buna “manyetik fırtınalar” denildiğini ve değişik etkileşimlere yol açtığını bildirdi. Dünya ile Ay arasında da buna benzer etkileşimler bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Ercan, şöyle konuştu:

“Gel-git olayları oluyor mesela. Bu en çok kendini denizlerde gösteriyor, ancak karada da bir büzme ve genleşmeye yol açıyor. Bunları ölçüyoruz. Bütün dünya boyutunda mühendisler bu alanda çalışır. Ay ile yer arasında olağanüstü ilişkiler var mıdır? Bu, uzun yıllardır tartışılan bir olaydır. Türk araştırmacılar, ay ile yer arasındaki çekişmenin depremlere neden olabileceğini 50 yıldan beri söyleyegelmektedirler. Ancak bu konuda söylenenler, Rus bilim adamlarının söylediklerinden öte değildir. Yer çekirdeğindeki magma, devinimini üstteki kabuğa sürünerek ve süründürerek sürdürüyor. Üst kabuğun gerilmesinin asıl nedeni bu. Bu kırılma sırasında oluşan kırığa deprem diyoruz. Yer içindeki fiziksel olaylar ve yer dışındaki doğal olayların bir etkileşimi her zaman için vardır, ama bu bir deprem yaratır mı, yaratmaz mı bilemiyoruz.”

ERCAN: ŞU ANDA BİR OLAĞANDIŞILIK VAR

Son zamanlarda dünya genelinde meydana gelen büyük depremleri de değerlendiren Prof. Dr. Ercan, şunları kaydetti: “Son 4 bin yılın depremlerini incelediğimizde, depremlerin çoğunlukla Ağustos, Ekim ve Aralık ayları ile gece 03.00, akşam 21.00 ve sabah 09-10.00 saatleri arasında, yani yelkovanla akrebin düz olduğu zamanlarda meydana geldiği görülüyor. Bu bir rastlantı mı, ya da bunun fiziksel bir anlamı var mı bilemiyoruz.

İlginç bir diğer olay; dünya 2001 yılına çok etkin girdi. Dünyada 8 büyüklüğündeki depremler yılda ortalama 1 tane olurken, sadece 2001’in Ocak ayında 7.9 büyüklüğünde 5 ayrı deprem meydana geldi. Yani dünya yaklaşık 6 ayda üretmesi gereken depremi, 2001’de bir ayda üretti. Şu anda bir olağandışılık var. Bunun kaynağı nedir, bu geçici mi bilemiyoruz. Yeryüzündeki bu ani gerginliğin kaynağı nedir? Bunu araştırıyoruz. Tüm bu noktaları göz önünde bulunduruyoruz.”

ÜŞÜMEZSOY: BİLİMSELLİKTEN UZAK

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da, böyle bir iddiayı “anlamsız” bulduğu için dikkate almadığını ve bu konuda mekanik olarak hesaplanmış ciddi bir formülasyonun da bulunmadığını ifade ederek, dolayısıyla iddianın bilimsellikten uzak olduğunu bildirdi.

İÜ Fen Fakültesi Astronomi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Ökten ise, bu konuda daha önce yaptıkları araştırmayı hatırlatarak, son 25 yılın bütün büyük depremlerini Ay’ın konumlarına göre ele aldıklarını, ancak Ay’ın hareketlerinin dünya üzerinde herhangi bir etkiye neden olmadığını tespit ettiklerini söyledi.

Rus bilim adamlarının söz konusu açıklamasında geçen “nötron ışıması”nın nasıl çıktığının bilinmediğini kaydeden Prof. Dr. Ökten, “Ama bizim bildiğimiz Ay’ın evreleri ile depremin ilişkisinin olmadığıdır. Dolunay ve yeniay evreleri toplam bir aylık zamanı alıyor. Işık alma miktarından çok, gün gün Ay’ın evrelerine bakmak gerekiyor. Bu açıdan yanılıyor olabilirler” dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2023, 23:55

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137