Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

EYT'lilerle ilgili çalışmanın yakında tamamlanacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EYT yıl sonuna kadar gündemimizden çıkacak." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de kabine sonrası aralarında Genel Yayın Yönetmenimiz Zeki Akbıyık’ın da olduğu gazetecilerden gelen EYT sorularını yanıtladı. Bakan Bilgin EYT düzenlemesine ilişkin soruya; 'Bu hafta açıklayacağız. Yaş şartı olup olmayacağını da o gün açıklayacağız.' şeklinde cevap verdi.

YAŞ ŞARTI OLACAK MI?

Kabine toplantısı sonrası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, düzenlemenin yaş şartı dahil tüm detaylarının bu hafta açıklanacağını söyledi.

KİMLER FAYDALANACAK?

Toplam 1 milyon 900 bin kişiyi ilgilendiren düzenlemede çalışmalar tamamlandı. Herkes EYT'den faydalanamayacak. Gerekli şartları sağlayan kişiler düzenlemeden yararlanacak.

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar kapsamda olacak. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı aranacak. 5 bin gün prim gün sayısının tamamlanması gerekecek. Prim eksikleri doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlanabilecek. Bağ-Kur'lular da EYT'den faydalanabilecek. Yaş şartı konusu ihtimal dahilinde değerlendiriliyor.

Düzenlemenin çalışma hayatını olumsuz etkilememesi için işverene de destek verilecek. Kıdem tazminatı konusunda iş verene katkı sağlanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın konuyla ilgili çalışması sürüyor. Tamamlandığında Kredi Garanti Fonu kefaletiyle uygun finansman sağlanacak. Sosyal güvenlik destek priminde 5 puanlık indirim uygulaması da planlanıyor.