Bakan Kurum, Depremin Yıl Dönümünde Elazığ’da Açıklamalarda Bulundu

24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depreminin yıl dönümü nedeniyle Elazığ’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bizmişen Mahallesinde açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum, Depremin Yıl Dönümünde Elazığ’da Açıklamalarda Bulundu

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin üzerinden tam 1 yıl geçti.

Depremin yaralarının sarılması için depremin ilk anından beri çalışmalarını sürdüren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Elazığlıları yalnız bırakmayarak bugün şehre gelmişti.

Bakan Kurum, 24 Ocak depreminin birinci yılı münasebeti ile Elazığ’da gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından Bizmişen Mahallesinde açıklama yaptı.

Bakan Murat Kurum’un açıklamaları şöyle;

"Geçen sene bugün 24 Ocak günü Elazığ’da tüm Türkiye’mizi derinden yaralayan bir deprem meydana geldi. Sivrice Merkezli depremde Elazığ ve Malatya’da 41 canımızı yitirdik. Hem Elazığ’da hem Malatya’da hissedilen deprem sonrasında çalışmalarımızı başlattık. Ben öncellikle depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımız Allahtan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Türk milletinin, 83 milyonluk ailemizin başı sağ olsun diyorum.

“HIZLI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMALARIMIZI BAŞLATTIK”

Depremin hemen ardından sayın cumhurbaşkanımızı talimatları ile İçişleri bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız ve biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız olarak hemen Elazığ’a hareket ettik. Ve depremin olduğu o andan itibaren de hızlı bir şekilde çalışmalarımızı başlattık.

“TÜRKİYE TARİHİNİN, ELAZIĞ TARİHİNİN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNİN BAŞLATTIK”

Toplamda 4 bin 700 arama kurtarma personeli olmak üzere 7 bin 200 arkadaşımızla sahada gerek enkaz kaldırma çalışmaları gerekse hasar tespit çalışmalarını eş zamanlı yürüttük. Hemen akabinde de vatandaşlarımızı sağlam, güvenli konutlarda oturtma amacıyla konutlarımızın inşa sürecini başlattık. Elazığ ve Malatya’da toplam 26 bin konutluk Türkiye tarihinin, Elazığ tarihinin en büyük kentsel dönüşüm projesinin başlattık ve bu çerçevede 6 ay gibi kısa bir zamanda Sürsürü, Bızmışen, Yazıkonak, Akçakiraz, Aksaray, Karşıyaka, Abdullahpaşa ve Gümüşkavak Mahallelerimizde tam 2 bin 500 konutun teslimini yapıp vatandaşlarımızın bu konutlarda oturmasını temin ettik.

“CUMHURBAŞKANIMIZLA YARIN 8 BİNİNCİ KONUTU TESLİM EDECEĞİZ”

Yarın depremin üzerinden 1 yıl geçmiş ve 25 Ocak günü Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile Elazığ ilimizdeki 8 bininci konutu teslim edeceğiz ve söz verdiğimiz gibi diğer konutlarımızı etaplar halinde teslim etmeye devam edeceğiz.

“BİZDE KENDİMİZİ ELAZIĞLI MALATYALI OLARAK GÖRÜYORUZ”

Bu süreçte salgın koşullarımıza rağmen zor şartlara rağmen TOKİ’miz, AFAD’ımız, Bakanlığımızın tüm Genel Müdürlükleri, ilgili tüm STK’larımız, Belediyemiz, Milletvekillerimiz el birliği içerisinde bu süreci Elazığlı kardeşlerimizle. bizde kendimizi Elazığlı Malatyalı olarak görüyoruz. Onlarla birlikte bu süreci hızlı bir şekilde götürmeye çalıştık ve hem yerinde hızlı onların rızası çerçevesinde dönüşüm projesini gerçekleştirmiş olduk.

“ELAZIĞ’IMIZ DEPREME DAHA DAYANIKLI, DAHA GÜVENLİ, DAHA SAĞLAM”

Bittiği zaman Elazığ ve Malatya’da bu dönüşüm süreci tüm Türkiye ve dünyaya örnek olacak. Önemli bir dönüşüm hafızalara kazınacaktır. Artık Elazığ’ımız depreme daha dayanıklı, daha güvenli, daha sağlam konutları ile ki; vatandaşlarımızla bu istişare ve görüşmeleri yapıyoruz. En son yapılan 5.3 şiddetindeki depremi evlerinde hissetmemişler. Bu bize gurur veriyor ve bizi mutlu ediyor. Çünkü biz 12 ay önce nasıl Elazığlı ve Malatyalı kardeşlerimizin hüznünü yaşadıysak şimdide mutluluklarına şahit olacağız. Onlarla birlikte güvenli bir geleceğe, güvenli bir Elazığ’a, Elazığ’ın yarınlarına hep beraber imza atmış olacağız.

“4 BİN 700 BİNANIN YIKIMI TAMAMLANDI”

Bu süreçte 77 bin binada hasar tespit çalışması yapıldı. 4 bin 700 binanın yıkımı tamamlandı. Hızlı bir şekilde de bu inşaat sürecini tamamladık. Ben bu inşaat sürecinde emeği geçen ve deprem sürecinde her zaman vatandaşlarımızın yanında olan tüm ekiplerimize teşekkür ediyorum.

“ELAZIĞ İÇİN PROJELERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

İnşallah yarın 8000’inci konutumuzun teslimlerini Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile gerçekleştireceğiz. Söz verdiğimiz gibi diğer konutlarımızı da yaşanabilir yeşil alanlarıyla, sosyal donatılarıyla, içindeki okullarıyla, camileriyle yaşanabilir bir Elazığ’ı hep birlikte inşa edecek adımlarımızı da tamamlayıp daha güvenli bir Elazığ için projelerimizi gerçekleştireceğiz."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

ORTA HASARLI BİNALARIN DURUMU NE OLACAK?

“En son yaşanan 5.3 şiddetindeki depremden sonra AFAD’ımız, bakanlığımız ekipleri sahada çalışmalarını yaptılar ve bu çerçevede orta hasardan en son yaşanan deprem sonrası ağır hasara dönen yaklaşık 3 bin 800 bağımsız bölüm içeren konutlarımız var. Yaptığımız istişarelerde tabi ilk Sivrice merkezli afetzede vatandaşlarımızı konutlarına yerleştireceğiz. Akabinde de AFAD başkanlığımızın, İçişleri Bakanlığımızın alacağı Etkililik oluru içerisinde de o süreci eş zamanlı yürütüyoruz. Ağır hasarlı ev sahioplerimize konutlarımı bu şekilde yapmaya devam edeceğiz.”

HASAR TESPİT SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Arkadaşlarımız Hasar Tespit Çalışmalarını sürdürüyorlar. Bittiği zaman detaylı bir şekilde onları sizlerle paylaşırız. Hak sahipliği sürecini aynı şekilde işleteceğiz. Elimizdeki fazla miktarda yaptığımız konutlarda var. İlk önce 24 Ocak’ta meydana gelen depremde hasar gören vatandaşlarımız önceliğimiz İlk başta o kardeşlerimizi evlerine yerleştireceğiz. Akabinde de 5.3 şiddetinde deprem sebebiyle hak sahibi olan vatandaşlarımıza inşallah konutlarını hızlı bir şekilde teslim etmiş olacağız”

KONTEYNER KENTLERDE KALIP HAK SAHİBİ OLAMAYAN VATANDAŞLAR NE OLACAK?

“Önceliğimiz depremzede kardeşlerimizdir. Hem Sivrice merkezli depremde hem en son yaşadığımız depremdeki depremzede kardeşlerimizi güvenli konutlara yerleştireceğiz. Akabinde de İçişleri bakanlığımızla, milletvekillerimizle ve belediye başkanımızla yapmış olduğumuz istiareler çerçevesinde de ilave Sayın Cumhurbaşkanımız buraya ilave sosyal konut yapılması talimatı verdi o çalışmayı da TOKİ başkanlığımız yürütüyor. Daha önce bin 200 sosyal konut inşasını 100 bin konutluk proje kapsamında açıklanmıştı. Talepler alındı, kuralar çekildi. İnşallah bu projelerimiz Elazığ’ımızda devam ettireceğiz. Bütün konutlarımızı sağlıklı ve güvenli hale getirene kadar bu anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyor olacağız.”

ELAZIĞSPOR’A DESTEK VERİLECEK Mİ?

“Biz Elazığ’ımızın her yeri ile her ihtiyacına cevap verecek, her ihtiyacına koşacak anlayışta çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu çalışmaları yaparken hem halkımızla istişare halinde, vekillerimizle vatandaşlarımızın talepleri noktasında yapılması gerekenleri projeler halinde bir bir yapmaya gayret gösteriyoruz. Elazığ’ımızın okul ihtiyacını karşılayacak adımları ki 8 tane 136 derslikli okulun ihalesini TOKİ başkanlığımız yaptı. Yine bölgelerimizdeki camilerimizin sosyal donatılarımızın vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu bu alanda tüm çalışmalarımızı yürütüyoruz.  Elazığspor bizim bir değerimizdir. Elazığ her zaman vakur duruşuyla tüm Türkiye’ye örnek olmuş bir şehirdir. Elazığ’ın her değeri bizim için önemli ve değerlidir. Bu çerçevede Elazığspor için de hep birlikte yapılması gereken her türlü adımı atacağımızı söylemek istiyorum”

ELAZIĞ’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ NASIL OLACAK?

Genel Yayın Yönetmenimiz Zeki Akbıyık’ın sorusunu yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “orta hasarlı binaların hafif hasara çevrilmesi söz konusu bile değil. Bina eğer ağır hasarlıysa ağır hasarlıdır. Bu neticede belirli tespitler çerçevesinde yapılıyor. Orta hasarlıysa da bakanlığımızın belirlediği kriterler çerçevesinde orta hasarlı binadır. Orta hasarlı binalar itiraz neticesinde yeniden değerlendiriliyor. Orta hasar olmadığı gözden geçiriliyor ama askı listesinde bu bina orta hasarlı ilan edilmişse bizim nezdimizde orta hasarlıdır ve hafif hasara dönmesi söz konusu değildir.

Daha öncede söylemiştik orta hasarlı binaların güçlendirilmesi adına kentsel dönüşümde vatandaşlarımızın kendi konutlarını uygun şartlardaki kredilerle yapabilmeleri adına 125 binlik kredi tutarını 200 bin liraya çıkaracak düzenlemeyi Cumhurbaşkanlığımıza gönderdik. Onaylanasına müteakip inşallah 200 bin liraya kadar vatandaşlarımız uygun şartlarda kredilerini kullanarak dönüşüm süreçlerini hızlandıracaklar.

Bu depremler bize bunu bir kez daha gösteriyor ki Türkiye’deki Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu, bu da afetzede vatandaşlarımızın ailelerinin ne kadar acılar çektiğini burada yaşayan biliyor. Dolaysıyla Türkiye olarak 80 bin canımızı depremlerde yitirdiğimiz süreçte baktığımızda kentsel dönüşüm ile ilgili projelerimizi çok daha kararlı bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz ve 1.5 milyon binanın dönüşümünü gerçekleştirdik. Verilmesi gereken her türlü desteği sayın cumhurbaşkanımızın talimatları ile vatandaşlarımıza vermeye çalışıyoruz. Yerinde dönüşüm projelerimizi arttırıyoruz. Türkiye’nin her yerinde dönüşüm projelerimiz mevcut. Tarihi alanlarda, sanayi alanlarında, riskli alanda birçok alanda dönüşümlerimiz var. Biz bir daha bu acıları yaşamak istemiyoruz. Bir her türlü vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu desteği verebileceğimizi, her türlü vatandaşımızın yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Kararlı bir şekilde dönüşüm sürecini tamamlayacağız”  ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2021, 17:03

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Geriye kalan 7999 konutu kim teslim aldı?
Geriye kalan 7999 konutu kim teslim aldı? - 3 yıl Önce

Geriye kalan 7999 konutu kim teslim aldı?

HÜSNÜ
HÜSNÜ @Geriye kalan 7999 konutu kim teslim aldı? - 3 yıl Önce

CUMHURBAŞKANIMIZA DOĞRULARI ANLATACAK BİR BABAYİĞİT YOKMU. Tüm şehir kentsel dönüşüm alanı ilan edilmeli.öyle hafif hasar orta hasar diye binaların ayrı tutulması yanlış.tüm binalar şehrin doğusundan başlanıp kısım kısım yenilenmeli. evler çok sağlam yapılyor.ancak içi rezalet.hem işçilik sifir malzeme kalitesiz ve en önemlisi küçük. en az 130 metrekare olmalı. vatandaş parasını zaten ödeyecek.

Sahipsiz elazığ
Sahipsiz elazığ - 3 yıl Önce

Kiralar aldı başını gidiyor. insanların hepsi mağdur.kutu gibi evler , sıfır işçilik le yapılan tokiler abi budefa çok kötü sıvadınız.

Karşıyaka 23
Karşıyaka 23 @Sahipsiz elazığ - 3 yıl Önce

Çok haklısın kardeşim karşıyakada evimiz var aynen rezillik

Elazığ
Elazığ - 3 yıl Önce

Millet artık evi dükkanı depremi bıraktı bir an önce seçim olsada görsünler dünya kaç bucak modunda

Reiz
Reiz - 3 yıl Önce

Beyler tokileri beyenmeyen gidip oturmasın devlet daha ne yapsın

Avelll Boş Konuşma
Avelll Boş Konuşma @Reiz - 3 yıl Önce

Dingillik yapma yazdığına dikkat et

Toki mağdurlarııı
Toki mağdurlarııı - 3 yıl Önce

Biri Allah rızası için kiracıların keyfi olarak konteynerde kalmadığını, depremi ev sahipleri ile birlikte yaşadığımızı, kişi ayrımı yapılmamasını,

Toki
Toki - 3 yıl Önce

Ya bu 8000. Ev neresi veriyor. Genişlik degilmiydi verilecek yer daha çekiliş yapılmadıki

Ev
Ev - 3 yıl Önce

Konteynirda kiracılar ev umuduyla bekliyor ev sahibi olarak bana toki ama komşularımızda mağdur kiracılar ev bekliyorlar inşallah onparada güzel haber verirsiniz

Toki mağdurları
Toki mağdurları - 3 yıl Önce

Sosyal konutların akibetini sorar mı? 5.3 lük depremde. Orta hasardan ağıt hasara geçen 500 kişi var , hakkımız olan konutları başkalarına vermesinler


SIRADAKİ HABER

banner137