Elazığ’da 24 Ocak tarihinde meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin ardından yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere Elazığ’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, Elazığ Valiliği’nde gerçekleştirilen koordinasyon toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un satırbaşları şöyle;

“DEVLETİMİZ TÜM BİRİMLERİ İLE SEFERBER OLDU”

Bugün Elâzığ’ımızdaki projeleri, vatandaşlarımızın sorunlarını görmek üzere Elazığ’a geldik. Yapılacak projeleri detaylı bir şekilde görüşme imkanı buldun. Devletimiz bütün depremlerde Bingöl depreminde de olduğu gibi tüm birimleri ile seferber oldu. Hasar tespit çalışmalarımızı tamamladık. Bingöl depremi sadece Elâzığ’da değil komşu şehirlerde de hissedildi. Bingöl’de toplam 638 bina ağır hasarlı,12 bina orta hasarlı çıktı. 1 okulumuz ağır, 4 okulumuz orta hasar, 11 kamu kurumumuzda hasar görüldü.

“DEPREMİN ETKİLERİNİ KALDIRACAĞIZ”

Hafta sonu gençlerimiz sınava girecek ve gençlerimizin can güvenliği yaşayacağı okulları tespit ettik. Risk teşkil edecek binalara onları sokmayacağız. Bir taraftan da yapım çalışmalarına başladık. Elâzığ ve Malatya’da olduğu gibi çalışmalarımıza başladık ve depremin etkilerini kaldıracağız.

“DEPREMDEN 6-7 AY SONRA KONUTLARIMIZIN TESLİMİNİ YAPACAĞIZ”

Bugün Elâzığ valimiz göreve başladı. Valimiz Erkaya Yırık’a başarılar diliyorum. Kendisi Kayseri’de başarılı çalışmalar yaptı. Çalışmalarını burada devam ettireceğini düşünüyorum. Toplantı sonrasında ziyaretlerimize devam edeceğiz. 19 bin 300 konutun inşasına başladık ve 10 mahallemizde çalışmalar devam ediyor. Depremden 6-7 ay sonra konutlarımızın teslimini yapacağız.

“VERGİ, RESİM, HARÇ GİBİ BEDELLERİ YATIRMAYACAKLAR”

Orta hasarlı binalarla alakalı vatandaşlarımızdan talepler var. Bugünkü toplantımızda istişare ettik. Orta hasarlı binalarla alakalı 6.306 yasalı kentsel dönüşüm yasası kapsamında vatandaşlarımızdan talep gelmesi halinde belediyemizle yasa kapsamına alacağız. Vatandaşlarımız bu binalarımızın yapımı noktasında vergi, resim, harç gibi bedelleri yatırmayacaklar. Kira yardımı noktasında bakanlığımız ve belediyemiz ile birlikte bu süreci yürütüyor olacak.

“TÜRKİYE’YE ÖRNEK GÖSTERİLECEK ŞEHİRCİLİK ÖRNEĞİNİ DE ELAZIĞ’DA YAPMIŞ OLACAĞIZ”

Ramazan Bayramı sonrasındaki ziyaretimizde Rüstempaşa Mahallesi’ndeki köprülü kavşak ile ilgili açıklamamız olmuştu. Buradaki köprülü kavşağımızla alakalı altyapı ve kentsel dönüşüm genel müdürlüğü çalışma yaptı ve bu çalışma çerçevesinde ekiplerimiz yeni bir fizibilite çalışması yapmak suretiyle yeni yapılacak imarda binaların çekme mesafelerini köprüden uzaklaştırmak suretiyle köprümüzü koruyacak bir planlama yürütüyoruz. Bu çalışmamız sonucunda Elazığ merkezdeki bu köprümüzü daha verimli hale getireceğiz. Yanında yürüyüş yollarının olduğu kaldırımların geniş olduğu binalarda çekme mesafesinin 10 metre olduğu bir planlamayla birlikte yürüteceğiz. Bunu da beledimizle birlikte yapacağız ve en güzel şehircilik örneğini dünya ve Türkiye’ye örnek gösterilecek şehircilik örneğini de Elazığ’da yapmış olacağız.

“DEPREM GERÇEĞİ HİÇBİR ZAMAN BİTMİYOR”

Tarım köy uygulamalarımız devam ediyor. Vatandaşımıza rağmen hiçbir iş yapmadık. Onların rıza ile işlerimiz yürüttük. Deprem gerçeği hiçbir zaman bitmiyor. Dün Elâzığ Malatya’da yaşadık bugün Bingöl’de yaşadık. Yaşama riskimiz hep var. Riskli binalarla alakalı vatandaşlarımız tespit yapsın. Biz bakanlık olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki’nin satırbaşları şöyle;

“DEVLET OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ AMA BU BİR FIRSATA  DÖNÜŞEBİLİR”

"Depremde büyük devlet olmanın ne olduğunu bir kere daha Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki partimiz ve hükümetimiz gösterdi. Bakanlarımız yaraların sarılması adına günlerce kaldılar. Burada bir kez daha onlara halkımız adına şükranlarımı sunmak isterim. Tabi bu bir felaketti, devlet olarak elimizden geleni yapıyoruz ama bu bir fırsata  dönüşebilir. Çünkü 50-60 binaların hepsi neredeyse ağır hasarlı olarak yerle yeksan oldu. Peki, yerine ne yapılacak. Burada biraz düşünmek gerekiyor. Sakin hareket etmek gerekiyor. Düzgün bir planlama yapmak gerekiyor. Burada iyi bir planlama ile Elazığ’ı geleceğe doğru taşıyacak şehircilik mantığını oturtmak mümkün. İşte onun örneğini en iyi Çevre Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ İdaremiz veriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla daha düşük konutlar, daha rahat daha yaşanabilir daha insani konutlar çevre düzeni yapılmış. Sosyal donatıları gerektiği şekilde yerli yerinde yerleştirilmiş bir proje Elazığ’da ve bundan sonra gelişecek olan şehirleşmenin en önemli örneği olarak gözükecektir.

“BİZ ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”

Şehirler Aslında taşla topraktan ibaret değil bunu herkesin bilmesi lazım. Canlı organizmalar yaşıyorlar. Onlarında insanlar gibi  hayatları var. Onlarda bakım istiyor. Bunu kim gösterecek başta belediyemiz gösterecek, arkasında ebetteki devlet yetkilileri… Şu sözü,  ben altını çizerek söylüyorum herkesin aklında bulunsun Elazığ içinde geçerli. Unutmamak gerekiyor Şehirlerin geleceği o şehirdeki yöneticilerin ufukları ile doğru orantılıdır. Elazığ gelecekte biraz daha büyümüş daha güzel çevresini merkez olarak görmek istiyor muyuz ? işte bu hepimize bağlı Elâzığ’da yaşayanlara ve yöneticilerimize bağlı, bu anlamda da biz elimizden geleni yapıyoruz.

“ELAZIĞ İÇİN FAYDALI OLACAK ŞEKİLDE HAREKET EDECEĞİZ”

Nihayetinde bende 21 yıl belediye başkanı olan bir arkadaşınızım sonrasında bu işin bakanlık tarafından da bulundum şuandaki partideki görevimde yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısıyım. Önümüzdeki günlerde inşallah bizim belediyelerde akil heyetimiz var. O heyetimizle geleceğiz. Elazığ’da resmen ders çalışacağız. Başkanımızın projelerine bakacağız önümüzdeki 4 sene içindeki yapacağı projelere bakacağız. Tek tek gözden geçireceğiz. Yardımımız olacak bir husus varsa yardımcı olacağız elbette ama istişare ile Elazığ için faydalı olacak şekilde hareket edeceğiz.

“BİR İYİ NİYETLE GAYRET EDECEĞİZ”

Biraz önce Metin Bulut milletvekilimiz ile Elazığ’da bir tur daha attık ve etrafa baktık. Elazığ için zihnimizde oluşan bir şehircilik silueti vardı. Bu ziyaretle daha da perçinlendi. Elazığ için bir proje hazırlıyoruz. Bir iyi niyetle gayret edeceğiz Ortaya eser koymaya çalışacağız."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, görevine başlayan Vali Erkaya Yırık’a  da başarılar diledi.