Sabah saatlerinde Elazığ’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yapımı devam eden konut alanlarında incelemelerde bulundu.

Bakan Kurum’a, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balık, Zülfü Demirbağ, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze de eşlik etti.

Bakan Kurum incelemelerinin ardından kameralar karşısına geçerek basın açıklaması yaptı.

“2 BİN 23 BİNANIN YIKIMINI GERÇEKLEŞTİRDİK”

Elazığ’da yapılan çalışmaları hatırlatan Bakan Kurum “Elazığ’ın yaralarını sarmak için var gücümüzle valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanımızla var gücümüzle çalıştık. Vatandaşımızın bu süreçten en az etkilenmesi adına yapılması gereken adımları yapmaya gayret gösterdik. 2 bin 23 binanın yıkımını gerçekleştirdik. 87 bin binada yaklaşık 250 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışmasını yürüttük. 1500 kişilik ekipler hasar tespit çalışmalarını gerçekleştirdik” dedi.

“19 BİN 300 BAĞIMSIZ BÖLÜMDEN OLUŞAN KONUT ÇALIŞMASINI BAŞLATTIK”

Elazığ’ın Türkiye ve Dünyaya örnek bir şehir olacağını belirten Bakan Kurum, “Bu çerçevede Elazığ ilimizde 19 bin 300 bağımsız bölümden oluşan konut çalışmasını başlattık. Çalışma yeni Elazığ için, Türkiye’ye dünyaya örnek gösterilecek, depremin hemen ardından başlayan ve bir yıl içerisinde vatandaşlara teslim edilecek, yerel mimariye uygun bir şekilde, az katlı, zemin artı 3 / 4 yerine göre 5 katı geçmeyen ve bu anlamda Elazığ’ın özgülerini mimari anlamda taşıyan projeler oldu. İçinde sosyal donatılarının, camisinin, yürüyüş yolunun fırının olduğu projeler olarak gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.

“SÖZ VERDİĞİMİZ GİBİ BİR YILDA TAMAMLAYACAĞIZ”

Deprem konutlarının bir yıl içerisinde tamamlanıp teslim edileceğini belirten Bakan Murat Kurum, “Elazığ’ın değişik yerlerindeki şantiyeleri yerinde inceleme fırsatı bulduk. Vatandaşlarımızı dinledik. Onlara söz verdiğimiz gibi konutlarımızı bir yıl içerisinde tamamlayacağız. Bizmişen Mahallesi’ndeki konutlarımızı da hızlı bir şekilde teslim aşamasına getiriyoruz. İnşallah yıl sonu bitmeden depremin üzerinden 6 – 7 ay sonra konutlarımızı teslim ediyor olacağız. Etaplar halinde de diğer konutlarımızı da teslim edeceğiz. Abdullahpaşa’da, Mustafapaşa’da, Rüstempaşa’da konutlarımızı yapıyoruz. Elazığ’ı cazibe merkezi haline getirecek, tüm projelerle çalışıyoruz. Buna ilişkin yapılması gereken her türlü işi sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde yapmaya gayret gösteriyoruz. Cumhurbaşkanımızın Elazığ’a ayrı bir ilgisi var. Bu çerçevede yakinen projelerimizi takip ediyorlar. Biz de kendilerine bilgilerimizi sunuyoruz. Söz verdiğimiz şekilde de bir yıl içerisinde konutlarımızı etaplar halinde teslim ediyor olacağız” dedi.

“YAKLAŞIK 560 MİLYONLUK BİR ALT YAPI YATIRIMINI DA ELAZIĞ İLİMİZE KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

Elazığ’daki birçok projeye destek verdiklerini ifade eden Bakan Kurum, “bunun dışında Elazığ’da da yürüttüğümüz hem finans açısından destek verdiğimiz birçok projemiz var. Bugüne kadar 22 Milyon TL alt yapı kentsel dönüşüm genel müdürlüğümüz bünyesinde yine İLBANK Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla da 31 milyon TL’lik hibe sağladık. Bu hibelerle de birlikte deprem de vatandaşlarımızın yaralarının sarılması adına bir çok proje gerçekleştirdik. Yine Elazığ’da bin 53 kilometre içme suyu, 682 kilometre kanalizasyon ve 17 kilometre yağmur suyu hattı olmak üzere toplamda bin 752 kilometre alt yapı çalışmaları yapıyoruz. Yaklaşık 560 milyonluk bir alt yapı yatırımını da Elazığ ilimize kazandırmış olacağız" şeklinde konuştu.

“DEPREM KONUTLARININ 5 MİLYAR LİRA YATIRIM MALİYETİ VAR”

Deprem konutlarının Elazığ ve Malatya’daki toplam maliyeti yaklaşık 5 milyar lira yatırım maliyeti var. Çok hızlı bir şekilde seferber olduk. İnşallah Türkiye dünyaya örnek olacak yeni Elazığ diyebileceğimiz, şehircilik anlamında, kentsel dönüşüm anlamında, depremden sonra tüm birimleriyle tüm bakanlıklarıyla vatandaşları yanında nasıl olunması gerekir, yine yapılması gereken projeler en hızlı şekilde nasıl yapılır göstermek istiyoruz. Dalga dalga da diğer şehirlerimize bu projelerimizi gerçekleştireceğiz. Millet bahçemizin projesini Elazığ’da tamamladık, onun da Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açılışını gerçekleştireceğiz. Elazığ emin adımlarla 2023’e doğru gidecek, bölgede parlayan bir yıldız haline gelecek. Bu pandemi sürecinde çalışmalarımızı hiç durdurmadık. 81 ilimizde çalışmamızı yaptık” ifadelerini kullandı.

“ORTA HASARLARLA İLGİLİ HAK SAHİPLİĞİ ÇALIŞMASINDA SONA GELİNDİ”

Orta hasarlı binalarla da ilgili konuşan Bakan Kurum, “Orta hasarlarla ilgili durumu AFAD çalışmaları yürütüyor. Hak sahipliği çalışmalarında sona geldiler. Hak sahibi çalışmasıyla birlikte orta hasarlılar için yapılması gereken kredi desteğini valilik eliyle yapmış olacağız” dedi.

ORDUEVİ KATLI KAVŞAĞI’NIN YIKILMASI

Orduevi katlı kavşağıyla ilgili konuşan Bakan Murat Kurum, “Orduevi kavşağındaki çalışma hem Mustafapaşa hem de Rüstempaşa Mahallelerinin birleştiği alanda bir çalışma gerçekleştiriyoruz. O alanda yerinde bir kentsel dönüşüm projesi yapıyoruz. Bundan öncede tabiki Belediye Başkanlarımız sağolsunlar şehrimiz için yapılması gereken köprü olsun, alt yapı olsun her türlü hizmeti yaptılar. Ancak bugün o bölgede geniş kapsamlı kentsel dönüşüm çalışması yaptığımız için artık binaları yoldan çekebilecek, yerleşimini bir bütün olarak yapabilecek durumdayız. Bu çerçevede de teknik ekiplerin çalışması neticesinde orada üst köprüye ihtiyaç olmadığı görülmüş oldu. Belediyemizin alacağı meclis kararıyla süreci işletecek. Biz yeni yapılacak yerleşim alanlarında da ilave yollar açıyoruz. İlave yol olmadığı için öyle bir köprü ihtiyaçtı yapıldı. Ama bugünkü süreçte ihtiyaç olmadığı görülüyor. En azından üst köprünün. Buna ilişkin süreci de belediyemiz eliyle yürütmüş olacağız” dedi.

VİDEO: