Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir dizi programlara katılmak üzere sabah saatlerinde Elazığ’a geldi.

Bakan Varank, ilk olarak iş dünyası temsilcileri ile buluştu.

Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen toplantıya, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti MKYK Üyesi, Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Sermin Balık, Zülfü Tolga Ağar, Zülfü Demirbağ, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, AK Parti Elazığ Belediye Başkan Adayı Şahin Şerifoğulları, AK Parti Elazığ 26. Dönem Milletvekilleri Tahir Öztürk, Ejder Açıkkapı,  STK Temsilcileri ve işadamları katıldı.

ÖZTÜRK: SANAYİ BAKANIMIZIN BİZİM İÇİN AYRI ÖNEMLİ BİR YERİ VAR

Programın açılış konuşmasını yapan Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk, “Seçim atmosferinin olduğu bir dönemdeyiz. Elbette ki siyasetçilerimiz politikalarını yapacaktır. Politikalarını yaparken de iş adamlarımızın ve sanayicilerimizin sorun ve problemlerini dinleyeceklerdir. Yol haritalarını yıllardır bu iktidarın yaptığı hizmetleri burada da inşallah ileriye dönük olarak sizlere açıklamalarda bulunacaklardır. Bildiğiniz gibi sanayi bakanımızın bizim için ayrı önemli bir yeri var. Çünkü biz OSB olarak bu bakanlığımıza bağlıyız. Bizim bütün yatırımlarımız Organize Sanayi yatırımlarımız, Avrupa Birliği Projeleri ve katkılarını çok gördük. Sizlerde bildiğiniz gibi Elazığ OSB 5 etapta yapılmış, 620 hektar içinde. Yakın zamanda da 5. Etabı Bitirdik. ve 11 ay gibi bir sürede bitirdi. Bu bakanlığımızın katkı ve destekleri ile Vermiş olduğu ödeneklerle bu safhaya geldi. Tabi önümüzdeki süreçte de yine 5,2in 2. Etap’ının inşallah bu sene ihalesini yapacağız ve yine herkesin desteği olacaktır. Yine önemsediğimiz çevreye önem veren bir organize sanayi. Türkiye’de de parmakla gösterilen bir OSB. Çevre düzenlemişleri ile yeşilliği ile ev buna katkı olarak ta bu sene içinde projesi bitiyor, ihalesi yapılacak bir arıtma tesisi. Baraj gölü kenarında”dedi.

BULUT: 2019 YILINI BİZ ELAZIĞ’DA KALKINMA YILI İLAN EDECEĞİZ

AK Parti MKYK Üyesi, Genel Merkez Teşkilat başkan yardımcısı ve Elâzığ Milletvekili Metin Bulut, “Elazığ’da her şey aslında Elazığ’ın 6. bölgeye alınması ile başladı. Elazığ’ın en büyük sıkıntılarından biri 6. Bölge desteklerinden faydalanmasıydı. Sizlerin destekleri ile 26. Dönem milletvekili kardeşlerimiz ve sizin desteğinizle Elâzığ bunlardan faydalanmaya başladı. Elâzığ her şeyden faydalanmaya başladı ve 2. OSB kurulacak. Türkiye’de ilklerin yaşanacağı besi OSB Elâzığ’da geçen haftalarda bakanlığınızda kabul edildi.  Elazığ küçük sanayi sitesinin yeni yapılacağı 10 pilot ilden biri oldu. Bu da bizim için çok önemliydi. Bunun Elâzığ’ı rahatlatacağını düşünüyorum. Baskil ilçemizde plastik desteği istedik onu da kırmadınız. Elazığ milletvekili olarak siz çok teşekkür ederiz. 2018 yılında ne istediysek bakanlığınızdan bizi kırmadınız. Bunun avantajını gördük. Elazığ’a çok sanayici yatırımcı geldi. İnşallah böyle giderse 2019 yılını biz Elazığ’da kalkınma yılı ilan edeceğiz”diye kaydetti.  

KALDIRIM: ÜLKESİNE DEĞER KATAN BİR ŞEHİR HALİNE GELECEKTİR

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “4 bin yıllık kadim geçmişi, derin geçmişi olan. Birçok medeniyete beşiklik yapmış ve derin bir tarihe kültüre, sanat sahip olan, şehrimize hoş geldiniz. Hem bu derinliği olan hem de vizyonunu ve ufkun iyi belirlemiş, dersine iyi çalışmış, artık proje odaklı çalışan ve hedefini dünyaya açılmak olarak belirlemiş ve iki parametreye bu hedefini oluşturmuş bir şehir halinde el birliği ile çalışıyoruz. Tabi burada sayın bakanım, milletvekillerimizde, siyasi partilerimizde, OSB’mizle, ticaret odamızla, yatırımcılarımızla birlik ve bütünlük halinde hareket ediyoruz. Ve bu vizyonu herkes sahiplenmiş durumda. Elâzığ dersine iyi çalıntı ve daha iyi çalışacak. Az öncede ifade edildi, yatırımlar noktasında da sadece Türkiye’de değil bölgesinde ve dünyada önemli bir cazibe merkezi olmaya başladı. Zira aramızda çok değerli yerli yatırımcılar olduğu gibi yabancı yatırımcılarda az önce zatı hallerinizle görüştüler. Katar’dan Suudi Arabistan’dan, Dubai’den ve değişik bölgelerden yatırımcılar gelmeye başladı ve hatta yatırımlarına başladılar. Dolayısıyla inşallah Elâzığ Türkiye’ye değer katan, sadece insan varlığı, milli duruşu ve milli manevi duruşuyla, vatana millete sahip çıkmasıyla değil, aynı zamanda ekonomik olarak ta ülkesine katkı veren ve ülkesine değer katan bir şehir haline gelecektir. Kamu yatırımcıları arasında baktığımızda 30. Sırada ama kendi ölçeğindeki illere baktığımızda ilk 3’e giren bir şehir” ifadelerini kullandı.

BAKAN VARANK: ÜLKEMİZE ÇAĞ ATLATACAK UYGULAMALARIN PEŞİNDEYİZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Uyguladığımız bütün politikaların temelinde üretim var. İşin ARGE’sinden tutun da ürettiğiniz ürünün ticarileşmesine kadar bütün aşamaları destekliyoruz. Milli teknoloji ve güçlü sanayimiz yolumuzu ortaya koydu. Amacımız küresel rekabette her zaman bizi iddialı kılacak sanayi ve teknoloji yetkinliklerini ülkemize kazandırmaktır. Türkiye’nin çok önemli bir potansiyeli var. Dinamik iş gücü ve hızla yenilikle adapte olma kabiliyeti. İşte biz bu mevcut kabiliyetleri daha da ileri taşımanın derdindeyiz. Hem geleneksel sektörlerimizde hem de sıçrama potansiyeli taşıyan alanlarda ülkemize çağ atlatacak uygulamaların peşindeyiz” ifadelerinde bulundu.

BAKAN VARANK: BURADA DA ÖNCELİKLİ TEŞVİKLERİMİZDEN YARARLANABİLİRSİNİZ

Bakan Varank, “Hafta sonu sayın cumhurbaşkanımızla Hatay’daydık ve sayın cumhurbaşkanımızın sera teşvikleri ile ilgili müjdesi oldu. Biliyorsunuz cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde Yatırım Teşvikleri Genel Müdürlüğü bakanlığımız bünyesine bağlandı. Dolaysıyla tarımsal üretimde sürekliliği sağlamak, bu alanda tarımsal üretimi arttırmak için sera yatırımı teşviklerimizi arttırıyoruz. Bundan böyle en az 25 dekarlık arazide minimum 25 dekarlık arazide minimum 5 milyon liralık yatırım tutarına sağlım modern seraları öncelikli teşvik kapsamına alıyoruz. Sabah sayın valimizle de görüştük, burada da jeotermal alanlarımız var. Buralarda bu modern seraların değerlendirilmesi için kullanılabilir, burada da öncelikli teşviklerimizden yararlanabilirsiniz” dedi.

BAKAN VARANK: BURADA ÖLÇEĞİ KAMU OLARAK BİZ BELİRLEYECEĞİZ

Bakan Mustafa Varank, “Nihai hedefimiz yerli kaynaklarımızdan en ideal şekilde faydalanıp, üretimde tam bağımsızlığı yakalamaktır. Ancak bu sayede kurdaki dalgalanmaları üretimde olan etkisini en aza indirebilir. Yerlileşme alanında yapacağımız politikalar çok boyutlu nitelik taşıyor. İlk boyut, yakında ilan edeceğimiz yerlileşme ürün programı. Programla birlikte destek ve teşviklerimizi uçtan uca sonuç odaklı planlayacağız. İkinci boyut kamuda yerli alalımın teşvik edilmesi. Burada ölçeği kamu olarak biz belirleyeceğiz. Son boyutumuzda mega yatırım projelerimiz” ifadelerini kullandı.

BAKAN VARANK: YILLAR İÇİNDE KENDİNİ SÜREKLİ GELİŞTİREN BİR ELAZIĞ GÖRÜYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Elâzığ 17 senede milli gelirini 12 kat arttıran bir şehir. Yıllar içinde kendini sürekli geliştiren bir Elazığ görüyoruz. Peki, 17 senede biz bu şehir için neler yapmışız? Kısaca özetlemek istiyorum. 16 yılda 533 firmaya yatırım teşviki verdik ve bu sayede 4.5 milyar liralık sermaye yatırımını şehrimizde destekledik. Bu yatırımlar sayesinde 11 bin vatandaşımıza yeni iş imkanları oluşturduk. KOBİ’lerimiz ekonomimizin omurgası. 2002’ye kadar ilimizde sadece 77 KOBİ’miz KOSGEB desteklerinden faydalanmış. Biz 16 yılda farklı sektörlerde faaliyet gösteren 3 bin 600 KOBİ’mize ulaştık ve iş imkanı kapasitelerini geliştirdik. Tabi tüm bunları yaparken işin ARGE kısmını ihmal etmedik” dedi.

ÜÇ PROJENİN İMZALARI ATILDI

Konuşmaların ardından 2018 yılı cazibe merkezleri destekleme programı kapsamında başarılı bulunan üç projenin imzaları atıldı. Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan; Elazığ OSB Endüstriyel Tasarım Prototip ve İnovasyon Merkezi Projesi, Elazığ Belediyesi tarafından hazırlanan Elazığ Fuar Merkezi Projesi ve Elazığ İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan Elazığ Nitelikli İşgücü ve Yenilikçi Girişimci Yetiştirme Merkezi Projelerinin imzalarını ilgili kurum temsilcileriyle birlikte Bakan Varank imzaladı.

Program daha sonra basına kapalı soru cevap bölümüyle devam etti.