Ev alırken çoğu kişi, balkonunun gördüğü manzaraya, evin metrekaresine, mutfağına ve daha birçok özelliğine dikkat ediyor. Ancak asıl dikkat edilmesi ve hayati önem taşıyan binanın depreme dayanıklılığı ve yapısında kullanılan malzemesi…

Depremle birlikte göç alan Elazığ’da konut satışları da arttı. Elazığ’da ev fiyatları 1 milyon 150 bin liradan başlıyor.

ALBAYRAK: İNSANIN KENDİSİNİ GÜVENDE HİSSETMESİ İÇİN 5 KATTAN FAZLA OLMAMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ

Kat yüksekliğine karşı olduğunu ifade eden Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Karma Oda Başkanı Hakan Albayrak, “Elazığ’da az hasar, orta hasar, ağır hasar diye bir şey olmaması lazım, güçlendirme olmaması lazım. Bütün eski binaların yıkılıp yeniden yapılması lazım demiştim. Tabi bizi kimse dinlememişti. Ayriyeten bu binalarda demiştim ki 5 kattan fazla olmaması gerekiyor. Bize cephe alanlar olmuştu, o zaman bize kızanlar olmuştu. Çünkü neden bir insanların sağlığı için uğraşıyoruz, o betonun altında insanların kalmasını istemiyoruz. Ev ne kadar yükselirse o kadar o kolonlarda yük ağır olur, yük fazla olur. Tamam ona göre yapılıyor ama ‘bir insan 50 kilo taşıyabiliyorsa 300 kilo koyun.’ Elbet çöker yani. Tabi ki onu da ona göre yapıyorlar; radyan temeli var, fore kazıkları var. Onlara bir şey olmaz. Sadece benim demek istediğim kat az olursa insan kendini daha güvende daha rahat hissedebileceğine inanıyoruz. Bugün insanlar neden tek katlı eve kaçıyorlar? Güvende hissediyorlar kendilerini. Allah ne demişse o olur tek katlı evde de kafasına düşer. Ama insanın kendisini güvende hissetmesi için 5 kattan fazla olmaması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

ALBAYRAK: ELAZIĞ’DA FİYATLARDA BÜYÜK BİR ARTIŞ YOK

Başkan Albayrak, “Elazığ hemen hemen 100 bine yakın göç aldı. Elazığ’da konut satışları da biraz arttı. Çünkü 2020 depreminde 6.8 büyüklüğündeki depremde ve bugün 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde bile fazla evimiz yıkılmadı. Yeni binamıza hiçbir şey olmadı. Eski binalarımız tabi ki ömrünü doldurmuş. Yıkılacaklar. O yüzden Elazığ’da müteahhitlerimiz olsun, yapı denetimciler olsun işinin hakkını veriyorlar. O yüzden daireler satılıyor. Elazığ’da bayağı bir satış var. Fiyatlarda büyük bir artış yok. Tabi ki cüzi bir artış olabilir. İşçilik arttı, sigorta arttı bazı şeyler arttı. O yüzden cüzi bir artış olabilir. O da insanları etkilemiyor. Bugün diyelim ki 1 milyonluk daire 2 milyona çıksaydı olmazdı. Ama 1 milyonluk daire 1 milyon 150’ye çıktığı zaman bir şey olmaz. Her şeyde artış var. Alan adamın da maaşında artış var. Onun yaptığı işte artış var. Daire satışlarımızın da Elazığ’da iyi olacağına inanıyoruz. Bundan sonra dairelerin daha güzel olacağına inanıyoruz. Daha kaliteli, daha sağlam olacağına inanıyoruz. Tüm Türkiye’miz diyelim. İstanbul tarafında deprem bekleniyor, Bingöl tarafında deprem bekleniyor o yüzden inşallah iyi, sağlam binaların yapılacağını, kentsel dönüşümün olacağını, kentsel dönüşümde de insanların ceplerinden para çıkacak ama sıfır daire sahipleri olacaklar, kendilerini güvende hissedecekler” şeklinde konuştu.

Elazığ’da Havalandırma Motoru Yangın Çıkardı Elazığ’da Havalandırma Motoru Yangın Çıkardı