Başkan Bulut: Sağlıklı Bir Toplum ve Daha Sağlıklı Bir Çevre İçin Gayret Gösterilmeli

Tek Sağlık Komisyonu, Tek Sağlık Platformu ve Tek Sağlık Girişim Ekibi tarafından 2016 yılında 3 Kasım “Dünya Tek Sağlık Günü” olarak belirlemişti. Elazığ Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cazim Bulut’ta 3 Kasım “Dünya Tek Sağlık Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Bulut: Sağlıklı Bir Toplum ve Daha Sağlıklı Bir Çevre İçin Gayret Gösterilmeli

Elazığ Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cazim Bulut,  3 Kasım Dünya Tek Sağlık Günü’nün amacı insan, hayvan ve çevre ilişkileri bağlamında gelişen sağlık tehditlerine yönelik Tek Sağlık yaklaşımına duyulan ihtiyaca dikkat çekmek olduğunu kaydetti.

Başkan Bulut’un açıklaması şöyle:

Bugün 3 Kasım bütün Dünya'da dünya tek sağlık günü olarak kutlanmaktadır. Küreselleşen Dünya'da insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı bütünsel bir yapı olarak tek sağlık konsepti kabul edilmektedir. Gelişmiş ülkelerde insan sağlığı, hayvan sağlığı, çevre sağlığı tek çatı altında kabul edilmektedir. İnsan sağlığının korunabilmesi için hayvan sağlığı ve çevre sağlığının korunmasının önemli olduğunu, ülkeler sağlık politikalarını belirlerken, beşeri hekimler Veteriner hekimler ve çevre sağlığı ile ilgili uzmanlar birlikte multi disiplinle bir çalışmayla yürütmektedirler. Bildiğimiz gibi insan hastalıklarının büyük bir bölümünü ya hayvansal kökenli yada gıdaya bağlı hastalıklar oluşturmaktadır. Özellikle zoonotik hastalıklar büyük önem arz etmektedir. Biz veteriner Hekimler insanlarla hayvanların ortak hastalıkları olan bu zoonotik hastalıklarla hayvanlardaki mücadelesini yürütmekteyiz. Bu yönüyle baktığımızda Veteriner Hekimler, Veteriner halk sağlığı, Hayvan sağlığı, Gıda güvenliği alanlarındaki çalışmalarıyla adeta insan sağlığının koruyucu bölümünü oluşturmaktadır.

Maalesef ülkemizde sağlık denilince en çok tedaviyi görmekteyiz. Oysa insanı hastalandırmamak ana hedefimiz olmalı. Covit -19 pandemisi bir kez daha göstermiştir ki özellikle Veteriner Hekimlerin virüsün izolasyonunda ve aşı çalışmalarındaki gayretleri takdire şayandır. Öyle umuyoruz ki Ülkemizde de ilgili kurumlar bir araya gelip aynı çatı altında aynı hedefe odaklanmak suretiyle daha sağlıklı bir toplum ve daha sağlıklı bir çevre için gayret gösterirler.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137