Başkan Çağlar, Elazığ’ın sahip olduğu zengin mutfak kültürünün göz ardı edilmemesi gerektiğini açıkladı.

ÇAĞLAR: ELAZIĞ MUTFAĞI ZENGİN VE KÖKLÜ BİR ANADOLU MUTFAĞI OLDUĞU YER ALMAKTADIR

Başkan Çağlar, “Elazığ mutfağında yer alan pek çok yiyeceğin tarihi Oğuzlara kadar dayanmakta olup, varlıklarını halen günümüzde de sürdürmektedir. Doğu Anadolu’nun en önemli yemek kültürüne sahip şehirlerinden biri olan Elazığ, “Harput” yemekleri ile ünlüdür. İklime ve üretilen ürünlere göre de yemek çeşitleri şekillenmektedir. Sahip olunan bu özellikle; Elazığ yöresine ait birçok yemek yalnızca Elazığ’a özgüdür. Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ nün “Gezi Rehberi” nde, Elazığ mutfağının 200’e yakın yemek çeşidine sahip olduğu belirtilmektedir. Ayrıca Valiliğin “Elazığ Mutfağı” kitabında, Elazığ mutfağının 150-200 yemek çeşidi ile zengin ve köklü bir Anadolu mutfağı olduğu yer almaktadır” diye ifade etti.

Başkan Çağlar, Elazığ yemeklerinin tanıtımı hakkında adımlar atmamız gerektiğini söyleyerek önerilerini açıkladı.

ÇAĞLAR: GAZİANTEP VE HATAY’IN YAPTIKLARINI VE BAŞARILARINI NİYE GÖRMÜYORUZ VE ÖRNEK ALMIYORUZ

Çağlar, “Elazığ Valiliğinin mutfak kültürümüzü ve yöresel yemeklerimizi gelecek kuşaklara aktarmak ve yok olmasının önüne geçerek kayıt altına almak amacı ile yaptığı çalışmaları önemsiyor ve kutluyoruz. Ancak bu çalışmalarının yeterli olmadığını özellikle belirtmek istiyoruz. Bu konuda farklı ve daha ileri adımlar atılarak bu zenginliğimizin öne çıkarılması ve iyi tanıtılmasının doğru olacağını düşünüyoruz. Günümüzde farklı lezzet arayışları üzerine kurgulanmış gezi veya tur düzenlemeleri gittikçe daha fazla ilgi görmeye başlamıştır. Bu nedenle sahip olduğumuz zengin mutfak kültürümüzün de göz ardı edilmemesini, ilginç ve farklı lezzetlerinin yer aldığı mutfağımızın da tanıtılmasının zamanı geldiğini düşünüyoruz. Gastronomide Gaziantep ve Hatay’ın yaptıklarını ve başarılarını niye görmüyoruz ve örnek almıyoruz. Daha ne bekliyoruz? Bu nedenle vakit geçirmeden mutfak kültürümüzün tanıtımı için yeni projeler geliştirilmesini ve uygulamaya konulmasını öneriyoruz. Özellikle Elazığ ve çevresinde yetişen ve dünyaca ünlü “Öküzgözü” ve “Boğazkere” üzümlerini ve bunlardan üretilen şaraplarımızı tanıtmak için çaba göstermeliyiz” dedi.

ÇAĞLAR: MUTFAĞIMIZIN DOĞRU BİR BİÇİMDE TANITILMASINI ARZU EDİYORUZ

Çağlar, “Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı 2011 yılında Ankara’ da derneklerimizle birlikte ilk “Elazığ Tanıtım Günleri” ni gerçekleştirmişti. Pandeminin yarattığı olumsuz ortamın kalkması ile Vakıf olarak şimdi de “Elazığ Mutfak Günleri” düzenleyerek bu tanıtımı da ilk kez yapmayı düşünüyoruz. Öncelikle şehir merkezinde ve Harput’ta Elazığ yemekleri sunacak restoranların açılmasını ve bu konuda kadın girişimcilerin seçilerek, öne çıkarılmasını, teşvik edilmesini ve mutfağımızın doğru bir biçimde tanıtılmasını arzu ediyoruz” dedi.