Elazığ Sıhhi Tesisat ve Demir Doğramacılar Esnaf ve Sanatkalar Odası Başkanı Mehmet Çete, Koronavirüs nedeniyle evden çıkmamak için esnafın da taleplerinin karşılanması gerektiğini ifade etti.

Taleplerini sıralayan Çete, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İŞKUR aracılığı ile esnaf ve sanatkârlarımızın BAĞKUR primlerini, çalışanlarımızın ise SGK primlerini durum netleşene kadar ödemesini yapması gerekmektedir. Esnaf ve Sanatkârlarımızın kiracı olanlarına kira yardımında bulunulması gerekmektedir. Esnaf ve Sanatkârlarımızın kullanmış olduğu konut, otomobil, işyeri ve ihtiyaç kredisi geri ödemeleri en az 1 yıl süreyle faizsiz ertelenmesi gerekmektedir. Esanaf ve Sanatkârlarımızın 20 Mart 2020 – 1 Aralık 2020 arası vadesi olan çek ve senet ödemeleri 1 Aralık 2020 sonrasına bırakılmalı yazılarak işleme konulan çekleri ile protesto edilmiş senetleri işleme tabi tutulmamalıdır.

Kamu ve özel ihalelerine ait sözleşmelerin sürelerinin bitimi nedeniyle cezaya kalan kişilere sözleşmelerde yazan cezaların uygulanmaması gerekmektedir” dedi.

Çete, “Saydığımız maddeler uygulamaya girdiği andan itibaren tüm iş yerleri kendiliğinden gönüllüce kapanır, çünkü ödeme ve sıkıntıdan kurtulan esnaf iş yerini kapatacaktır. Özellikle ödemeler konusundaki finansal durumunu kafasına takmayan esnaf ve sanatkâr iş yerini kapatacaktır. Başka türlü iş yerimizi kapatma şansımız yoktur” ifadelerini kullandı.

Başkan Çete’nin talepleri;

1- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İŞKUR aracılığı ile esnaf ve sanatkârlarımızın BAĞKUR primlerini, çalışanlarımızın ise SGK primlerini durum netleşene kadar ödemesini yapması gerekmektedir.

2-Esnaf ve Sanatkârlarımızın kiracı olanlarına kira yardımında bulunulması gerekmektedir.

3-Esnaf ve Sanatkârlarımızın kullanmış olduğu konut, otomobil, işyeri ve ihtiyaç kredisi geri ödemeleri en az 1 yıl süreyle faizsiz ertelenmesi gerekmektedir.

4-Esanaf ve Sanatkârlarımızın 20 Mart 2020 – 1 Aralık 2020 arası vadesi olan çek ve senet ödemeleri 1 Aralık 2020 sonrasına bırakılmalı yazılarak işleme konulan çekleri ile protesto edilmiş senetleri işleme tabi tutulmamalıdır.

5-Kamu ve özel ihalelerine ait sözleşmelerin sürelerinin bitimi nedeniyle cezaya kalan kişilere sözleşmelerde yazan cezaların uygulanmaması gerekmektedir.

6- Koronavirüsle mücadele için evlerimizden çıkmamamız için yukarıda saydıklarımız uygulamaya girdiği andan itibaren tüm iş yerleri kendiliğinden gönüllüce kapanır, çünkü ödeme ve sıkıntıdan kurtulan esnaf iş yerini kapatacaktır. Özellikle ödemeler konusundaki finansal durumunu kafasına takmayan esnaf ve sanatkâr iş yerini kapatacaktır. Başka türlü iş yerimizi kapatma şansımız yoktur.

7- Anayasanın, “Devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır.” Başlıklı 173’üncü Maddesi dayanak olmak üzere devletimizden bu tedbirleri almasını arz ve talep ediyoruz.