Şavak Der Başkanı Naim Doğan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin arpa dağıtım fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

DOĞAN: GİDERLERİN BU KADAR YÜKSEK OLDUĞUNU GELİR GETİRİLERİNİN FİYATLARINDA İSE ARTIŞLARIN BEKLENTİYİ GERİDE BIRAKTIĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ

Başkan Naim Doğan TMO’nun üreticilere arpa dağıtım fiyatına yazılı açıklamada, “Dünya genelinde pandemi süreci ile başlayan ekonomik sıkıntılar özellikle Ukrayna-Rusya arasındaki gerilim ile birlikte daha derinleşerek ekonomide bir daralma meydana gelmiştir. Ülkemiz genelinde bütün ürünlerde %100’ün üstünde, bazı ürünlerde ise %500’lere kadar bir artış meydana gelmiştir. Doğu Anadolu'nun en büyük peynir üreticilerinden olan ve ülkemizin Tulum peynirinin %70’ni karşılayan Şavak tulum peyniri sektörü artan yüksek maliyetler karşısında adeta durma aşamasına gelmiştir. Dün T.M.O’nun bu yıl için belirlediği arpa fiyatıyla birlikte  adeta bir krizin içersine girmiştir. Son bir yılda üreticilerimizin gider kalemlerindeki artış enflasyon rakamlarının iki üç katı kadar artmıştır. Geçen yıl üreticilere T.M.O ‘nun belirlediği fiyat 2.250 TL iken bu yıl belirlediği rakam 5.250 TL olmuştur. Artış %145 olmuştur. Bir çuval besi yemi 130 liradan 460 TL ye çıktığını, artışın %275 civarından olduğunu, geçen yıl 3.000 4.000 TL olan çoban aylıkları bu yıl 10 ile 15 bin arasında olduğunu ve hayvanları yaylalara taşımacılıkta geçen yıl 200 km uzaklıktaki bir mesafede geliş ve dönüş maliyeti 3.400 lira iken bu yıl aynı mesafede taşımacılık geliş ve dönüş 20.000 TL olmuş artışın %600 olduğunu, veteriner ilaç ücretlerinin %200 arttığını görmekteyiz. Giderlerin bu kadar yüksek olduğunu gelir getirilerinin fiyatlarında ise artışların beklentiyi geride bıraktığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

DOĞAN: TARIM BAKANLIĞI'NIN FİYATLARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMESİNİ İSTİYORUZ

Başkan Doğan, “Geçen yıl taze peynir fiyatları 19,00 TL iken bu yıl 36,00 TL olmuştur. Gelir kalemlerinde kuzu eti fiyatları 55 TL den 88 TL ye Damızlık koyun fiyatının ise 2.800 3.000 bin TL den 3.500 TL ye yükseldiğini görmekteyiz bu durum karşısında gelir fiyatlarının enflasyonun altında seyrederken gider kalemlerini enflasyonun üç katı kadar üstünden olduğunu ve bu durum karşısında Üreticilerimizin ekonomik dar boğazın içine girdiğini görmekteyiz. Tarım Bakanlığı'nın özellikle arpa fiyatlarındaki artışı göz önünde bulundurarak bir daha gözden geçirmesini ve üreticilerimize çoban desteklemelerinin ve küpe desteklemelerinin makul bir seviyeye çıkarmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde bu yıl ortalama 400 küçük baş hayvan sahibinin 50 ton arpa ihtiyacı karşısından üç yüz bin TL bir rakam karşısında adeta iflas edeceğini ön görmekteyiz. Yetkililerden, T.M.O’nun vereceği arpadan indirim yapılmasını ve ödemeleri 10 takside bölerek taksitlendirmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.