Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin nabzını tutan “Anadolu Soruyor” programının konuğu olan Memur-Sen Genel Sekreteri Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş; Çay TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Yavuz Bakır, Yeni Konya Gazetesi Yazı İşleri Sorumlusu KON TV Program Yapımcısı Ayşegül Şencan, ve Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın sorularını yanıtladı.

DURMUŞ: EBE HEMŞİRE EKSİĞİ VAR

Sağlık çalışanı eksiği olduğunu vurgulayan Memur-Sen Genel Sekreteri Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, “68 bin ebe hemşireye ihtiyaç varken biz bu işi 200 bin ebe hemşire arkadaş ile yapmaya çalışıyoruz. Bu eksikliği biz 200 bin 680 bin diyoruz. Bu eksikliği nasıl kapatıyoruz? Bu işi gece bedavaya daha ucuza çalıştırılarak kapatıyoruz. Bir kişiye tutturuyoruz. O da verdikleri ücret mesai bedeli 15 TL komik bir rakam. Biz sözleşmede bu rakamın arttırılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

DURMUŞ: TOPLU SÖZLEŞMEDE NETİCE ALACAĞIMIZA İNANIYORUZ

Zam taleplerini açıklayan Genel Başkan Durmuş, “Biz o toplu sözleşmede maalesef mutabakata varamadık. Bizim gerçekçi taleplerle masaya oturmamız, hükümet tarafından gerçekçi tekliflerle gelinmemesi. Bizim yüzde 14’ü kabul edebilmemiz asla mümkün değildi. İnsanların reel alım gücü çok zayıflamış. O gün biz imza atmadık. 18 aylık süreç içerisinde gerçekleşen enflasyon yüzde 25 bize teklif edilen yüzde 14. Arada yüzde 13’lük bir fark var. Memur Sen olarak biz gerçekçi rakamlar üzerinden masaya oturuyoruz. Yüzde kaç zam isteyelim diyerek istenen zam değil, yapılmış olan çalışma neticesinde istenilen zam. 2023 için yüzde 17 istiyoruz. Refah payının da bunun üzerine koyulması gerekiyor. Bizim üzerinde duracağımız ve mutlaka isteyeceğimiz refah payının verilmesi. Kamu çalışanları ve sağlık çalışanları enflasyonun altında eziliyor. Memur Sen olarak; bu dönemki toplu sözleşmede refah payının üzerinde duracağız. Emeklilere bin 100 lira ikramiye veriliyor. Bu ikramiyenin çalışanlara da verilmesi üzerinde çalışmamız olacak. Bu talepler gerçekten gerçekçi talepler. Rakamlar gerçekten yüksek gözükebilir ama rakamlar gerçek rakamlar. İki seneki sözleşmede talepler hep sümen altı edildi. Bir iki yıl daha yaşamaya bu şekil tahammülü olmaz bu insanların. Alt gelir grubunun memnuniyetinin yükseltilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

DURMUŞ: 3600 EK GÖSTERGENİN SAĞLANMASI GEREKİYOR

3600 ek gösterge talepleriyle ilgili bilgi veren Memur-Sen Genel Sekreteri Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, “İnsanlar 3600’ü neden istiyorlar? Emekli maaşının artmasını istiyorlar. Emekli olduktan sonra aldıkları ücrette dağlar kadar fark var. İnsanların yaşam standardının devam etmesi gerekiyor emeklilikte. Gelirini yarı yarıya düşürdüğünüzde bu insan dar boğaza giriyor. 3600 biraz daha nefes almalarını sağlayan bir durum. Cumhurbaşkanı 2018 yılında seçim vaadi olarak söyledi. Bunun bu dönemde hayata geçmesi gerekiyor. Bunun 2023’e kalmaması gerekiyor. Bunun için bir takvim belirlenmesi gerekiyor. Bir plan konulmalı. Bu da emin olun ki çok doğal bir talep. Bugün 40 yıl çalışan bir insanın 3 bin 500 lira ile çalışması mümkün değil. 3600 ek gösterge ile 700-800 TL ek olarak maaşa artış gelecek demektir. Bu desteğin sağlanması gerekiyor. Bizim 1 milyon üyemiz var. 5 milyon kamu çalışanı ve emeklisi var. 3 milyon kamu çalışanı 2 milyon emeklisi adına masaya oturuyoruz. Aileleri adına 11 milyona tekabül etmekte. Bu verilecek para ekonomiye dönecek olan bir para. Bu enflasyonu arttıran değil, piyasayı canlandıran bir şey olacak” diye ifade etti.

DURMUŞ: YENİ BİR ÜCRET POLİTİKASI GEREKİYOR

Döner sermaye uygulaması ile ilgili açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Durmuş, “Türkiye’de 934 tane hastane var. Her hastanede birbiriyle aynı unvanda çalışan doktor, teknisyen, hemşire farklı parayı alıyor. Sebebi döner sermaye böyle bir ucube yapı. Bugün artık miladını doldurmuş, yenilenmesi, revize edilmesi gerekiyor. Adam akıllı bir ücret politikasının belirlenmesi gerekiyor. Bu yapılırken de adil bir şekilde yapılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.