Kanal Fırat Televizyonunda yayınlanan ve Hüseyin Keskin’in hazırlayıp sunduğu “Esnafın Sesi” programının bu defaki konuğu Esnaf ve Sanatkarlar Odası oldu.

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem’in gündeminde esnaflar vardı.

ERDEM: BURADAN YETKİLİLERE SESLENİYORUM

Başkan Erdem “Yerel esnafı destekleyin” diyerek, “Ben yıllardan beri bunu hep söylerim basında da çok paylaşırım basında da konuşurum her yerde de toplantılarda da konuşurum biz yerel esnaflarımızı ve yerel marketlerimizi destekleyelim diyoruz. Bunu söylerken kimse yanlış anlamasın. Yani biz ulusal marketlere yok şuna buna karşı olan biri değiliz. Neticede bunlar Türkiye’deler ama Elazığ’da ulusal market çok. Haddinden fazla çok ciddi manada isim vermekte de çekinmeden söyleyeceğim bunu; bir Migros’u araştırın Elazığ’da kaç tane Migros mağazaları marketleri açılmış birde komşumuz Malatya’da siz basınsınız Allah aşkına bir araştırın Malatya’nın nüfusu şöyle böyle bizim bir buçuk katımız. Bizden fazla olmalarına rağmen nüfus oranlarına baktığın zaman bizde herhalde öyle tahmin ediyorum 7-8 tane Migros marketleri var. Malatya’da sorduğum kadarıyla iki veya en fazla üç. Yani bunun nedeni ne bunlara çok dikkat etmemiz lazım. Niye Elazığ’da? Yani buradan yetkililere sesleniyorum konuşuyoruz da. Her zaman bunu söylüyoruz ya bunlara bu kadar meydan verilmesin” dedi.

ERDEM: TÜRKİYE DE CİDDİ MANADA SIKINTILAR OLUR

 “Elazığ’ın güçlenmesi için sahip çıkın” çağrısı yapan Başkan Erdem, “Yani Allah için şu Elâzığ’ın büyümesi kalkınması güçlenmesi için birlik beraberlik içinde olarak Elazığ’a sahip çıkalım. Yani Elazığ doğunun incisi. Burada kavşak noktasında olan bir il yıllarca Elazığ ne sıkıntılar yaşadı ne sıkıntılar çekti biz bunları biliyoruz. Ama biz Elazığ’ı eğer göz ardı edersek inanın ki Türkiye de ciddi manada sıkıntılar olur. Ben bunu her zaman da söylüyorum. Elazığ kavşak noktası olması dolayısıyla buna rağmen tabi ki biz böyle olunca bu ulusal marketler ulusal mağazalar ilimizde mantar gibi büyüdüğü zaman iş adamlarının işleri de olmadığı zaman kiralar yüksek ödeyemediği zaman bırakıp işlerini bakıyorsun ilden çekip gidiyorlar. Araştırmalar neticesinde beş yıl içerisinde Elazığ’dan yüz bin tane nitelikli göç gitmiş ve buna karşılık niteliksiz göç alıyoruz. Gelebilirler kimsenin onları engelleyecek hali yok ama işsiz güçsüz insanlar geliyorlar. Per perişanlar buralarda yani iş veremiyorsun edemiyorsun çünkü iş sahası küçülüyor gittikçe” şeklinde konuştu.

ERDEM: EĞİTİMLER ORADA ALINSIN. AMA UYGULAMADA SANAYİ SİTELERİNDE YAPILSIN

Gündemine yerel esnafı alan Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem, “Şimdi yıllardan beri Elazığ da biz bu görevleri yapıp yürütüyoruz. Bakın turizm otelcilik meslek lisesinin açılışında Cemil Erdem’in yüzde doksan payı var açık ve net söyleyeyim. Ticaret lisesinde bir sınıf açtırabildik o şartlarda çok mücadele verdik. Yani biz diyoruz ki; Elazığ’da meslek okullarına ağırlık verilsin, eğitimler orada alınsın. Ama uygulamada sanayi sitelerinde yapılsın, iş yerlerinde yapılsın. Kalifiye eleman ve ara eleman alınsın o okulu bitirdiği zaman o işi yapabilsin. ‘Ben meslek lisesi mezunuyum’ ama bir torna tesviyesinin önüne geçtiği zaman o işi yapma şansı yok. Uygulamalı olacak bu işler uygulanalı olduğu zaman tabi ki kalifiye elemanda olacak ara elemanda olacak. Ciddi manada ara eleman sıkıntısı ve kalifiye eleman sıkıntısı ilimizde had safhada. Türkiye’de aynısı bunların önüne geçilmesi için ne yapılması lazım? Çıraklık eğitim merkezlerine ciddi manada kıymet verilmesi değer verilmesi lazım. Adı işte bizim çıraklık okulumuz var bizim sanayi sitesinde adı var. Hiç uygulama bir şey yok sadece gider işte sınava girer işte belge alır ustalık belgesi alır çıraklık belgesi alır kalfalık belgesi alır’ ben aldım’ der öyle değil işte” diye konuştu.