Elazığ İli ve İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, çiğ süt desteğinin litre başına 80 kuruş artırarak 1 liraya yükseltildiğini söyledi.

Bir liralık desteğin önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Ortaç, “büyük ama yetmez” diyerek, nedenleri açıkladı.

ORTAÇ: KRİZ KAPIDA

Başkan Ortaç, “Sütte ciddi anlamda sıkıntılar. Sütte de bir kriz kapıda diyebiliriz. Bunun sebepleri yaklaşık aralık ayından bugüne süte yüzde yüze yakın bir zam geldi. Ama yine de üretici kazanamıyor. Yem fiyatlarında 8 ay içerisinde yüzde yüz 70-80 bir zam geldi. Buda üretim maliyetlerini yükseltiyor. Üretici para kazanamıyor. Kazanamadığı için hayvanlarını kesmek zorunda kalıyorlar. Damızlık hayvan kesildiği zaman süt miktarı azalıyor. Az olunca buda raflara ve zamlara yansıyor. Her olay birbiri ile bağlıdır. Süt üreticileri ciddi sıkıntılar içerisindedirler. Bununla ilgili tedbir almalılardır. Üretici rahat değil para kazanamıyor” dedi.

Üreticilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini ifade eden Başkan Ortaç, bu şekilde devam etmesi halinde sütte ithale gidileceğini kaydetti.

Başkan Ortaç, “Eğer bugün bir kilo yem 6 Türk Lirası ise sütün kilosu 8 Türk Lirası olması gerekiyor. Ama süt şuan 6 liranın altında. Üretici para kazanamıyor. Bunlar ileri aşamada ciddi sıkıntılar getirecek. Siz sütü ithal etmek zorunda kalacaksınız. Buğday ithal yem ithal et ithale etme noktasına geldik” dedi.

Elazığ İli ve İlçeleri Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ortaç verilen desteklerin yetersiz kaldığını ifade etti. Başkan Ortaç, Türkiye’nin tarım potansiyelinin farkında olunması gerektiğini ve mutlaka tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Başkan Ortaç, “Tarım ülkesiyiz diyoruz. Eğer tarım ülkesiysek biraz daha tarımımızın farkında olmamız lazım. Gübre fiyatlarında ciddi artışlar var. Çiftçinin mazot giderleri ile ilgili sıkıntıları var. Bu konularda destek verile bilinir” dedi.

Ortaç, Üreticilerin desteklerden faydalanması için birlik aracılığı ile sütlerini pazarlamalarını istedi.