Genel Yayın Yönetmenimiz Zeki Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu “Gündem” programının canlı yayın konuğu Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Elazığ Şube Başkanı Mehmet Özeren oldu.

ÖZEREN: ELAZIĞ’IN EN BÜYÜK ŞANSSIZLIĞI DEPREMİN AKABİNDE PANDEMİNİN BAŞLAMASI

MÜSİAD Şube Başkanı Özeren, “2020 yılı ülkemizde zor ve dünyada da zor bir yıl olarak başladı ve zor bir yıl olarak devam ediyor. Deprem oldu, depremin hemen akabinde de Elazığ’ın en büyük şanssızlığı odur ki depremin akabinde pandemi dönemi başladı. Depremle birlikte devlet tüm imkanları ile onarmak için büyük bir seferberlik başlattı. Konutların ihaleleri devam ediyor. 15 bin 900 civarında konut ihaleleri yapıldı. Bu ihalelerden büyük çoğunluğu işlere başladı. Teslim aşamasında olanlar var. Bu ayın sonunda Cumhurbaşkanı ilk konutların teslimini yapmak üzere Elâzığ’a gelecek. 2020 yılı zor bir yıl olarak başladı. Dünya’da pandemi süreci başladı. Bu pandemi sürecinin başlaması ile birlikte millet depremin hasarını unutup can derdine düştü. Pandemi Elâzığ’ın yaralarının sarılmasında, ekonomisinin düzelmesinde büyük bir engel oldu. Hükümet kanalından baktığında Elâzığ için ciddi seferberlik yaptı” dedi.

ÖZEREN: ÜRETİM SANAYİSİNİN GÜÇLENMESİNE DARBE VURUYORUZ

Elazığ gündeminin dair konuların konuşulduğu programda Başkan Özeren, “Üretim sanayimizi desteklemek istediğimiz kadar bunları gördüğümüz halde bir taraftan da teşvik kapsamında illeri 6’ıncı bölgeden 4’üncü bölgeye düşürüyoruz. O bölgede üretim sanayisinin güçlenmesine darbe vuruyoruz. Bu mevcut ihtiyaçla fiiliyat arasında bir tezat oluşturuluyor. Bunun düzeltilmesi lazım.  Kanuni olarak 21 Ağustos’ta kanun çıktı. Ben Sayın Milletvekilimiz Metin Bulut ile görüştüm. Dedi ki yatırım teşvik çıkaracak sanayiciler kim olursa olsun ben onları yıl sonuna kadar yatırım teşvik belgelerini çıkaracağım. Kanuni olarak süre 21’inde bitti. Metin beyin çabası ile belge alınacak. bu belge 10 yıl geçerli olacak” ifadelerine yer verdi.

ÖZEREN: KAMUOYUNUN HAKLI TEPKİSİNE DESTEK OLMAK İSTİYORUM

Özeren, “Elazığ 6. Bölgeden düşerse yazık olur kamuoyunun buna tepkisi haklı yöndedir” diyerek, “2’inci Organize Sanayi Bölgesi kuruyoruz. Altyapı bildiğim kadarıyla devam ediyor. 6’ıncı bölgeden düşerse yazık olur. Ben buradan kamuoyunun haklı tepkisine destek olmak istiyorum. Kamuoyunun tepkisi haklıdır. Bir Malatya ile Şanlıurfa ile bizim aynı, Şanlıurfa 6’ıncı bölgede devam ediyor. Bu bize haksızlıktır. Bizden 2 yıl önce girdiler. Bizde onlarla çıkarılıyoruz. Elazığ ile birlikte olan 8 il 2 yıl daha imkan tanınsın. Bunda zor bir şey yok” açıklamalarını kaydetti.

ÖZEREN: DEVLETİN ELAZIĞ’A BİÇMİŞ OLDUĞU ROL MODEL VAR MIDIR?

Başkan Özeren, Elazığ’ın teşvik yasasında hep şansızlık yaşadığını da söyleyerek, “Elazığ teşvikte maalesef şimdiye kadar çıkan teşviklerin hepsinde haksızlık yaşamıştır. Ben aslında sunu merak ediyorum; devletin Elazığ’a biçmiş olduğu rol model var mıdır? Elâzığ’ın bir sanayi şehri olmasını mı istiyor, Elâzığ’ın bir tarım şehri olmasını mı istiyor, veya Elâzığ’ın hayvancılık yönünde mi ilerlemesini istiyor, veya Elazığ’ın memur kenti mi olmasını istiyor? Bunu bilmek çok önemli. Bence Elazığ’ın sanayi şehri olmasını devlet istemiyor. Neden mi istemiyor; şimdiye çıkan Elâzığ’ın bütün teşviklerinde Türkiye’de Elâzığ baştan itibaren girmedi. Sadece 1980’li yıllarda Turgut Özal’ın çıkardığı teşvik hariç. Onun haricindeki teşviklerde Elazığ zorlamalar ile girdi. Direnerek girdi” dedi.