Elazığ’ın Baskil ilçesinde kayısı üreticilerinin yüzünü güldürecek ve ilçede üretilen kayısının hak ettiği pazar payına kavuşmasını sağlayacak Kayısı İşleme ve Paketleme Tesisi kuruldu.

Ahmet Yeli ve Göktuğ Yeli tarafından bin 500 metrekare alan üzerine kurulan tesis, ilk etapta 25 kişiye iş olanağı sağladı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Elazığ İl Koordinatörlüğü’nden yaklaşık yüzde 65 hibe ile kurulan tesis, toplamda 2 milyon 200 bin TL’ye mal oldu. Tesis düzenlenen törenin ardından hizmete girdi. 

“HEDEFİMİZ BASKİL KAYISISINI DÜNYAYA TANITMAKTIR”

İşletme Ortaklarından Göktuğ Yeli, tesis hakkında bilgi vererek, “Tesisimiz 21 dönüm arazi üzerine 1500 metre kare kapalı ve 3 bin metre kare açık araziye sahiptir. Avrupa standartlarını sağlamaktadır. Son teknoloji makine tesisatı kullanılmış olup Baskil kayısısını rekabetçi hale getirecek ekipmanlar mevcuttur. İlerleyen süreçte hedefimiz 50 kişiye istihdam sağlamak, tesisimizi 7 bin metre kareye çıkarmak ve Baskil kayısısını dünyaya tanıtmaktır. Bu tesisin yapımında emeği geçen başta Türkiye Cumhuriyetimiz, TKDK kurumu, Elazığ İl Tarım müdür ve diğer tüm kurum başkanları, destekleyen herkese teşekkürlerimi sunarım” dedi.

“ELAZIĞ’IN ÖZ DEĞERLİNİN İÇİNE BİZİM KAYISIMIZIN DA KATILMASI GEREKİYOR”

Baskil’in böylesi bir yatırımı çok önceden hak ettiğini ifade eden Baskil Kaymakamı Uhut Emre Koyuncu, “Aylık 500 bin ton kadar bir kapasitesinin olduğunu düşünüyorum ben. Günlük 15 bine tekâmül ediyor. Dolayısı ile bunu da arattıracaktır. Bizim ilçe olarak kuru kayısı da ve kayısının kendisinde iddialı bir ilçeyiz. Elazığ’ın öz değerlinin içine bizim kayısımızın da katılması gerekiyor. Baskil kayısı hem kokusu hem tadı hem özgünlüğü ile her türlü açıdan gerçekten kendine özgü. Buranın yerel unsurlarının içerisinde yer alıyor” ifadelerini kullandı.

“BU TESİS BİZİM İÇİN ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

Baskil’in dünya kayısı ticaretinde önemli bir paya sahip olduğunu dile getiren Baskil Belediye Başkanı İhsan Akmurat’ta, “Bu tesis bizim için önem arz etmektedir. İnşallah bu tesis yatırımcı firmanın ifade ettiği gibi tam kapasiteye ulaştığı zaman Baskil’de üretilen kayısının işletmesi ve pazarı da Baskil üzerinden yapıldığı zaman hem Elazığ’ımızın hem de Baskil’imize ciddi katkılar sunacağının kanaatindeyim. Üretici firmaya huzurlarınıza teşekkür etmek istiyorum” diye kaydetti.

“BASKİL KAYISIMIZIN HAKKETTİĞİ YERE ULAŞABİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, “Bizlerde bakanlık olarak ve il müdürlüğü olarak, Baskil kayısımızın hakkettiği yere ulaşabilmesi için özellikle üretim sahalarının kaliteli ve sağlıklı olmasının yanında modern olması noktasında ciddi çalışmalar yapıyoruz. Aynı şekilde üretilen Baskil kayısımızın pazardaki değerini daha iyi alabilmesi için bu bölgede İyi Tarım Uygulamalarını ve Organik Tarım Uygulamalarını hayata geçirdik. İyi tarım uygulamaları kapsamında 221 üreticimize 11 bin dekar alanda 5 bin lira civarında bir destek sağladık” açıklamalarında bulundu.

“BU TESİSLERİN ARTMASI NETİCESİNDE BASKİL KAYISISI GERÇEK DEĞERİNİ BULACAK”

Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Mazhar Ayaz, hizmete giren tesisin başlangıç olduğunu belirterek, “Baskil’in en büyük kayısı üretimi olan Baskil sahil bölgesinde belki bunun gibi bir tane iki tane üretim entegre tesisi kurulacaktır. İnşallah bunu göreceğiz ileride. Bende aynı zamanda kendim bir kayısı üreticisiyim. Maalesef ürettiğimiz kayısının pazar yeri olmadığından dolayı ilimizde ve ilçemizde kayısımız komşu ilimiz Malatya’da pazarlanmaktadır ve pazar yeri Malatya olduğu için Baskil ilçemizde gerek merkezde gerek köyde mevsimsel göç olmaktadır. Bu tesislerin artması neticesinde Baskil kayısısı gerçek değerini bularak gerek iç gerek dış pazara Baskil’den paketlenerek pazara sunulacaktır”dedi.

“BASKİL KAYISISININ HAK ETTİĞİ YERE GELMESİ BİR BAKIMA TKDK VASITASI İLE OLACAK”

TKDK’nın bugüne kadar 299 proje imzaladığını ifade eden il koordinatörü İbrahim Sertaç Yılmaz’da, “Bin 500 metre kare alan içinde ilk aşamada 20-25 kişi ile başlanacak olan ve istihdam sağlanacak. Hedefler büyük. Heyecan ve şevk var. Bu gerçeğe dönüştüğünde yatırım daha büyüyecek ve herkese örnek olacak. Baskil kayısısı hak ettiği yere gelmesine bir adımda TKDK vasıtası ile olacak. Bunun gururunu yaşıyoruz. Yine bunun yanı sıra istihdamdan ayrıca bahsetmek gerekirse inşaatın yapımında Elazığlı ustalar çalıştı. Makine tedarikçilerin bir kısmı şehir dışından ama Elazığ’da yüklenici firmalar tarafından tedarikli firmalar tarafından sağlandı. İstihdama sadece burada çalışan direk kişi olarak bakmamak gerekiyor. Buradan ekmek yiyen çeşitli yollarda istihdam sağlayan insanlar var. TKDK olarak buralarda biz ciddi şekilde dokunduğunu gezdiğimiz zaman görebiliyoruz. Dediğim gibi bu yatırım diğer yatırımcılara ve kayısı üreticilerine örnek olmasını diliyorum ”diye kaydetti.

“BU TESİSİMİZ ELAZIĞ İLİNDE İLK VE TEKTİR”

Firma ortağı Ahmet Yeli’de hibe desteğiyle 2 milyon liralık bir yatırımı ilçeye kazandırdıkları için mutlu olduklarını belirterek, “İnşaatımızı kısa bir zaman içerisinde bitirdik. Bitirdikten sonra makinelerimiz geldi. Makineler geldikten sonra toplu açılış yaptık. İnşaatımızın toplam maliyeti 2.2 milyon TL. Bunun %65’i TKDK İl Koordinatörlüğü tarafından karşılanmıştır. %35’i de yatırımcı tarafından karşılanmıştır. Bu tesisimiz Elazığ ilinde ilk ve tektir. Biz burada hammaddeyi köylüden hazır alıp burada makinelerden işleyip hedefimiz yurt dışına ihraç etmek. Yurt dışına ihraç etmekte başarılı olacağımıza çok inanıyoruz”ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından, Baskil ilçesinde yapımı 4 ayda tamamlanan kayısı işleme tesisinin açılışı yapıldı.