Elazığ'da göreve başladığı günden buyana başarılı çalışmalara imza atan Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, 2018 yılında yaşanan adli olaylarla ilgili bilgiler verdi.

Kanal Fırat televizyonuna özel açıklama yapan Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, 2018 yılının Elazığ’da adli olaylar açısından çok sıkıntılı geçmediğini ifade etti.

“OLAYLARDA YÜZDE 5’LİK BİR ARTIŞ VAR”

Oranları açıklayan Cumhuriyet Başsavcısı Köse, yüzde 5’lik bir artış olduğunu söyledi ve “nüfus artışı ve suçsal ilişkilerdeki artış sebebiyle bize intikal eden olaylarda da küçük anlamda artış meydana geldi. Savcılığımıza intikal eden olaylarda yaklaşık %5’lik bir artış var. Bu çok fazla abartılacak, büyütülecek, endişe edilecek sayı değil. Gönül ister ki azalış olsun. Keşke hiç olmasa ancak %5’lik bir artış çok büyük bir artış değil. Geçen yıl yaklaşık 23 bin 222 olay adliyemize intikal etti. Savcılık anlamında söylüyorum. Mahkeme buna dahil değil. Bu yıl ise 24 bin 400 civarında adliyeye olay intikal etti. Sadece 2018’i kastetmiyorum tabi, 2017’de gelip te 2017’de bitmemiş dosyaları da düşündüğümüzde toplamda yaklaşık 40 bin civarında dosyaya baktık. Bunların %60’ını bitirdik ve karara bağladık” dedi.

“MAHKEMELER DAVALARIN YÜZDE 63’ÜNE KARAR VERDİ”

Cumhuriyet Başsavcısı Köse mahkemelerdeki dosya sayıları hakkında da bilgi verdi. Köse, “Mahkemelerde bu oran biraz daha fazla. 2018 yılında Elazığ’da mahkemelerde 34 bin 262 davaya bakıldı. Yaklaşık %63’üne karar verildi. Bu güzel bir rakam aslında. Dolayısıyla %37’si mahkemelerin elinde duruyor. Bunlarda 2019 yılı içinde kısa sürede karara bağlanacak diye düşünüyorum. Bu yönüyle baktığımızda adli olarak 2018’i başarılı geçirdiğimizi ve iyi bir performans gösterdiğimizi düşünüyorum. Hakim, savcı sayımızda yeterli hale geldi. Son dönemde yapılan atamalarla birlikte. Bu anlamda mazeretimizde yok zaten. Bu hizmeti üretmek durumundayız. İyi bir performans gösterdiğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“ELİMİZDE 300’E YAKIN SORUŞTURMA DOSYAMIZ VAR”

Terör örgütlerine karşı yapılan soruşturmaların da devam ettiğinin altını çizen Başsavcı Köse, “Elazığ’da zaten rutin olarak devam eden soruşturmalarımız vardı. Özellikle FETÖ’ye yönelik soruşturmalarımız ve az sayıda PKK’ya yönelik soruşturmalarımız ve yine az sayıda DAEŞ’e yönelik soruşturmalarımız devam etti. Soruşturmalarımızı büyük ölçüde tamamladık. Tabi halen elimizde 300’e yakın soruşturma dosyamız var ama bunlar biraz daha küçük ölçekli soruşturmalarımız, sanık sayısı daha az. Mahkemelere intikal eden dosyalarda da büyük aşama kat edildi. Artık yargılamaların bir kısmı bitti, birçoğu da bitmek üzere, karar aşamasına geldi. Her hafta 3’er 5’er karar çıkıyor mahkemelerimizden bu manada da ciddi mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum” dedi.

“CİNAYET ORANLARINDA CİDDİ ANLAMDA BİR ARTIŞ YOK”

Elazığ’da cinayet olaylarının arttığı algısına da cevap veren Başsavcı Osman Köse, “Cinayet olayları doğrudan savcılığı ilgilendirdiği için şunu söyleyebilirim, çok ciddi anlamda bir artış yok. Belki şu olabilir, özellikle son 1-2 ay içerisinde meydana gelen olay medyaya da yansıdığı için kamuoyunun zihninde artış varmış gibi bir algı oluşmuş olabilir ama gerçekte ciddi anlamda bir artış yok. Sadece dediğim gibi belki hafızamızın taze olması sebebiyle medyaya da daha fazla haber olarak yansıdığı için, son zamanda meydana gelen birkaç cinayet olayı böyle bir algı oluşmuş olabilir ama ciddi bir artış yok” şeklinde konuştu.

ELAZIĞ’DA EN ÇOK HANGİ DAVALAR GÖRÜLÜYOR?

Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse Elazığ’da en çok gelen davaları da açıkladı. Başsavcı Köse, “Elazığ’da küçük çaplı kavgalar, yaralamalar var. En çok dava türü buradan geliyor. Yine trafik kazası, iş kazası gibi bizim hukukta taksiyle meydana gelen yaralamalar olarak nitelendirdiğimiz dava türlerinden geliyor. Uyuşturucu kullanımı yine çok gelenler arasında. Bunun dışında eskiden askeri mahkemeler vardı. Özellikle yoklama kaçağı suçlara askeri mahkemeler bakıyordu. Şimdi onlar da bize devredildiği için buradan bu suçlarla ilgilide çok olmasa da yine hatırı sayıl miktarda dosya geliyor bize. Dikkat çeken başlıklar olarak bunları söyleyebiliriz. Ama bunun dışında bütün suç türlerinden geliyor, terörden de geliyor çok az sayıda da olsa, PKK’dan DAEŞ yönünde soruşturmalarımız var. Yine evrakta sahtecilik, dolandırıcılık suçlarımız var. Ama bunlar sayı itibariyle diğerlerine göre biraz daha düşük” dedi.

“ELAZIĞLILAR BİZE GÜVENSİN”

Elazığlılara 2019 mesajı da veren Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, “Ben öncelikle 2019 yılının Elazığ’ımız için ülkemiz için bizim teşkilatımız için kurumumuz için hayırlı olmasını, başarılı geçmesini, temennilerimizin gerçekleşmesini diliyorum Elazığlılar bize güvensinler, fevri davranmasınlar. Bir durum olduğunda adliyemizle, resmi makamlarla bunu paylaşsınlar. Devletimiz her şeye hakimdir. Dolayısıyla adaletin tesisinde de bize yardımcı olsunlar. Çünkü bizler Elazığlılar için burada varız. Onlara hizmet için elimizden geleni yapacağımızdan hiç şüpheleri olmasın” ifadelerini kullandı.