Ramazan bayramında olduğu gibi pandemi gölgesinde kısıtlamasız yeni bir bayramı daha mesafeli, maskeli ve hijyen kurallarına dikkat ederek geçireceğiz.

Kurban bayramında nasıl beslenilmeli konusunda Özel Anadolu Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Profesör Doktor Ulvi Demirel önemli uyarılarda bulundu.

DEMİREL: YAĞSIZ YA DA AZ YAĞLI BİR ŞEKİLDE TÜKETMEMİZE DİKKAT ETMEMİZ GEREKİYOR

Dinlendirilmeden tüketilen etin sindirim sorununa yol açacağını belirten Demirel, “Kurban eti tüketilirken mutlaka kesimden kısa süre sonra mutlaka et tüketilmemeli. En azından bir 12 saat dinlendirildikten sonra uygun koşullarda ki bu da -4 santigrat derecede buzdolabı koşullarında saklandıktan, bekletildikten, dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerekiyor. Tüketirken de neye dikkat etmemiz lazım? Daha çok haşlama şeklinde tüketmemiz daha çok önerilir. Ancak ızgara şeklinde tüketilecekse mutlaka küçük porsiyonlar halinde yenilmeli ve mutlaka ekstradan yağ eklenmemeli. Küçük porsiyonlar şeklinde tüketirsek ya da haşlanmış şekilde tüketirsek bunlara dikkat edersek herhalde bir sorun olmayacaktır. Aksi taktirde taze tüketildiği zaman dinlendirilmeden tüketilecekse et bu özellikle sindirim sorunları çeken, hazımsızlık şikayeti olan hastalarda ok ciddi mideyle ilgili, bağırsakla ilgili sıkıntıları ya da bayramımızı sindirim problemleriyle geçirmemize neden olur. O nedenle mutlaka taze tüketilmesi pek önerilmez. Tüketilirken mutlaka yanında beraberinde bir sebzenin olması, meyvenin olması gerekiyor. Mutlaka sebze tüketimini de unutmamamız gerekiyor. Haşlamayı mutlaka tercih etmeliyiz. Izgara şeklinde kullanılacaksa çok fazla kızgın ateşte değil de yavaş yavaş pişirilecek bir ortamda olması gerekiyor. Ekstra yağ kullanmaya da gerek yok. Yağsız ya da az yağlı bir şekilde tüketmemize dikkat etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

DEMİREL: COVİD SAYILARI GİTTİKÇE ARTIYOR GİBİ GÖRÜNÜYOR

Dr. Demirel, “Bayramdan beridir ciddi kısıtlamalarla covid-19 nedeniyle bir kısıtlama söz konusuydu. İlk defa daha serbest bir bayram geçireceğiz. Onun için covidi kesinlikle göz ardı etmememiz lazım. Yine maske-hijyen ve mesafe kurallarına uygun bir şekilde bu bayramı geçirmemiz gerekiyor. Sayılar gittikçe artıyor gibi görünüyor bu Elazığ’da da böyle. Testlerin pozitiflik oranı gittikçe artmakta. Hayatını kaybeden vatandaş sayımız gittikçe artıyor gibi görünüyor. Bu bayramda özellikle misafirliğe gideceğimiz ya da misafir kabul edeceğimizin sayısı artıyor. Bu nedenle de maksimum covidin bulaştırıcılığı açısından mutlaka maske-mesafe ve hijyen kurallarına uymamız gerekiyor” şeklinde konuştu.