Hayvancılık potansiyeli yüksek iller arasında yer alan Elazığ’da son yıllarda besicilik sektörü zor günler yaşıyor.

Besiciler ve sektör temsilcileri, yem fiyatları başta olmak üzere etin tüketiciye ulaşmasına kadar yaşanan fiyat artışları ve devlet desteğine kadar pek çok sorunları olduğunu dile getirdiler.

“BU FİYATLARA BU İŞİ YAPMAK ŞU AN ÇOK ZOR”

“Şu an besicilerin en büyük sıkıntısı, tabi ki yem fiyatları. Ham maddeyi bulamama, pazarı imkansız hale getirme, et fiyatlarının kasaplarda ve diğer yerlerde biraz yüksek olup bizden de düşük gitmesi. Bunlar büyük sıkıntılar. Fiyat fazla yüksek olduğu için bu sefer insanlar et yiyemiyorlar. Bu defa bizlerde sıkıntı yaşıyoruz. Biz bir arpayı şu an tonunu bin 500-bin 600 TL’ye kadar aldık. Kepek aynı, saman aynı, yonca aynı. Bu fiyatlara bu işi yapmak şu an çok zor. Bizdeki babadan gelen bir gelenek diye bu şekil devam ettiriyoruz”

“KİLOSUNU ALIP YÜZÜNÜN GÜLDÜĞÜ HERHANGİ BİR BESİCİ ARKADAŞIMI GÖRMEDİM”

“Bu bölgeden senede 10-15 bin, 20 bin sığır kesip önceden İstanbul, Ankara, İzmir bu son 10 senedir Doğu’daki fiyatlar İstanbul’da rehabet görmediüi için, İstanbul’da fiyatların daha ucuz olduğu için İstanbul’a et sevkiyatı yapamıyoruz doğuya. Yine Karadeniz Bölgesi, Erzurum’a… Besicinin sıkıntısı; 2 sene öncesine besici emeğin karşılığını alıyordu. Yem torbası veya arpa 700 bin lira iken, yemin torbası 45-50 bin lira iken ben eti 27-28 liraya kesiyordum Şimdi bu son 6 aydır hemen hemen haftada 200 veya 150 mal kesiyorum. Besicinin tosunlarını kesiyorum. Kantarda kilosunu alıp yüzünün güldüğü herhangi bir besici arkadaşımı görmedim”

Besiciler, Sektör sorunlarının alttan üste doğru ve aracı sisteminin çözülmesi gerektiğini söylediler.

“TABANDAN BAŞLAYIP TAVANA GİDİLMESİ LAZIM”

“Bu en alttan işi düzeltip en üste doğru gitmesi lazım. Tabandan başlayıp tavana gidilmesi lazım. Tavandan gidersen sıkıntı yaşarsın. 10 gün sonra, 1 ay sonra, 1 yıl sonra insanlar hayvancılığı bırakmak zorunda kalacaklar. Her türlü eziyeti biz çekiyoruz. Ama her zaman aracılar kazanıyor. Bir an önce bu aracı sistemini Türkiye’nin halletmesi lazım. Sistem şöyle; köylü arasında cambazlar devam ediyor. Ama büyük besiciler arasına cambazları çok bulaştırmıyorlar”

“BESİCİ ARKADAŞLARIMIZ GERÇEKTEN MAĞDURDUR”

“Yetkililerin bu işi oturup hesabını yaprak maliyetini çıkarabilirler. Besicimiz şu an yurtdışından gelen malın maliyetini iyi biliyorlar. Sözde ucuz mal ediyorlar. Şu anda buradaki giriş maliyetleri, yem maliyetlerini devlet isterse yeme bir çözüm getirir, mazota çözüm getirir. Hele mazot bizim dışımızdaki bir şeydir. Besici arkadaşlarımız gerçekten mağdurdur”

DUMANDAĞ: TÜRKİYE’DE EN BÜYÜK SIKINTIYI ÇEKEN HAYVANCILIK SEKTÖRÜDÜR

Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, “Şu an sektör çok büyük bir sıkıntı içerisinde. Türkiye’de en büyük sıkıntıyı çeken hayvancılık sektörüdür, tarım ve hayvancılıktır. Biz yıllardır bu mesleği yapıyoruz. Ama bırakmak zorundayız. Biz bırakmazsak o bizi bırakacak. Bugün her şeyimiz dışa bağlandı. Her şeyimiz ithal ithal ithal. Devletimiz sağ olsun. Biz diyoruz ki ihtiyaç olduğu zaman ithalat yapsınlar. Vur diyoruz ama öldür demedik. Getirmişler tüm et balığın depolarında etler dolu. Şu anda besicilerimizin hayvanları yetişmiş, ellerinde kalmış. Fazladan yem yediriyorlar, satamıyorlar. Hangi et balık kurumunu arasalar hayvanlarını kesseler. ‘depolarımızda yer yok.’ Nereden geldi bu et ithal geldi. Buradaki vatandaşın elindeki hayvan ne olacak? Bu et ne olacak. Aracılar firmalara verecekler, aracılar firmadan götürüp yüzde 50 yüzde 50 batacak. Zaten şu an herkes zarar ediyor. Hangi besicimizle hangi üyemizle konuştuğumuz zaman ‘elimizdeki hayvanları satalım bir daha almayacağım’ diyor. Sıcağa kar dayanmaz. Gerçekten sektör sıkıntı içerisindedir. Tarım Bakanı olmak üzere tüm yetkilerden benim ricam; vatandaşa rekabet değil de vatandaşa sigorta görevini yapsınlar. Vatandaşın yetiştirdiği hayvanlarını en azından alımını yapsınlar. Vatandaşlara da firmalar satıp da milli servetimizi çarçur etmeyelim” dedi.

HABER: SITKI TAŞEL