Yenilik Yayım ve Tarımsal Yayım Projeleri kapsamında Baskil İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Bilgiyle Yeşeren Benim Yörem'" projesi açılış programı ile başladı.

Programa Baskil Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz, Baskil Belediye Başkan Vekili Veyis Aslanmirza, İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Turan Karahan, Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Bayındır, Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Karakuş ve çiftçiler katıldı.

KARAHAN: DAHA İYİ NOKTAYA GİDECEK

İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, “Baskil İlçe’miz denilince akla kayısı geliyor. Baskil kayısısı. Bir marka olmuş; tadıyla, kıvamıyla sofradaki ilçemiz denilince akla kayısı geliyor. Lezzetiyle gerçekten Türkiye’de üretilen kayısılar içerisinde en kaliteli diyebileceğimiz kayısı. Malumunuz Türkiye’de kayısı en fazla 3 ilde üretiliyor. Malatya, Mersin ve üçüncü il olarak Elazığ ili Baskil İlçesi. Dolayısıyla tamamen ihracat ürünü olan ve ülke ekonomisine ciddi manada katkı sunan böyle değerli bir ürünü üretmemiz beraberinde ilçemize sunulan katkı ve ilçemizin değerini de arttırmaktadır. Bizde bu gerçeklikle yola çıkarak kaymakamlığımızın, ziraat odamızın ve diğer bütün paydaşlarında desteğini alarak hep birlikte bu değerli ürünü daha da geliştirme noktasında bir gayret içerisindeyiz ve inşallah daha iyi noktaya da gidecek” ifadelerini kullandı.

KARAHAN: ALTERNATİF ÜRÜNLER GELİŞTİRMEK NOKTASINDA ÇALIŞMALARIMIZ VAR

Alternatif ürün çalışmalarından da bahseden İl Müdürü Karahan, “Yaptığımız çalışmalarda inşallah ilçemizde seracılığın geliştirilmesi, modern badem bahçelerinin kurulumu gibi birçok çalışmamız var ve çok güzel sonuçlar aldık. Tabi ki bu alternatif ürün çalışmasını yaparken asla kayısının yerine düşünmüyoruz. Kayısı bizim ana ürünümüz. Bunun yanında kayısının dönem dönem mevsimsel olarak yaşamış olduğu sıkıntılardan üreticiyi ber taraf etmek için alternatif ürünler geliştirmek noktasında çalışmalarımız var” şeklinde konuştu.

Proje kapsamında sofralık ve kurutmalık kayısıda verim ve kalitenin artırılması için bir yıl boyunca Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanları kayısı üreticilerine eğitim verecek.