Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği ile Elazığ OBS arasında gerçekleşen yatırım süreci ve proje değerlendirme süreci masaya yatırıldı.

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıda, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, ETSO Başkanı Asilhan Arslan ve Elazığ OSB Başkanı Suat Öztürk, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu yer aldı.

Toplantıda, yol haritası belirlenerek, tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmaların kendi içerisinde bir ekosistem kurgulamaları konusunda istişarelerde bulunuldu.

Gerçekleştirilen toplantı sonrasında Elazığ için gerçekleştirilecek olan sürpriz yatırımlar açıklandı.

KALDIRIM: TÜRKİYE’YE ÖRNEKLİK TEŞKİL EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Ben Türkiye’de böyle bir iş birliği zemini, böyle akıllı doğru çalışan, şehri ortak akılla yöneten iş birliği modelinin olduğunu düşünmüyorum. Bunun da Türkiye’ye örneklik teşkil edeceğini düşünüyorum. Bu çalışmalar neticesinde katma değer artacak. Üretim kapasitesi artacak ve özellikle girişimcilerimiz için, öğrenciler için veya iş başlatmak isteyenlerin onu geliştirmek isteyen veya var olanı geliştirmek isteyen, alanında daha donanımlı bilgili hale gelmek isteyen gelip burada hem eğitimini alabilecek hem danışmanlığını alabilecek. Düşünüp tasarladığı ürünü burada kurulan merkezde ürüne dönüştüreceği ortalama sahip olacak” dedi.

KALDIRIM: TÜRKİYE’DE 1 NUMARA OLACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM

Vali Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ için yapılacak olan yatırımların start-up’lar açısından yeni ekosistemler sağlayacağını ifade ederek, “Bütün paydaşları içine alan bir yapı. Bu yapıya OSB’yi eklemek, ikinci OSB varsa onu eklemek, Teknokent’i, TSO’yu, Belediyeyi, İŞGEM’ler var, fuar merkezi kurulacak. Bütün hepsini bunun etrafında düşünürsek bir ekosistem oluştururuz. Bir ekosistem oluştuğu zaman ne bunu finansmanı var. Fikirde önemli, girişimde önemli. Onu besleyecek altyapı önemli. Bir kuluçka merkezi diyoruz ama bu da önemli bir altyapı. Dolayısıyla bütün bu modelleri merkezin tasarlayıp uygulamaya geçeceğini düşünüyorum. Bütün halkaları zincire dahil edip bir ekosistem oluşturacaktır. Türkiye bu konuda çok yeni. Biz dışarıdan da görüş alalım istiyoruz. Mesela Berlin önemli bir merkez Avrupa’da bu konuda. Ön görüşmeler yaptık. Karşılıklı iş birliği halinde sistemi iyi oturtalım doğru çalışsın. Bunu başardığımız zaman başarılı olacaktır. Model ve finansman ayağını çözdüğünüz zaman şu an parça parça var. Finansman ayağını çözdüğünüz zaman şu an parça parça var. Start-up diyeceğiniz Teknokent’te de girişimler var, İŞGEM’de de var. Ama hepsi birbirinden kopuk. İŞGEM neden OSB’den ayrı çalışsın, Teknokent neden OSB’den ayrı çalışsın. Bunu bir halkada buluşturursak merkez burayı yayıp bahsettiklerimi burada yapabiliriz. Bir projemiz daha var, yeni nesil girişimcilik. Orada da OSB’mizin yürüttüğü, tüm bunlar eklendiği zaman hem ekosistem oluşacaktır hem bu alt yapı hem insan kaynağı oluşacaktır. Türkiye’de ilk 10’a girmek değil 1 numara olacağımızı düşünüyorum. Hedefimiz bu” ifadelerini kullandı.

ŞERİFOĞULLARI: BUGÜN VERİMLİ BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİK

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, tekstil firmalarının Elazığ’da yatırım yapmalarını önemsediklerini belirterek, “Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği ile ilk toplantımızı yapmıştık. Daha sonra heyet halinde biz İstanbul’a giderek bir görüşmede orada yaparak Elâzığ’da yatırım yapmaları konusunda görüşmelerde bulunmuştuk. Tekstil firmalarının Elâzığ OSB’de yatırım yapmalarını çok önemsiyoruz. Yeni yatırımcıların ilimize gelmesi, istihdamın artması noktasında çok önemli. En önemli istihdam sağlayan sektörlerin başında tekstil fabrikaları geliyor. Bununla ilgili hem Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği başkanı ile görüşmemiz ve yatırım yapacak firmalarla görüşmemiz neticesinde bunları hızlandırma amaçlı bugün verimli bir toplantı gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

ŞERİFOĞULLARI: BİRLİKTELİK İÇİNDEYİZ

Başkan Şerifoğulları, “Burada birlikte çalışmanın verdiği faydaları hep birlikte müsaide ediyoruz. Birlikte yöneteceğiz mantığı ile çıktığımız bu yolda hem valiliğimiz ile hem de diğer kurum kuruluşlarımızla, derneklerimizle, STK’larımızla birliktelik içindeyiz. Elazığ’ın birçok problemini bu birliktelik şeklinde hareket ederek sorunlarını çözeceğiz” diye kaydetti.

ARSLAN: DOĞU ANADOLU’DA İLK OLACAK BİR ÇALIŞMA

ETSO Başkanı Asilhan Arslan, Sivas’tan Elazığ’a 500 kişilik bir istihdam alanı sağlayacak yatırım getireceklerini dile getirerek, “Şu an devam eden 7-8 yatırımımız var, LC Wakiki, Saka Tekstil, bunlardan biri. Önümüzdeki hafta Sivaslı bir yatırımcımız bekliyoruz. Oda konfeksiyon üzerine 500 kişilik bir istihdam oluşturma adına incelemelerde bulunacaklar. Onu da biz Sivas’ta görüşmelerimizi yapmıştık. Şehrimiz adına gerçekten güzel gelişmeler. İnovasyon adına çalışmalarımız var. Doğu Anadolu’da ilk olacak bir çalışma. İnovasyon merkezinde çalıştırmak adına mesleki edindirme programında ara eleman yetiştirme adına güzel bir merkezi çalışmamız var. Biz bu iki yatırımı da FKA’nın gönüllü projesi olarak OSB’mize kazandırmıştık. Burada bu inovasyon merkezi teknolojik yatırımlar için ilimiz için teknolojik yatırım yapmak isteyen firmalara, akademisyenlere, ustalara ciddi anlamda çalışabilecekleri ortam oluşturacak” dedi.

ÖZTÜRK: UZUN ZAMANDIR YAŞANMAMIŞ BİR BİRLİKTELİK VAR

OSB Başkanı Suat Öztürk, TGSD ile Elazığ’a tekstil alanında gelecek yatırımlar için yaptıkları görüşmelerin olumlu gittiğini kaydederek, “OSB yine TGSD ile yaptığı İstanbul ve buradaki toplantılar neticesinde yeniden proje ve tanıtım yapmakta. Yapılacak görüşmeler neticesinde Elâzığ’a bu sektörün daha da fazla gelmesi ile ön görüşmelerimiz var. Bunların bayramdan sonra daha atıl hale gelmesi ve bu tesislerin Elazığ’a gelmesi, 5. Bölgenin 2.etabında Tekstil Vadisi adı altında bir sistem kurarak bunların buraya daha çok gelmesi noktasında çalışmamamız var. Valiliğimiz, diğer odalarımız, belediyemizle. Şunu görüyoruz, son zamanlarda uzun zamandır yaşanmamış bir birliktelik var. Valiliğimiz, belediye, TSO, OSB, diğer STK’larla beraber ciddi bir birliktelik var” açıklamalarına yer verdi.