“Çölyak Hastalığıyla Yaşam” konulu konferans, Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği tarafından gerçekleştirildi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği tarafından düzenlenen “Çölyak Hastalığıyla Yaşam” konulu seminerde Fırat Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Evrim Çelebi; hastalıkla ilgili bilgiler verdi.

ÇELEBİ: İÇİN YENİ BİR TÜR GELİŞTİRİLDİ

Evrim Çelebi, “Çölyak hastalığı bir hassasiyet isteyen bir hastalık aslında. Guletinin asıl kaynağı buğday. Buğdaydan üretilen ürünler, buğday olabilir, un olabilir. Dolayısıyla bunlarla yapılan tüm yiyecekler, unlu mamullerin hepsi bunun asıl kaynağını oluşturuyor. Peki, toplumda aslında bizim kültürümüzde biliyorsunuz, ekmeğin ve unun çok değerli bir yeri var aslında. Fakat 1960’lardan sonra, açlığa bir çözüm olması için onun dışında buğdayın her türlü fiziksel koşullara mesela rüzgara karşı yağmura karşı, haşerelere karşı daha dayanıklı olabilmesi için yeni bir tür geliştirildi, yeni bir buğday üretimi yapıldı. Dolayısıyla laboratuvar ortamında bu konuda içeriği tamamen değiştirildi. Genetiği değiştirildiği için artık bununla tükettiğimiz her şey buğdayla ilgili her şey bu defa vücudumuza çok zarar vermeye başladı. Çölyak hastalığının 1960’lardan sonra daha fazla görülmesinin sebebi de budur aslında” ifadelerini kullandı.

GÜLEN: ALINAN RAPOR ARTIK 3 YIL GEÇERLİ

Fırat Üniversitesi Hastanesi hemşiresi ve çölyak hastası Murat Gülen ise, “Doğuştan metabolik sorunları olan Çölyak hastalığının bir yılda alınan raporu artık 3 yıl geçerli. Bu yıl aldığımız o rapor 3 yıl geçerli. Eğer kemik erimesi varsa 2 yılda bir artık teste giriyorsunuz. Bazı arkadaşlar bana ulaşarak dediler ki; ‘rapor süremiz bir yıl’ şikayet edebilirsiniz, o hakka sahipsiniz” şeklinde konuştu.