Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gül Ayden Kal, pandemiyle birlikte fizik tedavi ihtiyacı olan yeni bir nüfusun oluştuğunu söyledi.

KAL: AĞRILARA YÖNELİK FİZİK TEDAVİ UYGULAMALARI DA MEVCUTTUR

Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gül Ayden Kal, “COVİD-19 pandemisiyle birlikte fizik tedavi ihtiyacı olan yeni bir nüfus oluşmuştur. COVİD-19 enfeksiyonu geçiren kişilerin yanı sıra salgında uygulanan karantinada evde kalmaktan kaynaklanan hareketsizlik sağlıklı nüfus için de birçok dezavantaj yarattı. Hareketsizliğe bağlı kalp-damar hastalıkları, nörolojik bazı hastalıklar, kaslardaki zayıflıklar ve eklem hastalıkları daha yaygın görünmeye başlandı. Bunun dışında özellikle yoğun bakımda kalan hastalarda yürümeyle birlikte dengede bozulma, kas, akciğer ve kalp fonksiyonlarında azalmalar yaşanmaktadır. Yine COVİD-19 geçiren hastaların %10’unun yorgunluk, nefes darlığı gibi şikayetlerinin uzun süre devam ettiğini bilmekteyiz. Tüm bu nedenlerden dolayı bu hastalığı geçirmiş olan kişilerde fizik tedavi ve rehabilitasyon önem arz etmektedir. Tedavide çok farklı fizik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Solunum sıkıntısı olan hastaların solunum kaslarını kuvvetlendirmeye yönelik purmonel rehabilitasyon, hareketsizlikten dolayı kardiyak kapasitesinde azalma olan hastalara kardiyak rehabilitasyon, uzun süreli hareketsizlikten kaynaklı kas gücü kaybı ve denge problemi yaşayan hastalara güçlendirmeye yönelik rehabilitasyon programları uygulanır. Bunun dışında ağrılara yönelik fizik tedavi uygulamaları da mevcuttur” dedi.

Kal ayrıca, COVİD – 19’u atlatanlarda yaygın oluşan vücut ağrılarında da ozon tedavisi ile olumlu sonuçlar alındığını söyledi.

KAL: ESKİDEN ÇOK KOLAY YAPABİLDİKLERİ HAREKETLERİ, GÜNLÜK İŞLERİNİ YAPAMIYORLARSA BİR FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON KLİNİĞİNE BAŞVURMALARINDA FAYDA VAR

“Son dönemde popüler olan ozon tedavisi ile COVİD-19 enfeksiyonu sonrasında yaygın vücut ağrısı, kronik yorgunluk şikayeti bulunan hastalarda olumlu sonuçlar alınmaktadır. Fizik tedavi programı her hastanın yaşına, cinsiyetine ve mevcut durumuna göre çizilmelidir. COVİD-19 hala bilinmeyeni çok olan bir hastalıktır. İnsanların eskisi gibi sağlıklı yaşamlarına devam etmeleri bizim asıl hedefimizdir. Bu nedenle özellikle eskiden çok kolay yapabildikleri egzersizleri, hareketleri, günlük işlerini yapamıyorlarsa zaman kaybetmeden bir fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniğine başvurmalarında fayda var. Unutmamalı ki fizik tedavi sadece hastanelerde yoğun bakımda yatan hastalar için değil, hastalığı atlatıp semptomları düzelmeyen kişiler için de gereklidir” dedi.