Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Habertürk TV, Show TV ve Bloomberg HT ortak canlı yayınında Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş’in sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar, “Bunlar bizim yabancı olduğumuz programlar değil. Geçmişten bu yana yaşıyoruz. Bu defa Ramazan ayına denk geldi. Fırsat buldukca fakir evlerine gitmeye çalışıyoruz. Toplu iftarlar yapıyoruz. Vatandaşlar önümüzü kesiyor. Bir vatandaşın kahve içelim demesi üzerine oradaki kafelerine girdik. Bala'da yaptığım ev ziyaretini unutamadım. Çok anlamlıydı.

"SİYASET CESARET İŞİDİR GÖZE ALAMAYAN BU İŞE GİRMESİN"

Halkı ile bütünleşebilen bir Cumhurbaşkanı. Onlarda halkı ile bütünleşebilen bir Cumhurbaşkanı olarak görebiliyor. Siyaset tam bir cesaret işidir. Bunu göze alamayan bu işe girmesin. Biz 81 vilayetin hepsini de defalarca dolaştık. Muhalefetin bugüne kadar böyle bir şeyi olmadı. O Bağlamdaki ziyaretimize bazı arkadaşlar şöyle, böyle dediler. Yok öyle bir şey vatandaş bağrına basıyor.

"GÜÇLÜ CUMHURBAŞKANI İSTİYORSANIZ GÜÇLÜ MECLİSE İHTİYACIMIZ VAR"

Gelecekte parlamento sayısı birçok şeyi belirleyecek. Parlamentodan kabineye alınacak arkadaşlar sebebiyle o sayı azalıyor. Parlamentodan istifade edilerek kabineye bakan alınırsa onu kaybediyorsanız. Ağırlıklı olarak kabineyi dışarıdan oluşturacaksınız. Parlamentodaki sayı çok önemli. Güçlü meclis diyorsak, ikinci slogan güçlü hükümet. Öyle diyorsak hüçlü hükümeti güçlü meclisle oluşturacaksınız. Sayı çok önemli. Halkıma rica ediyorum güçlü cumhurbaşkanı istiyorsanız güçlü meclise ihtiyacımız var. Cumhur İttifakı'nı güçlü kılmamız lazım.

"YENİ SİSTEMDE OFİS SİSTEMİNİ DE OLUŞTURUYORUZ"

Cumhurbaşkanı sadece kararname çıkarabilir. Kararnameyle herşeyi çözemiyorsunuz kanun gerekli. Güçlü parlamento aritmetiği içinde yasal düzenlemeleri rahat yapalım. Herşeyden önce 300'ün üzerinde, bıçak sırtı değil öyle bir rakamı yakalaması lazım. Cumhur İttifakı'mız şuana kadar iyi yürüdü. İsimler açıklanamaz. Kaç kişiden oluşan bir kabine oluşacak bunun üzerinde çalışıyoruz. Yardımcı Bakanlar olacak. Yardımcı Bakanların dışında biz yeni sistemde ofis sistemini de oluşturuyoruz. Çok daha farklı birimleri bu sistemde olacak. Görünmeyen ama direk olarak Cumhurbaşkanıyla ilişkili birimler olacak.

"BAKANLIK SAYIMIZ KESİNLİKLE 20'NİN ALTINDA OLACAK"

Başkan Yardımcısı sayısı hedef bir yada iki. Bunun ilk etabı. Eski yada yeni isimler olabilir bu biraz parlamentonun durumuna bağlı. (Akar ve Fidan kabineye girecek iddiası) Sizden ilk defa duyuyorum. Böyle bir düşünce söz konusu değil. Başkanlık sisteminin uygulandığı yerlerde bu birimler çok önemlidir. Hangi sorumlulukları üstlenerek yerlerini koruyacaklar şuanki çalışmalarda onların içini dolduruyoruz. Yüksek Askeri Şura böyle mi olacak, daha farklı mı? Bakıyoruz bunlara. Bakanlık kesinlikle 20'nin altında olacak. Hükümetin işlevini ağırlaştırıyor. Bunu indirince bir canlanma geldi. Bakan Yardımcıları olacak, ofisler olacak.

KURDUĞUNUZ KABİNELER, YENİ SİSTEM İSTEDİĞİMİZ NOKTADAYIZ DİYOR MUSUNUZ?

İstediklerimizi büyük oranda bulduk. 2002’de yüzde 34,3 ile 363 milletvekili çıkardık. 2007’de 341 milletvekili. 2011’de 327. Sürekli artış var. Sadece 7 haziranda bir düşüş vardı. Onu da Kasım seçimiyle bu defa 317 milletvekiliyle parlamentoda yerimizi aldık. Benim yol arkadaşlarım bu söylenenleri iyi kavradılar ve önem verdiler. Neticeyi de almış olduk. Milletimizde çok iyi anladı. Daha iyi olacağına da inanıyorum. Bu akşam buradan Manisa’ya şükranlarımı bildiriyorum. Balıkesir, Isparta aynı şekilde. Hepsi başka güzel.

Bizim derdimiz 16 yılda geldik ama buraya gelirken ayaklarımızda da prangalar vardı. O prangalar nedeniyle yapmak istediğimiz işleri yapamamanın bürokratik oligarşinin bedellerini ağır ödedik. Gecikmeli oldu. Bizde bunu yüzde 50 artı 1 olarak uygulamaya koyalım dedik. Dünyanın değişik yerlerinde sistemler var. ABD, brezilya, Arjantin.. İtalya çok farklı bir sistem geliştirdi. Yüzde 40 ile başkanlık. Hükümet kuramadılar. Yüzde 50 artı 1’i aldı eğer parlamentoda çoğunluk oluşursa yönetim de çok farklı olur. Partilerarası uzlaşma sağlanabilir mi? Seçim öncesi bir ittifak anlayışı getirelim dedik. Cumhur İttifakını şimdi kuruyoruz ki seçim sonrasında da süreç devam etsin” dedi.

(trthaber.com)