Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük depremde en ciddi hasarı alan illerden olan Adıyaman’da 4 bin 431 kalıcı deprem konutu için temel atma töreni düzenlendi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ’da yapılan çalışmalara değinerek deprem konutlarının vatandaşlara hibe seviyesinde teslim ettiklerini söyledi.

“EN BÜYÜK METREKAREYE SAHİP ÜÇ ARTI BİR EVDE BU ÖDEME 990 LİRA”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her depremzede aileye 10’ar bin lira ödeme yaptık. Yakınları vefat edenlere acil ihtiyaçları için 100’er bin lira veriyoruz. Taşınma desteği olarak kiracı, ev sahibi ayrımı yapmadan 15 bin lira ödüyoruz. Kira desteği olarak da aylık 3 bin lira ile 5 bin lira arasında yani yılda 36 bin lira ile 60 bin lira arasında ödeme yapıyoruz. Misafirhanelerde, yurtlarda, otellerde, konteyner kentlerde kalanların tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Üretimi desteklemek, çarkları yeniden döndürmek için, sanayicilerimize, esnaflarımıza sunduğumuz ilave imkanlar var. Mazot, gübre, hayvancılık, yem bitkileri ve su ürünleri gibi desteklerle çiftçilerimizin zararlarını telafi ediyoruz. Dolayısıyla kalıcı konutlar yapılana kadar vatandaşlarımıza yüz binlerce liraya tekabül eden bir maddi desteği zaten sağlıyoruz. Değerli kardeşlerim, diğer afetlerde komutların maliyetinin neredeyse üçte biri bedelle iki yıl ödemesiz, yirmi yıl vadeyle verdik. Herhangi bir faize tabi olmayan bu ödemeler cüzi bir rakamla başlıyor ve gelirlerdeki rutin artışlarla birlikte kısa sürede nispeten daha da az bir miktara düşüyor. Mesela bir önceki Elazığ depreminin ardından inşa ettiğimiz iki artı bir evlerin aylık ödemesi 510 liradan, üç artı bir evlerin aylık ödemesi 730 liradan başlıyor. En büyük metrekareye sahip üç artı bir evde bu ödeme 990 liraya ve toplam borçla 214 bin liraya ancak çıkıyor. Evlerini de benzer rakamlarla hak sahiplerine veriyoruz. Vade süresi olan 20 yılın sonuna kadar aylık ödeme miktarı sabit kalıyor. Borcunu peşin kapatmak isteyenler yüzde 20 indirimden yararlanıyor. Şayet vatandaşımızın mülkünün yeriyle ilgili kamulaştırma ve benzeri bir durum varsa onun ödemesi ayrıca yapılıyor. Evinin sigortası olan vatandaşlarımız oradan da ödeme alabiliyor. Netice itibariyle süreç içinde yapılan ödemeler ve verilen destekler göz önüne alındığında, devlet deprem konutlarını vatandaşlarına hibe seviyesinde bir usulle teslim ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: VAN, ELAZIĞ, MALATYA, İZMİR DEPREMLERİNİ YAŞAYAN VATANDAŞLARIM BUNUN ŞAHİDİDİR

Elazığ’da Trabzon Hurması Fidan Dağıtımı Gerçekleşti Elazığ’da Trabzon Hurması Fidan Dağıtımı Gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birilerinin milletin ne yaşadığından devletin ne yaptığından ve insanımıza hangi imkanı sunduğundan habersiz oldukları anlaşılıyor. Bunlar her hususta olduğu gibi yalan yanlış beyanlarla ortalığı karıştırmaya çalışıyor. Bay Kemal'i biliyorsunuz. Bir şey anlatmaya gerek var mı. Yalan yanlış haberlerle 'Biz geleceğiz, her şey bedava olacak.' 11 tane büyükşehir belediyen var. Senin bu belediyelerin acaba Adıyaman’a ulaştılar mı. Ama AK Partili belediyeler buradalar. Yıllardır afet bölgesinde çalışan bakanlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, gönüllülerimizin emeklerini hiçe sayan bu zihniyeti ben milletime havale ediyorum. 14 Mayıs’ta bunun hesabını sormaya var mısınız? Bizim bu safsatalarla kaybedecek vaktimiz yok. Kalıcı konutların inşasını inanılması zor bir hızla başlatıyoruz. Bir yıl içerisinde 319 bin konutu ve köy evini alt yapısı, kamu binaları, sosyal tesisleri, ticari alanlarıyla birlikte teslim etmekte kararlıyız. Dünyada bu kadar kısa sürede böylesine büyük bir konut inşası ancak bizim birikimimiz, azmimiz, tecrübelerimiz ve kararlılığımızla mümkündür. Van, Elazığ, Malatya, İzmir depremlerini yaşayan vatandaşlarım bunun şahididir. Bugüne kadar milletimize verdiğimiz sözlerin tamamını tuttuk. Allah’ın izniyle deprem bölgelerine de verdiğimiz sözümüzü de Allah’ın izniyle yerine getireceğiz. Afet yaralarını sarmadan biz rahat, huzur bulmayacağız. Adıyaman’ın önünde yaptığımız atılımlarla diğer şehirlerle birlikte yepyeni bir dönem açılmıştı. Deprem yol açtığı yıkımla Adıyaman’ın canını yakmış olabilir. Ama bu şehrin geleceğini ve umutlarını yıkmaya ne 7.7 ne de 7.6 büyüklüğündeki sarsıntı yetmez” diye konuştu. ”