Khule Vank manastırı, roma devrinde Arsanias, Ermenice ’de Aradzani, günümüzde ise Murat olarak adlandırılan nehrin geçtiği bölgedir.

Merkeze 5 kilometre uzaklıktaki Şahinkaya Köyünde bulunan, yaklaşık bin 500 yıllık tarihi yapıya sahip olan manastır’ın tavanı çöktü.

Kaçak kazı yapan definecilerin sütunları yıkması sonucu tavanı çöken ve Tarihi 6. Yüzyıla uzanan manastır şimdi koruma altına alınmayı bekliyor.

BALABAN: ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE BU YAPIYA EL ATMASINI BEKLİYORUZ

ÇEKÜL Vakfı Elazığ Temsilcisi Mustafa Balaban, “Buraya geldiğim zaman çok üzüntü verici bir manzarayla karşılaştık. Üniversite öğrencilerimiz daha projesini bitirmeden yapının çöktüğünü gördük. Çökme nedeni olarak da maalesef kaçak kazılarla sütunların altlarının boşaltılması ve bundan dolayı yük taşıyıcı sütunların yıkılmasıyla yapının üst örtüsünün ağırlığı bu yağmurlar artınca çöktüğü yönünde bir değerlendirme yaptık. Özellikle ben buradan Elazığ halkına ve Belediye Başkanımıza sesleniyorum; bir Sivil toplum Örgütü olarak bu yapı kentimiz ve ülkemiz için çok önemli. Bu yapının korunması konusunda bir an önce yeni Başkanımızın gerekli hassasiyeti gösterip çok hızlı bir şekilde bu yapıya el atmasını bekliyoruz”dedi.

BALABAN: BU HALDE BIRAKMAK BİZE YAKIŞMIYOR, ELAZIĞ’A YAKIŞMIYOR

Balaban, “Bu tür tarihi yapılar tel örgülerle korunmaz. Gerçekten bu yaptığımız şeye önem verirsek ve anlamlı bir şekilde bunun restorasyonunu yaparsak bu yapı gelecek binler yıl daha yaşayabilir. Bu halde bırakmak bize yakışmıyor, Elazığ’a yakışmıyor. Bu yapıya Elazığ Belediye Başkanımız Sayın Şahin Şerifoğulları’nın el atacağını ümit ediyorum. Özellikle Elazığ Belediyesi’nin şu anda mülkiyetinde ve sorumluluğunda olan bir yapı olduğu için ondan rica ediyoruz. Bu tür kültür yapıları kentimizin geleceğe taşınması ve gelecekte kültür turizminde önemli bir yerde olması noktasında çok önemli zenginlikler. Ve çok az kaldı. O yüzden de bu az kalan yapılarımızı korumamız lazım, yitirmememiz lazım” ifadelerini kullandı.

GÜVENÇ: BİR VARLIĞIMIZ BÖYLE HEBA OLMUŞ GİDİYOR

Yetkililere seslenen Şahinkaya köyü muhtarı Fevzi Güvenç ise, “Manastırımız bin 500 yıllık bir yer. 2009 yılında göreve geldikten sonra Diyarbakır Tabiat koruma Başkanlığına dilekçe yazdım, ‘Burayı koruma altına alalım’ diye. Fakat bana gelen yazılarda Elazığ Belediyesi’ne gönderdiler o yazıyı. Elazığ Belediyesi burayı restore edecek. Ancak 2009’dan beri herhangi bir işlem yapılmadı, restore edilmedi, her tarafı çitle çevrilmiş fakat bunları yaparken de definecileri iç göz önünde bulundurmadılar. Daha özendirme yaptılar. Yazık günah yani. Bir varlığımız böyle heba olmuş gidiyor”açıklamasını yaptı.

GÜVENÇ: RESTORE YÖNÜNDEN HERHANGİ BİR ŞEY YAPILMADI

Muhtar Güvenç, “Ben o zaman Valimize dilekçe verdim, Belediye Başkanı’na verdi, Malatya’daki ilgili kuruma verdim. Bana verilen cevaplar ise; ‘Elazığ Belediyesi orayı restore edecek, koruma altına alacak’ diye. Fakat şu ana kadar herhangi bir cevap alamadık. Yani restore yönünden herhangi bir şey yapılmadı. Yaklaşık 1 ay önce Mimarlık bölümünden gelen üniversite öğrencileri, burayı restore edecekler diye geldiler, baktılar fakat şimdi görüldüğü gibi çökmüş. Tamamen çöktü gitti. Yazık günah” diye konuştu.