Su Ürünleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda genetik tescili yapılacak olan su ürünleri ve bu konuda izlenecek yolun belirlendi.

Toplantının ev sahipliğini yapan Su Ürünleri Müdürü Özkan Özbay, toplantının amaçları hakkında bilgiler verdi.

“DEĞERLERİMİZİ TESCİL ALTINA ALMAK BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR”

Özbay yaptığı konuşmada, “Su ürünleri genetik kaynakları tescil toplantısındaki amacımız, tescil altına almayı düşündüğümüz türleri gerek biyolojik gerek morfolojik gerek ekonomik anlamda tanıtmak, 2018 tescil toplantısıyla bundan sonraki toplantıya ışık tutmak. Hangi türlerin tescil altına alınabilmesi açısından bir açıklama yapmak için burada bulunuyoruz. Gerek günümüz gerek geleceğimiz için değerlerimizi, türleri tescil altına almak bizim için önemlidir. Çünkü bunlar bizim için geleceğimiz için de günümüz için de çok değerlidir. Bunları tescil altına alabilmek ve çalışabilmek de bu anlamda önemli bir konu. Bu önemli konuya ev sahipliği Elazığ’da ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyuz” dedi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Başkanı Dr. Ali Ayar, tarım ve hayvancılıkta genetik kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak amacıyla envanter oluşturulması gerektiğini kaydetti.

“HIZLI MESAFE ALMAMIZ GEREKİYOR”

Ayar yaptığı açıklamada, “Bu çiftlik hayvanlarında, yabani hayatta, ormanda, mikro biyolojik canlılar düzeyinde, su ürünleri düzeyinde bütün biyo çeşitlilikle ilgili genetik kaynaklarımızın önce neyimiz var, noktasında bir tespiti gerekiyor. Tüm dünyanın yaptığı bu. Biz de bu konuda büyükbaş hayvanlarda olsun, çiftlik hayvanlarda olsun, bitkilerde olsun bir takım mesafeler alınmış durumda. Bunların genetipik, fenotipik tanımlamaları ile ilgili veriler oluşturuldu. Bunlar tescil edildi. Su ürünleri kapsamında da şimdiye kadar tescil ettiğimiz oldukça öne çıkan türlerimiz var. Yapmamız gereken de çok iş var. Hamsinin bile daha son yıllarda tescil ettiğini düşünecek olursak bu konuda biraz yavaş gittiğimiz, hızlı mesafe almamız gerektiği ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Uzman Biyolog Şirin Firidin, konuyla ilgili yapılan araştırmalar hakkında bilgiler vererek, “Gelecek dönem için tescil edilmesi düşünülen türler belirlendi. İnci kefali, doktor balığı, mersin balığı, hamsi, istavrit, tıbbi sülük, kara salyangozu, kurbağa gibi ekonomik öneme sahip türlerin tesciline yönelik çalışmaların yürütülmesine karar verildi” diye konuştu.