Türkiye’yi sallayan depremler 11 ilde etkisini gösterse de psikolojik olarak da neredeyse toplumun tamamını etkiledi. Kaygılar, tedirginlik korkular hala devam ediyor.  Deprem sonrası kaygı problemleri yetişkinler için uzman yardımıyla çözülse de çocuklarda durum değişiyor.

Çocukların deprem psikolojisinden uzaklaşması için rutinlerin devam etmesi önem taşıyor.

GÖÇER: ÇOCUKLARIN BİRAZ DAHA UZAK KALMASI GEREKLİ

Aile Danışmanı Hilal Sarıbay Göçer, “Özellikle yetişkinlerdeki kaygı problemleri biraz daha bireysel sorunlar. Bunun için uzmanlardan destek almaları gerekiyor. Ama çocuklar açısından baktığımızda ailenin annenin ve babanın yapabileceği çok şey var. Bunlardan en önemlisi rutinlerin tekrardan oluşturulması. Birçok insan evinden uzakta kaldı. Evi yıkılan insanlar oldu. Ama bunlar artık yavaş yavaş güvenli alanlara geçti. Bir şekilde yine ne olursa olalım çocuklar yine aynı hayatındaki rutinlerinin devam etmesi gerekiyor. Uyku saatinin yemek saatinin ailecek birlikte zaman geçirmek çok önemli. Bunun yanı sıra sürekli haber izlenmesi sürekli depremle ilgili şeylerin konuşulması evlerde çok yaygın. Bunlardan çocukların biraz daha uzak kalması gerekli” dedi.

Elazığ’da Futbol Saha Komiseri Başvuruları Başladı Elazığ’da Futbol Saha Komiseri Başvuruları Başladı

Deprem anında çocukların yanında sakin kalınması gerekiyor. Aksi takdirde çocuklarda deprem travmaları kalabilir.

GÖÇER: ÇOCUKLAR İLE OYUN OYNAMAK ÇOK ÖNEMLİ

Aile Danışmanı Hilal Sarıbay Göçer, “Aileler daha büyük tepkiler verdiğinde çocuklar daha tramvatize oluyor. Ama aile daha soğukkanlı kalıp çocuğa güven verdiğinde çocuğa güven verdiğinde bu olayı daha kolay atlatıyorlar. Burada ailenin tutumu çok önemli. Bunun yanı sıra aile babalar şunları yapabilir; çocuklar ile oyun oynamak çok önemli. Çocuklar duygularını oyun oynayarak, resim çizerek ifade ederler. Duygularını aslında çözümlerler regüle ederler. Bu anlamada çocuklar bol bol oyun oynama fırsatı verilmeli” ifadelerini kullandı.