Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Malatya merkezli depremin ardından Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu “Gündem” programı canlı yayınına katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

GÖRÜR: DOĞU ANADOLU FAYININ UYANIP DEPREM ÜRETMESİNDEN HEP ENDİŞE EDİYORDUK

Prof. Dr. Naci Görür, “Stres transferine bağlı olarak bugün Pütürge çevresinde olan deprem oldu. Bu küçük bir deprem ama bu depremin Maraş’a doğru ilerleyeceğini gösteriyor. Ne zaman olacağını bilemeyiz.  Doğu Anadolu fayı uzun zamanda beri sessizdi. Doğu Anadolu fayının uyanıp deprem üretmesinden hep endişe ediyorduk. Bu deprem doğu Anadolu fayının aktifleştiğini Maraş’a doğru kırarak deprem üretecek enerjisini boşaltacaktır” dedi.

GÖRÜR: ELAZIĞ DEPREMİ ENERJİSİNİ MALATYA’YA DOĞRU TRANSFER ETTİ

Prof. Dr. Görür, “Bu depremin öncü deprem olduğunu kesinleştirmek zor. Elazığ depremi enerjisini Malatya’ya doğru transfer etti. Bu enerji transferi ile oradaki kayaların mevcut gücünü kırarak deprem üretti. Biz göreceğimiz depremleri Elazığ'dan Malatya'ya doğru göreceğiz. Depremler oraya kayacaktır. Doğu Anadolu fayı kendisini böyle rahatlatacaktır” diye konuştu.

GÖRÜR: BİNGÖL’DE DEPREM BEKLİYORUZ

Naci Görür, “Bingöl’de deprem bekliyoruz. Türkiye’de nerede deprem olabilir denildiğinde Bingöl Karlıova arasını diyebiliriz. Elazığ depreminden sonra büyük ölçüde Elazığ’ın güneyinde bulunan Doğu Anadolu fayı kesiminde enerji büyük ölçüde boşaldı. Elazığ belirli bir zaman doluncaya kadar depremle pek işi olmayacak ama çevresinde olacak depremi hissedecek. Elazığ’ın büyük depremle olacağını zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.

GÖRÜR: KAHRAMANMARAŞ UZUN ZAMANDIR DEPREM ÜRETMİYOR

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, “Elâzığ’ın çevresinde olabilecek bazı faylardaki hareketlerden dolayı Elazığ deprem hissedebilir ama doğrudan doğruya yıkım olacak depremin olma olasılığı az. Biz Doğu Anadolu fayında ciddi depremleri Malatya İskenderun ve adana istikametinde bekliyoruz. Stres transferinin ve kırılmaların o yönde olduğunu düşünüyoruz. Kahramanmaraş uzun zamandır deprem üretmiyor. O yüzden bekliyoruz. Orada bir deprem olursa 7’nin üzerinde olacak, öyle bekliyoruz” açıklamalarını kaydetti.