1976 yılında Turizm ve Tanıtma Bakanlığı’nda “Tanıtma Uzmanı olarak görev yapan, 25 Şubat 1991 tarihinde UNESCO Uluslararası Dans Konseyi Milli Komitesi üyeliğine seçilen Devlet Halk Danslar Kurucusu ve Devlet Sanatçısı Mustafa Turan, Elazığ-Harput Folklor Turizm Derneğini ziyaret ederek dernek üyeleri ile hasret giderdi.

EFTUD Başkanı Ziyaddin Akgüneş, derneğin geçmişi ile ilgili bilgiler vererek 75 yıllık bir dernek olduklarını söyledi.

AKGÜNEŞ: 75 YILLIK BİR DERNEĞİZ

Başkan Akgüneş, “Derneğimiz 1947 yılında Fikret Memişoğlu tarafından kurulmuş bir dernek. 1967 yılına kadar Fikret Memişoğlu başkanlığında devam etmiş daha sonra Memişoğlu’nun vefatından sonra Fikret Ek döneminde aynı şekilde Elazığ Kültür Derneği olarak devam etmişiz. Daha sonra halk evleri olarak devam etmişiz. 1980 yılının yedinci ayına kadar halk evi olarak devam ettik. 1980 yılında halk evinin kapanmasından sonra Elazığ Folklor Turizm Derneği olarak faaliyetimize devam ettik. Bugüne kadar da devam ettiriyoruz. Kısacası 75 yıllık bir derneğiz. Bu derneğin çatısı altında aynı şahıslar aynı kişiler devam ettirerek bu zamana getirdik. İnşallah bizden sonrakilerde devam ettirecektir” ifadelerini kullandı.

TURAN: BURADAN ÇOK ŞEYLER KAZANDIM

Devlet Halk Danslar Kurucusu ve Devlet Sanatçısı Mustafa Turan, “Bu derneğin 1953’ten 1966’ya kadar hizmetinde bulunan bir kişiyim. 1953 yılında Fikret Memişoğlu ortaokulda bizler oynarken seyrediyor ve diyor ki baştaki çocuğu bana getirin dedi. Söylediği tarihte gittim arkadaşlar ile tanıştırdı. Bu ekibimiz var sende bu ekip ile beraber çalışacaksın dedi. Genellikle oyunları kendi gösterirdi bize. Ama çok disiplinli bir şekilde nefes almadan yapardık. Bizlere güzel nasihatler veridi. Biz o günden itibaren Elazığ’daki faaliyetlerimiz devam etti. Buradan çok ama çok şeyler kazandım” ifadelerini kullandı.

Program daha sonra Elazığ Musiki dinletisi ile son buldu.