Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi Ekibi Sahaya İndi

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından uygulanan ve Fırat Kalkınma Ajansının desteklediği “Elazığ Bölgesel Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi” Projesi uygulama ekibinden Proje Sorumlusu Dr. Aslıhan Yördem Atik ile Elazığ TSO Muhasebe ve Finans Müdürü Defne Yıldırım Gaziantep Dış Ticaret İstihbarat Birimine istişare ziyaretinde bulunarak birimlerin çalışma ve hizmetlerini değerlendirdiler…

Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi Ekibi Sahaya İndi

Proje Sorumlusu Dr. Aslıhan Yördem Atik Projenin en önemli hedefinin; Elazığ ilinde Bölgesel Ticaret Merkezi Kurulması ve bölgede faaliyet gösteren Elazığ TSO’ya kayıtlı 500 üyemizin dış ticaret kapasitelerinin artırılması, 100 girişimci ve 500 üniversite öğrencisine dış ticaret konusunda mesleki eğitimler sunulması ve sürdürülebilir büyüme hedeflerinin sağlanması amacıyla, dış ticaret hızlandırma merkezi kurulması olduğunu ifade etti. Bu amaçla, bölgede kurulmuş olan benzer merkezleri ziyaret ettiklerini ifade eden Yöndem, Gaziantep Dış Ticaret İstihbarat Birimiyle deneyimlerini paylaştıklarını belirtti.

Yördem, Elazığ TSO tarafından ilin ihracat potansiyelinin artırılması amacıyla çok önemli çalışmalar yapıldığını bunlardan birinin de Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi olduğunu söyledi. Projenin hazırlanması sürecinde Elazığ TSO tarafından yapılan anket ile çok önemli sorunların tespit edildiğine işaret eden Yördem, bu sorunların her birinin dikkat çekici olduğunu ve aksiyon alınması hususunda Elazığ TSO tarafından proje hazırlandığını söyledi.

Anket İle Tespit Edilen Sorunlar…

Bölgedeki firmaların teknoloji ve AR-GE kapasitelerinin arzu edilen seviyede olmaması.

Bölgedeki firmaların dış ticarette ihtiyaç duyulan yetişmiş nitelikli personel ihtiyacı.

Üretim Maliyetlerinin firmaların rekabet edebilirliklerini olumsuz etkilemesi.

Taşıma-Depolama ve Dağıtım konusunda yaşanan sorunlar ve bunların maliyetleri artırması.

Üretim ve hizmetlerde standardizasyon sorunları.

İhracat kontrolleri konusunda firmaların bilgi ve deneyim eksiklikleri.

Rakipler ve rekabetin derinliği özellikle küçük firmaların gelişimini olumsuz etkilemesi.

CE İşareti ve ürün güvenliği ile ilgili yaşanan sorunlar.

ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi'nin yeterince firmalar tarafından önemsenmemesi

ISO 9000 Kalite Standartları konusunda firmaların prosedürlere uyumluluklarının istenen seviyede olmaması.

Hükümet Uygulamaları ve İthalat Kotaları konusunda bilinçlendirme eksiklikleri.

Proje Sürecinde ve Sonrasında Beklenen Sonuçlar…

Proje Sorumlusu Dr. Aslıhan Yördem Atik, Elazığ TSO’nun Proje ve Yatırım Ofisi tarafından koordinasyonu sağlanan proje ile Dış Ticaret Hızlandırma Merkezinin kurularak çalışmaların start verdiğini ve Oda Yönetim Kurulunun hedef olarak ortaya koymuş olduğu 1 milyar Dolar İhracat hedefine ulaşmak için çok yoğun bir çalışma gerçekleştireceklerini söyledi. Elazığ’da dış ticaretin gelişmesinin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik altyapının oluşturulması ve sürdürülebilir kılınarak, nitelikli personel sorunun da bu proje ile çözümünün hedeflendiğini dile getirdi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137