Uzmanlar, Dünya El Yıkama Günü’ nün el yıkama alışkanlıklarını geliştirmek için insanları motive eden ve harekete geçiren bir kampanya olduğunu, bu basit hareketin solunum ve bağırsak hastalıklarını yüzde yirmi beş ile elli oranında azaltabileceğini söylüyor.


 

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar ’da 15 Ekim dünya el yıkama günü “ dolayısı ile yaptığı açıklamada önemli ipuçları verdi.

TARTAR: SOLUNUM VE BAĞIRSAK HASTALIKLARINI YÜZDE YİRMİ BEŞ, ELLİ ORANINDA AZALTABİLİR

Doç. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, “ ‘Dünya El Yıkama Günü’ el yıkama alışkanlıklarını geliştirmek için insanları motive eden ve harekete geçiren bir kampanyadır. Bu basit hareket solunum ve bağırsak hastalıklarını yüzde yirmi beş, elli oranında azaltabilir. El hijyenine yönelik küresel ilgiye rağmen dünya çapında çok sayıda insan hala su ve sabuna erişememektedir. Afrika’da her dört haneden birinde su ve sabun ile el yıkama tesisi lavabo bulunmaktadır. Bugün Dünya El Yıkama Günü’nü kutlarken gerek yerel gerekse sivil toplum kuruluşlarını güvenli su ve sanitasyona ulaşmayı arttıracak stratejileri arttırmaya davet ediyorum. Çünkü su ve sabunla el yıkamak hastalıkların bulaşmasını engellemek için en uygun maliyetli ve etkin bir yöntemdir” ifadelerini kullandı.