Hamzabey Barajı’nda yaşanan su sıkıntısı nedeniyle DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından açıklama yapıldı.

“SU İHTİYAÇ TAHMİNİ ÇALIŞMASI YAPILMIŞTIR”

DSİ 9. Bölge Müdürlüğü Basın ve Hakla İlişkiler Birimi tarafından yapılan açıklamada, “Elazığ İçmesuyu Projesi Yapımı işi kapsamında yapılan teknik hesaplara uygun olarak uzun dönemli su ihtiyaç tahmini çalışması yapılmıştır. Bu amaçla 2011 yılında hazırlanan Elazığ İçmesuyu Planlama Mühendislik Hizmetleri Planlama Raporunda, söz konusu proje kapsamında su temin edilecek olan Elazığ Merkez, Akçakiraz, Yazıkonak, Yurtbaşı ve Mollakendi Beldeleri, Palu ve Kovancılar İlçeleri ile Şahinkaya ve Sarıçubuk Köyleri içmesuyu teminine ait nüfus projeksiyonu ve uzun dönemli su ihtiyaç tahminleri hesaplanmıştır. Bu hesaplamalara göre, Elazığ Merkez (Beldeler Dahil) Nüfusu;

2020 yılı nüfusu       : 467.557

2040 yılı nüfusu       : 693.757

“BİR YANLIŞLIK OLMADIĞI GİBİ % 6 DAHA EMNİYETLİ TARAFTA KALINMIŞTIR”

Olarak tahmin edilmiştir. Bu hesaplamalar çerçevesinde de, bu nüfusa ait mesken, kamu, ticaret, sanayi, cami, park, bahçe ve kayıplarda dikkate alınarak 2020 yılı su ihtiyacı 36,21 milyon metreküp (1.148 l/s) olarak, 2040 yılı su ihtiyacı ise 62,20 milyon metreküp (1.967 l/s) olarak hesaplanmıştır. Bu kapsamda ki yerleşim yerlerinin güncel TUİK verilerine göre 2020 yılı Elazığ Merkez (Beldeler dahil) nüfusu 440.513 olarak tespit edilmiştir. Yani DSİ tarafından hesaplamalarda dikkate alınan nüfusun yaklaşık 27.044 daha altında kalmıştır. Demek ki nüfus hesaplamalarında bir yanlışlık olmadığı gibi % 6 daha emniyetli tarafta kalınmıştır.

“2040 YILINA KADAR KENTİN İÇME SUYU İHTİYACINI KARŞILAMAYA YETERLİ OLACAĞI BELİRLENMİŞTİR”

Elazığ ili için yapılan içme suyu ihtiyaç hesapları sonucunda 2040 yılı su ihtiyacı 1,967 m3/s olarak belirlenmiştir. Bu ihtiyacının tamamı Hamzabey Barajı, Tarhana Çayı Derivasyonu karşılanacaktır. Hamzabey Barajı'nın devreye girmesi ile Kesikköprü ve Sürsürü kuyuları devreden çıkartılarak, 2040 yılı ihtiyaç açığı olan 0,57 m3/s içmesuyu Uluova mevcut YAS kuyularından sağlanacağı öngörülmüştür. Bu şekilde Elazığ kentine verilecek olan toplam 1,967 m3/s içme suyu 2040 yılına kadar kentin içme suyu ihtiyacını karşılamaya yeterli olacağı belirlenmiştir. Kaldı ki DSİ olarak, bununla da yetinilmeyerek, Elazığ ilimizin konumu ve gelişme potansiyeli dikkate alınarak, uzun vadede hiçbir YAS su kuyusuna ihtiyaç duyulmayacak şekilde çalışmalar da yürütülmektedir. Bu çerçevede, sadece kış aylarında alınacak 6,38 milyon metreküp suyu Hamzabey Barajına aktaracak Tarhana Çayı Derivasyonu işi Tarhana Regülatörü İletim Tüneli İnşaatı adıyla ihale edilerek 26.02.2021 tarihinde sözleşme imzalanarak işe başlanmıştır.

“HATUNKÖY BARAJI ALTERNATİFİ DE, DEVREYE ALINMIŞ”

“Hatunköy Barajı alternatifi de, devreye alınmış ve mevcut öngörülen şartlar çerçevesinde inşallah hiçbir şekilde Elazığ ilimizin içmesuyu sorunu yaşamayacağı çözümler de ortaya konulmuş ve o doğrultuda da çalışmaların çok önceden başlatılmış, Hatunköy Barajı Proje Yapımı işi 05.01.2021 tarihinde ihale edilmiş ve 03.02.2021 tarihinde sözleşmesi imzalanarak başlanmıştır. Bu suretle, söz konusu barajdan içmesuyu için faydalanmaya ihtiyaç duyulacağı zamana kadar farklı amaçlar (enerji, sulama vb.) içinde bu su kaynaklarından faydalanılması amacıyla çalışmaların yürütüldüğü, bu projelerle alakalı zaman zaman basınla yapılan paylaşımlarımızdan iyi niyetle okuma yapanların malumudur.

ELAZIĞ İÇMESUYU PROJESİ KAPSAMINDA;

1-Hamzabey (Baltaşı) Barajı ve Tesisleri: 21.09.2021 tarihinde Geçici Kabulü yapılan Hamzabey Barajında 18.10.2018 tarihinde teknik gereklilikler çerçevesinde su tutma programına göre aşamalı bir şekilde su tutma işlemi gerçekleştirilmiştir.   Hamzabey (Baltaşı) Barajı, normal su seviyesindeki rezervuar hacmi 51,60 milyon metreküp, maksimum su seviyesindeki rezervuar hacmi ise 56,65 milyon metreküptür. Kullanılamayacak ölü hacim ise bir milyon metreküptür. Hamzabey Barajı içmesuyu su alma yapısı, kademeli-kapaklı sisteme sahip olup, her daim en üst su seviyesinden suyu alacak şekilde yapılmıştır

2-Elazığ İçmesuyu İsale Hattı: Yapımı tamamlanarak 18.12.2020 tarihinde Geçici Kabulü yapılan yaklaşık 81 kilometre uzunluğundaki, Hamzabey Barajı ile İçmesuyu Arıtma Tesisi arasındaki çelik borudan teşkil edilen Elazığ İçmesuyu İsale Hattı ile barajdan alınan su arıtma tesisine iletilmektedir.

3-Elazığ İçmesuyu Arıtma Tesisi: Elazığ İçmesuyu Arıtma Tesisi 160.000,00 m³/gün kapasiteye sahip olup, yapımı tamamlanarak 21.12.2020 tarihinde tesisin geçici kabulü yapılmıştır.

Söz konusu İçmesuyu Arıtma Tesisi ve Elazığ İçmesuyu İsale Hattı, Elazığ, Akçakiraz, Yazıkonak, Yurtbaşı ve Mollakendi Belediye Başkanlıklarına 07.01.2021 tarihinde devredilmiştir.

“ARITILAN SU ELAZIĞ MERKEZE VERİLMEYE BAŞLANMIŞTIR”

Şimdi gelelim Hamzabey (Baltaşı) Barajındaki suyun bitmesine! Her konuda olduğu üzere, maalesef bu konuda da bilgisi olmayan (bazı köşe yazarlarının ve bilen insanların alternatif düşünce ve yorumlarını saygıyla karşılamak kaydıyla), olmadığının da farkında olmayan, öğrenmek için de başvurmayan ve bunu da farklı gerekçelerle toplumu yanlış yönlendirme ve vatandaşlarımızın iyi niyet ve hassas durumundan istifade ederek kamuoyunu yanlış yönlendirme ve çamur at izi kalsın mantığı ile hareket etmeyi marifet sananların hezeyanlarını bir tarafa bırakarak kamuoyunun bilgisine sunmak ihtiyacı hasıl olmuştur. Şöyle ki; herkesin malumu olduğu üzere; Elazığ ilimizde, Sivrice ilçesi merkezli 24 Ocak 2021 tarihinde meydana gelen deprem afeti akabinde birçok vatandaşımızı kaybettik ve akabinde yaraları sarma ve şehirde hayatı normale döndürme amaçlı çalışmalara yoğun bir şekilde başlandı. Bu çerçevede de Elazığ İçmesuyu Projemize de hız verilerek, Elazığ Belediyemizin depremin etkileri ve yaz aylarında yaşanan su sıkıntısının giderilmesi amacıyla Hamzabey Barajından İletim Hattı ile Arıtma Tesisine iletilerek arıtılan suyun verilmesine dair yazılı talebi doğrultusunda Genel Müdürlüğümüzün 25.06.2020 tarihli uygun görüş yazısına istinaden, normal şartlar altında rezervuarın tam dolu hali ile işletilmeye başlanması gerekirken, ortaya çıkan bu acil durum ve önceki yıllara göre %40 oranında azalan yağışa rağmen, Hamzabey Barajı rezervuar su seviyesi 1115 kotunda ve 23 milyon metreküp su depolanmış (56,65 milyon metreküp olması gerekirken) olduğu halde arıtma tesisinden arıtılan su Elazığ merkeze verilmeye başlanmıştır.

“ŞEHRE BU GÜNE KADAR YAKLAŞIK 13 MİLYON METREKÜP SU VERİLMİŞTİR “

Gelinen aşamada şehre bu güne kadar yaklaşık 13 milyon metreküp su verilmiştir. Biriktirilen bu suyun bir milyon metreküpü kullanılamayan ölü hacim olduğu, barajda yapılan enjeksiyon çalışmalarının başarısı için suyun daha alt kotlarda tutulması gerekliliği ile Palu ilçesine ait bahçelere verilen kadim su hakkı, buharlaşma, şehir içi şebekede ki kayıp kaçak miktarları vb. hususlar dikkate alındığında, yapılan yatırımın veya projeden kaynaklı yaşanan bir olumsuzluk, uğursuzluk, beceriksizlik, iş bilmezlik söz konusu olmayıp, Elazığ ilimizin yaşadığı bu zor sürecinde mevcut imkanlar çerçevesinde gerekli katkıyı sunmak için ortaklaşa alınan doğru bir kararın neticesidir. Şimdi eleştiri sınırlarını aşarak ahkâm kesenlere şunu sormak isteriz; Elazığ ilimiz şu büyük afeti yaşadığı süreçte, vatandaşlarımızın içinde bulunduğu o zor ve meşakkatli ortamda, her zaman vatandaşımızın yanında ve yararına olacak işler yapmayı şiar edinmiş bir kurum olarak DSİ, o ortamda barajın tam dolu kapasiteye ulaşıp işlevsel hale gelinceye kadar suyun verilmemesi noktasında bir tavır içine girmesi halinde olacak değerlendirmeleri kamuoyunun takdirlerine arz ediyoruz.

“CİDDİ SIKINTILARIN YAŞANMAYACAĞI ÖNGÖRÜLMEKTEDİR”

Sonuç olarak, yukarıda detaylı ve verilerle ortaya koyduğumuz üzere; Elazığ Merkez (Beldeler dahil) tahmin edilen 2020 yılı nüfusu olan 467.557 (mevcut nüfus: 440.513) kişi için yıllık su ihtiyacı 36,21 milyon metreküp, Palu ve Kovancılar içmesuyu ihtiyacı 1,42 milyon metreküp olmak üzere toplam 37,63 milyon metreküp iken, uzun yılların ortalamasına göre baraj depolama kapasitemiz ise 56,65 milyon metreküp ve inşaatına başladığımız Tarhana Regülatörü İletim Tüneli İnşaatının bitiminde ise kış aylarında aktarılacak 6,38 milyon metreküp suyu dikkate aldığımızda toplam suyumuz ise 63,03 milyon metreküp olmaktadır. Bu kapasite ise, hâlihazırda ihtiyaç duyulan suyun yaklaşık 1,7 katıdır. Şu unutulmamalıdır ki, bu tür projeler hazırlanarak hayata geçirilirken geçmişten günümüze kadar geçen 30-40 yıllık su ölçüm verileri dikkate alınarak uzun yılların ortalaması olan veriler dikkate alınarak hesaplar yapılır. Ayrıca 2020 ve 2021 yıllarında, bir önceki yıl ve uzun yılların ortalamasına göre %40’a varan bir yağış azlığı da malumdur. Ayrıca bu durum öngörülmeyen bir durum olmayıp, kış periyodunun bitiminde yaklaşık 5 ay öncesinde baraj rezervuarındaki su miktarı dikkate alınarak gerekli uyarılar yapılmış ve suyun israf edilmeden kullanılması yönünde basına da yansıyan açıklamalarımız olmuştur. Yani Hamzabey (Baltaşı) Barajı işletmesi, yukarıda izah edilen zorunlu ve ortaya çıkan olağanüstü deprem şartları nedeniyle ortaya çıkan doğal bir sonuç olup, yağış periyoduna girilmesi ve beklenen yağışların olması halinde su temininde ciddi sıkıntıların yaşanmayacağı öngörülmektedir. Ayrıca, halihazırda söz konusu tesisler tam kapasite devreye alınmadığı için, geçmişte su temini için kullanılan kaynaklar aktif olup, devreye alınması ve ilave tedbirler alınmak suretiyle Belediyemiz tarafından önemli su sıkıntısı yaşanmadan sürecin atlatılması mümkün olabilecektir. Kamuoyuna saygıyla arz olunur” denildi.