“Elazığ merkeze Bağlı Koruk Köyü Muhtarı Yetgin Arpa, “DSİ’nin komşu köylere su verdiğini, ancak köylerine kasıtlı su vermediğini, 20 bin dönüm sulanabilir arazileri olmasına karşın su verilmediği, hiç kimse bize sahip çıkmıyor, kasıtlı bir hareket var, ağaçlar kurumasın diye tanker ile sulandığı’ iddialarında bulunmuştu.

Muhtar Arpa’nın açıklamalarının ardından DSİ 9.Bölge Müdürlüğü konuyla ilgili açıklama yaptı.

DSİ: ARAZİLERİNE SULAMA SUYU ALMAK İSTEDİKLERİNDE KARTLARINI OKUTARAK SUYU ALABİLMEKTEDİRLER

DSİ 9. Bölge Müdürlüğü Basın ve Hakla İlişkiler Birimi tarafından yapılan açıklamada, “Kuzova Pompaj Sulaması 1. Kısmın sulama alanı 47.830 dekar olup,  Pirinçci, Muratcık, Fatmalı, Dallıca, Koruk ve Dambüyük olmak üzere toplam 6 köyün arazilerini kapsamaktadır. Bu köylerde ayrıca toplulaştırma çalışması da yapılmıştır. Pompajlı basınçlı borulu sulama sistemi olarak gerçekleştirilen sulamada, enerjiden tasarruf, suyun verimli kullanılması, su israfının önlenmesi, verimli tarım yapılabilmesi için hidrantlara ön ödemeli ulturasonik sayaçlar takılmış olup, çiftçilerimiz, arazilerine sulama suyu almak istediklerinde kartlarını okutarak suyu alabilmektedirler”

DSİ: 25.130 DEKAR ALANIN SULANMASINA HİZMET ETMEKTEDİR

“Kuzova Pompaj Sulaması 1. Kısım kapsamında suyun Keban Barajından 822 m kotundan çekilerek sulama alanlarına pompalandığı pompa binasında, 11.250 KW kurulu gücünde 6 adet pompa mevcut olup, 5600 l/s debiye pompalama kapasitesine sahiptir. Proje kapsamında 125 metre yüksekliğe pompalanan su,  21.432 metre uzunluğundaki S1 kanalına aktarılmak suretiyle 22.700 dekar alanın sulanmasını temin etmektedir. 178 metre yüksekliğe pompalanan su ise 32.780 metre uzunluğundaki P20 kanalına aktarılmak suretiyle, 28 adet yedek ve 48 adet tersiyer kanal vasıtasıyla 25.130 dekar alanın sulanmasına hizmet etmektedir”

DSİ: HİÇBİR AYRIM GÖZETMİYORUZ

“Kuzova Pompaj Sulaması 1. Kısım S1 ana kanalından, Koruk Köyü arazilerinin kotun kurtardığı alt kotlarında bulunan arazilerine sulama suyu verilmektedir. P20 ana kanalından ise 13. Yedeğe kadar olan 12.000 dekar alana sulama suyu verilebilmektedir. 13. Yedek kanaldan sonrasına ise, Elazığ Çemişgezek karayolunda geçen sifon yapısındaki arıza ve karayolu ulaşımının güvenliğinden dolayı 13.130 dekar alana sulama suyu iletilememektedir. DSİ, sulama projelerini gerçekleştirirken, hiçbir ayırım göstermeden sulanabilir verimli arazileri sulamak için çalışmaları yapar ve bunların hangi köye ve vatandaşa ait olduğuna bakmaksızın hayata geçirmekte ve geçirmeye de devam etmektedir”

DSİ: KASITLI OLARAK SU VERİLMEDİĞİ TAMAMEN ASILSIZDIR

“Söz konusu sulamanın pompajlı ve yüksek terfili olmasından kaynaklı artan enerji bedellerinden dolayı yöre çiftçilerinin aralarında kuracakları bir kooperatif veya sulama birliği vasıtasıyla işletilmesi mümkün olamadığından, yukarıda ifade edilen alanların sulanması amacıyla 2018 yılından beri sadece 3 sene boyunca söz konusu sulamanın işletme ve bakım faaliyetleri yapılan iş kapsamında yüklenici firmaya yaptırılmaktadır. Yukarıda çok detaylı ifade edildiği üzere; iddiada geçen Koruk köyüne kasıtlı olarak su verilmediği tamamen asılsızdır. S1 ana kanalından Koruk Köyünün alt kotunda bulunan araziler sulanmaktadır. Koruk köyüne ait ÇKS kayıtları ve ürün destekleri incelendiğinde sulanan arazi varlığı daha iyi anlaşılabilecektir. Bu konuda kurumumuza başvurarak gerçek durumunu öğrenmek yerine, kasıtlı değil ise iyi niyetle bağdaşmayan şekilde yapılan beyanları vatandaşlarımızın ve yöredeki çiftçilerimizin insaf ve takdirine bırakıyoruz. Kamuoyuna duyurulur” ifadeleri yer aldı.